Cand vine vorba de vaginele mici nu trebuie sa iti faci prea multe griji. Acestea fiind zise, copii pot avea din cand in cand mancarimi, dureri sau infectii si este bine ca tu sa stii sa le identifici pentru ca fetita ta nu va putea sa spuna ce nu este in regula.
Iata care sunt cele sapte probleme ale fetitelor pe care tu trebuie sa le analizezi si sa iei masuri pe baza simptomelor sau sa iei masuri pentru ca nu ajunge aici
1. Fardul vaginal – care sunt simptomele
Fardul vaginal este o infectie fungica cauzata de supraangrenarea drojdiei vaginale, Candida albicans, care se gaseste in mod natural pe piele sau in intestin. O cantitate mica de drojdie poate fi gasita si in vagin iar acest lucru este in marea majoritate a cazurilor inofensiv, mai putin atunci cand numarul creste.
Simptomele de fard vaginal pot include mancarimea sau arsurile in timpul urinarii. Fardul vaginal este adesea cauzat de stergerea funduletului bebelusului de la spate in fata (asa se aduce Candida albicans de la anus la vagin) sau folosirea sapunurilor pentru curatarea zonei genitale.
Dupa ce observi simptomele trebuie sa cureti rapid cu crema pentu fard vaginal de la farmacie. Asigura-te ca utilizezi un inlocuitor de sapun cand cureti zona si totodata mare atentie la directia de sters la fundulet.
Mai exista o alta forma de fard, fardul oral. Acesta poate fi luat de la sanul mamei cand bebelusii sunt alaptati. Fardul oral necesita un tratament diferit.
2. Vulvovaginita – care sunt simptomele
Vulvovaginita este atunci cand vaginul si vulva sunt inflamate. Poate fi destul de dureros si incomod. Este destul de comuna la fetele foarte mici deoarece peretetle vaginului si al vulvei este destul de subtire si respectiv usor de iritat. Multe lucruri pot provoca acest lucru, cum ar fi umiditatea si umezeala, obezitatea, scutecele stramte, viermisorii.
Alte semne care ti-ar arata ca fetita ta are vulvovaginita sunt roseata in zona vaginala exterioara, dureri in timpul sau dupa ce urineaza, mancarime in zona vaginului. Cand vulvovaginita este usoara poate fi tratata foarte simplu: imbraci fetita in haine largi si eviti baile cu sapun si bule. Adaugarea otetului in apa poate ajuta la calmarea simptomelor. Daca exista sange mergi cu fetita la medic.
3. Infectii ale tractului urinar
Este predominant la copii mici inca in scutec, atat la baieti cat si la fete, iar daca este lasata netratata, infectia tractului urinar poate provoca leziuni renale. Semnele unei infectii a tractului urinal la bebelusi includ: febra, varsaturile, urina urat mirositoare sau decolorata, urinarea frecventa.
O infectie a tractului urinar apare atunci cand bacteriile intra in uretra sau vezica dupa purtarea unui scutec plin cu „cacutza”. Daca banuiesti o infectie a tractului urinar mergi imediat cu fiica ta la un medic pentru un test de urina. Daca este pozitiv fetita ta va trebui sa ia antibiotice, eventual sa faca un ecograf si cateva zile de spitalizare. Va avea nevoie de multa odihna si lichide odata ce se va intoarce acasa. Modalitatile de a preveni o infectie a tractului urinar includ: stergerea din fata in spate atunci cand schimbati scutecul, evitarea de a fi lasat copilul intr-un scutec murdar pe perioade lungi si evitarea sapunurilor si alte substante iritante.
4. Dermatita de scutec
Aparent, pana la o treime din bebelusi au parte de eruptii cutanate desi nou nascutii sunt mai putin predispusi la aceasta afectiune, posibil pentru ca le schimbi scutecele mai des.
Iritatia de scutec provoaca petele rosii de pe partea inferioara si deasupra organelor genitale. Pielea se simte fierbinte la atingere. Eruptia de scutec poate fi intr-adevar incomoda si poate face copilul tau destul de nefericit.
Printre cauzele cele mai frecvente alte eruptiilor cutanate se numara: pielea copilului in contact cu un scutec umed sau murdar pentru prea mult timp, utilizarea sapunului si alcoolului.
Incercati sa tineti funduletul bebelusuui uscat si curat.
Dermatita de scutec este la fel de frecventa la fetite cat si la baieti, cu toat acestea fetitele pot fi mai predispuse la eruptii cutanate.
5. viermi
Cel mai obisnuit vierme intestinal pe care il au copii mici este oxiurul. Acesta seamana cu niste fire albe minuscule si iese din anus pentru a depune oua noaptea, motiv pentru care copii au mancarimi la fundulet noaptea. Cu toate acestea la fetite viermii calatoresc adesea si in vagin, ceea ce poate duce la zgarieturi, roseata si iritare. Nu numai ca viermii produc mancarime si sunt inconfortabili pentru copii ci se raspandesc si foarte usor: ouale se transfera sub unghii, apoi la gura. Intreaga familie va trebui tratata rapid chiar daca nu toti membrii au simptome.
Pentru a poteja copilul de acesti viermi asigura-te ca face baita inainte de culcare cu atentie sporita la organele genitale. In ceea ce priveste restul casei: curatati suprafetele inclusiv manerele usilor.
6. Coalescenta labiala sau adeziunile labiale
Aceasta este atunci cand labiile se lipesc printr-o membrana foarte subtire. Apare , de obicei, in jurul varstei de 1 si doi ani fiind cel mai probabil cauzata de o infectie din trecut. Daca esti ingrijorata iti recomand sa consulti un medic; cu toate acestea, de obicei, se rezova de la sine in timp fara nici un fel de interventie chirurgicala.