Cartofi duchesse

Ingrediente:

– 1 kg cartofi
– 5 galbenusuri
– 1 ou
– 100 gr unt
– 10 gr sare
– 1/5 gr nucsoara rasa
– 1 gr piper

Preparare:

Se curata cartofii, se spala, se taie sferturi, se pun intr-un vas, se acopera cu apa, se adauga sare de bucatarie, se pune capacul si se lasa la fiert. Fierberea se face cu atentie sa nu se sfarame cartofii. Dupa ce au fiert se scot, se aseaza pe o sita sa se scurga bine de apa, se pun intr-o tava si se tin in usa cuptorului incins pentru a se evapora o parte din umiditatea lor (garantie de buna reusita) si apoi se paseaza.
Cartofii pasati se pun intr-un vas pe plita,se adauga untul, se amesteca bine cu ajutorul unei linguri de lemn, dupa care se incorporeaza galbenusurile unul cate unul, nucsoara rasa si piperul macinat. Se lasa compozitia pe foc sa se mai evapore din umiditate (rascoaca), amestecand mereu ca sa nu se prinda de vas si se verifica gustul. Se pune compozitia intr-un pos prevazut cu sprit si se toarna diferite forme, in functie de utilizari. Se folosesc drept garnitura la unele preparate sau la decorarea marginii platourilor cu preparate, care se introduc la cuptor pentru gratinare.
Din aceeasi compozitie se pot obtine si alte variante, de exemplu: cartofi crochete (pommes croquettes), berny, saint-florentine.

Citeste si:  Pui cu mazare

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau