Dacă vrem să trăim mult şi bine, şi cu toţii sunt sigură că vrem asta, deşi nu s-a inventat elixirul vieţii, totuşi medicina chinezească a reuşt să descopere câteva din secretele longevităţii.
Prima regulă este să fim buni cu ceilalţi şi cu noi înşine – aceasta constă în compasiune, bunătate, dorinţa de a le fi de folos celorlalţi. Oamenii binevoitori îi înţeleg pe cei din preajma lor. Compasiunea generează bunătate, care se manifestă în sprijinul altruist. Iar bunătatea, la rândul ei, generează bunăvoinţa. Aceste calităţi elimină ura şi spiritul de competiţie care afectează calitatea vieţii şi ne scurtează zilele. Altruismul favorizează iubirea, pacea şi buna înţelegere şi întăreşte sistemul umanitar.
Iertaţi şi uitaţi! – Iertarea are puterea de a revigora relaţiile, ceea ce ne permite să avansăm în viaţă, să facem loc dragostei şi armoniei şi să ne întărim spiritual. Când iertăm, trebuie neapărat să şi uităm, pentru că uitarea ne permite să nu mai purtăm după noi experienţele nefericite de-a lungul vieţii. Şi cu cât e mai greu trecutul, cu-atât mai mult suntem afectaţi de boli. Exersându-ne capacitatea de a ierta şi de a uita, ne vom adânci relaţiile, îmbogăţindu-ne şi prelungindu-ne viaţa.
Un alt secret constă în alchimia toleranţei – Cultivând-o, vom putea deveni mai flexibili din punct de vedere emoţional. Ne vom putea adapta mai uşor la riscurile existenţei şi vom fi mai puţin afectaţi de decepţii şi traumatisme. Toleranţa ne permite să ne relativizăm suferinţele şi să apreciem mai mult binefacerile.
Respectul de sine presupune lupta împotriva tentaţiilor. Dacă vrem să trăim mai mult, să fim în formă şi să fim fericiţi, trebuie să ne controlăm impulsurile şi să învăţăm a rezista tentaţiilor. Autodisciplina decurge din respect de sine. Apreciaţi minunata şansă de a fi în viaţă şi respectaţi-vă corpul, templul divinităţii universale. Firea noastră cu siguranţă ne va ajuta să ne stăpânim dorinţa imediată de gratificaţie, împiedicându-ne să alunecăm pe panta greşită.
Ultima regulă dar şi cea mai importantă este combaterea stresului, pentru că de fapt el este cauza tuturor problemelor noastre cotidiene – în general, stresul este cauzat de un stimul extern, dar felul în care ne afectează este determinat de propriile noastre reacţii. Schimbându-ne modul de a privi situaţiile stresante, realizăm, adeseori, că pericolul este în mare parte o iluzie. Moderându-ne reacţiile faţă de ceea ce e potenţial stresant, vom putea neutraliza, şi noi, situaţiile negative.