Mamicile au parte de o multime de informatii contradictorii despre ceea ce pot sau nu manca in timpul alaptarii, iar aceste recomandari pot varia in functie de zona si traditie, impreuna cu preferintele personale si posibilitatile financiare. In unele zone, un aliment poate fi considerat benefic pentru o mama care alapteaza, dar in alte zone mamele pot fi avertizate sa nu consume acel aliment.De exemplu, mancarea picanta este rea pentru bebelusi.

Am citit mai multe articole si cateva carti, am ascultat sfaturile batranelor de prin diferite sate si iata cateva mituri si fapte adevarate despre dieta unei mame care alapteaza

Mituri si fapte adevarate despre compozitia laptelui matern

Mit: Laptele matern este produs direct din ceea ce mananca o mamica

  • Laptele este produs in sani direct din sangele unei mame. Nu se face direct din mancarea ce o mananca.
  • Atunci cand sunt ingerate alimentele, bauturile sau medicamentele, substanta este descompusa de tractul digestiv iar componentele de dimensiuni moleculare sunt absorbite in sange. Cand aceste substante ajung la tesutul mamar, ajung in lapte. Acest proces este cunoscut sub numele de difuzie.
  • Difuzia explica modul in care medicamentele si alte substante straine ajung in laptele matern. Multi factori influenteaza daca sau in ce cantitate o substanta straina va intra efectiv in lapte.
  • Procesul de difuzie permite lucrurilor bune cum ar fi anticorpii sa intre cu usurinta in colostru si laptele matur.
Citeste si:  Administrarea de antibiotice copiilor mai mici de 2 ani poate provoca afectiuni cronice

Pentru a afla mai multe informatii despre aceste doua tipuri de lapte matern iti recomand sa citesti urmatorul articol: Lichidul magic – 12 lucruri incredibile despre laptele matern

Astfel laptele matern se sincronizeaza cu mamica, unul dintre aspectele importante ale unei alaptari sanatoase.

Mit: daca o mama are o dieta saraca atunci calitatea laptelui ei nu fa fi suficient de buna

    • Laptele matern este o substanta vie care evolueaza in sincronizare cu nevoile unui bebelus. Contine substante nutritive vitale, celule pentru imunitate, celule stem si multe alte substante pentru sanaatea bebelusului ce nu pot fi replicate. Acestea nu se schimba in functie de dieta unei mame. Chiar si mamicile care se confrunta cu foamete in zonele foarte sarace ale globului produc in continuare lapte oferind o nutritie optima pentru bebelusii lor.
    • Tipul de grasime din dieta materna este strans legat de tipul de grasime din laptele pe care mama il produce, desi continutul caloric din lapte este destul de consistent.
    • Alaptarea in mod activ ofera bebelusilor tot ce au nevoie pentru a ramane sanaosi si a se dezvolta frumos.
    • Ingrijirea si hranirea unui bubelus din propriul tau corp poate folosi de multe ori multa energie. Mancatul unei varietati de alimente hranitoare care stimuleaza energia poate ajuta la optimizarea propriilor rezerve de sanatate si energie. Solcitati prietenilor si familiei sa va ofere cat mai multe astfel de alimente in primele luni deoarece poate fi un mare sprijin pentru tine si copilul tau.
Citeste si:  Cele mai cunoscute metode de ghicire al sexului bebelusului

Fapt adevarat: Unele alimente pot schimba gustul laptelui matern

    • Alimentele puternic aromate, cum ar fi usturoiul, ardeiul iute sau sosul de soia, pot schimba gustul laptelui matern. Este posibil ca acest lucru sa ajute un bebelus sa se obisnuiasca mai bine cu dieta familiei inainte de a incepe administrarea solidelor.
    • Bebelusii se obisnuiesc cu aceste arome atunci cand inchit lichidul amniotic.
    • Copii dobandesc preferintele alimentare ale familiei trepat.

Fapt adevarat: Laptele matern protejeaza organismul impotriva toxinelor

  • Desi o dieta sanatoasa ar putea fi definita ca variata si naturala (fara pesticide si ingrasaminte chimice), laptele matern contine niveluri ridicate de antioxidanti. Laptele matern poate contracara efectele neurologice ale sbstantelor preluate inainte de nastere.
  • Cercetarile au aratat ca laptele matern produs de femeile vegetariene are un nivel scazut de contaminanti cum ar fi bifenil policlorurat (PCB). Aceste substante sunt depozitate in tesuturile grase ale organismului, iar dietele vegetariete tind sa contina mai putine grasimi decat dietele cu mai multe produse animale.
  • In general se sugereaza oricarei mamici, care alapteaza sau nu, sa evite pestele care poate fi bogat in mercur. Includem aici si pestii rapitori cum este pestele sabie, rechinul sau pestele de apa dulce din apele raportate, de agentiile locale de sanatate, ca fiind contaminate.

Iti recomand sa citesti si:
Mit si adevar – Dieta mamei care alapteaza

Articolul precedent9 modalitati de a-ti ajuta copilul mai mare sa il accepte pe fratiorul mai mic
Articolul următorMit si adevar – Dieta mamei care alapteaza – laptele matern

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau