La revedere carne şi lactate. Bun găsit beneficii pentru sănătate şi scădere în greutate?
Nu sunt de fapt vegană. Sau vegetariană. De fapt, chiar iubesc şunca. Poate că îmi place puţin cam prea mult. Îmi place să mănânc în oraş. Aş putea să încerc orice restaurant nou care se deschide în oraş şi nu cred că aş rămâne fără opţiuni. Dar toate aceste feluri de mâncare delicioasă nu cred că sunt prea grozave pentru talia sau sănătatea mea. De aceea sunt atât de curioasă în legătură cu ceea ce se spune despre vegani, că sunt mai slabi decât vegetarienii, sau cei care sunt omnivori şi că ar avea o piele mai curată, un păr şi unghii mai puternice şi că femeile nu suferă atât de mult din cauza sindromului premenstrual.
Aceste potenţiale beneficii asupra sănătăţii nu sunt singurele motive pentru care dieta vegană este promovată, desigur, mai este vorba şi de bunăstarea animalelor. Pentru că am crescut la ţară, am văzut animale care au fost bine tratate şi crescute cu multă grijă şi respect. Dar ştiu că sunt mulţi care nu procedează aşa şi că până şi vacile şi găinile sunt victime ale condiţiilor crude din ferme. Fermierii din ziua de azi nu mai sunt la fel cum erau cei despre care am învăţat noi din cărţi, acum fermele sunt fabrici mecanizate unde bunăstarea animalelor nu prezintă nici un interes în faţa profitului.
Cu toate acestea în minte, alături de impactul masiv asupra mediului pe care îl are consumul de carne, am hotărât să încerc dietă vegană pentru 30 de zile, aşa că timp de o lună nu am consumat produse de origine animală, inclusiv lapte, ouă sau miere. Am renunţat până şi la şosetele de lână şi la mănuşi. Iată opt lucruri pe care le-am experimentat în timpul acestei diete.
A trebui să reinventez micul dejun
Din cauza excesului de zel care m-a apucat în legătură cu această dietă, am uitat să fac cumpărăturile pentru micul dejun şi dimineaţă mi-am dat seama că nu am ce să mănânc. Obişnuiam să îmi prepar ouă la micul dejun. Când mă grăbeam prea tare, cumpăram o omletă de la restaurantul de lângă locul de muncă. Dacă nu puteam mânca ouă, nici cereale şi nici lapte..ce ar fi trebuit să fac? În prima dimineaţă am mâncat până la urmă o pungă cu migdale şi o pară. După o vizită la magazin, am găsit un înlocuitor vegan pentru ouă, din care am reuşit să fac omletă şi am încercat să adaug nişte înlocuitor de şuncă. Am reuşit să găsesc şi nişte fulgi de ovăz, varianta vegană.
După aceea, am început să mănânc unt de migdale cu pâine prăjită sau felii de avocado prăjite, alături de o cafea neagră. Am mâncat multe roşii proaspete, aşa că am început să pun feliile de roşii pe cele cu unt de migdale şi pe feliile de avocado, împreună cu puţină sare şi piper şi chiar au avut un gust foarte bun.
Nu am murit de foame
Chiar nu mi-a lipsit carnea. Am găsit destui înlocuitori, aşa că nu m-am confruntat niciodată cu situaţia în care să îmi fie foarte foame şi să nu am ce mânca. Uneori nu am mâncat prea sănătos, fiindcă am ales cartofii prăjiţi, dar doar atunci când nu am avut alte opţiuni. Singurele dăţi când chiar nu aveam nici o opţiune vegană pe lângă mine, au fost cele în care am socializat, aşa că nu am simţit senzaţia de foame şi nu a trebuit să mănânc imediat. De fapt, am descoperit multe mâncăruri pe care altfel nu le-aş fi încercat. Am un restaurant în apropiere care serveşte mâncare vegană la grătar absolut excelentă şi acum nu mai trebuie să cer voie să merg acolo.
Am descoperit că proteinele pe bază vegetală sunt săţioase
Unul dintre lucrurile la care m-am aşteptat, era să fiu nevoită să ronţăi încontinuu pentru a mă hrăni corespunzător din punct de vedere nutriţional. De altfel erbivorele chiar mănâncă mult mai mult în comparaţie cu carnivorele. Dar chiar m-am simţit plină şi incapabilă să termin unele feluri, atunci când acestea conţineau o bază vegetală proteică.
Carnea vegană este destul de bună, însă la brânză mai e de lucrat
Unele surse de carne vegană sunt mai bune decât altele. Textura este de obicei mai elastică decât la carnea animală, însă nu este foarte deranjant. Un hotdog vegan, împreună cu topping-urile aferente, mi s-a părut chiar mai gustos decât cel din carne, care e plin de grăsimi, chiar şi după ce am reînceput să mănânc normal. Pe de altă parte, brânza vegană este oribilă. Textura e complet alta şi aroma e inexistentă. Brânza vegană face pizza să aibă un gust execrabil(fă-o cu extra sos, în loc să foloseşti brânza aia). Dacă iubeşti brânza atât de mult încât să nu poţi renunţa la ea, înseamnă că veganismul nu e de tine.
Alimentele vegane nu sunt neapărat sănătoase
Nu trebuie să mănânci alimente organice ca să te numeşti vegan. Nu trebuie să renunţi la mâncărurile procesate. Unele feluri vegane sunt chiar surprinzătoare: cartofi prăjiţi (în ulei vegetal), suc, biscuiţi, bere, pâine albă şi uneori chiar şi gogoşi. Dacă vei mânca astfel de tipuri de alimente, te vei simţi la fel de rău, indiferent dacă acestea au compuşi de origine animală, sau nu.
Într-adevăr am slăbit
M-am cântărit zilnic şi până la finalul celor 30 de zile, slăbisem 4.5kg. Nu am încercat să mănânc porţii mai mici, sau să exagerez cu alegerile alimentare. Cred că faptul că am reuşit să slăbesc, a depins de atenţia pe care am dat-o mâncării şi pentru că nu am putut adăuga sos de brânză ori unt peste preparate.
Dar dieta vegană nu a făcut minuni asupra sănătăţii
Nu m-am ales cu o piele mai curată. De fapt chiar mi-au ieşit o mulţime de coşuri în jurul gurii. Nu am observat nici mai puţine simptome ale sindromului premenstrual, nu am avut mai multă energie şi nici un păr sau unghii mai puternice. Ca să fiu sinceră, s-ar putea ca 30 de zile să fie prea puţine pentru a apărea aceste efecte.
Ştiu mai multe despre ce mănânc
Fiind vegană timp de o lună, am fost nevoită să mă gândesc la tot ce puneam în gură. Citeam fiecare ingredient de pe etichetă. Puneam întrebări la restaurant. Nu mă serveam imediat cum cineva punea ceva pe masă. Nu mai sunt vegană, însă mi-ar plăcea să cred că am terminat acest experiment ajungând să fiu un mâncător mai atent. Şi o să păstrez untul de migdale pentru micul dejun.