Stim cu totii de recenta criza de drojdie. Multe gospodine au vanat magazinele in cautarea drojdiei, fie ea uscata sau proaspata. Totusi, trebuie sa ne descurcam pentru ca lumea nu se termina din cauza lipsei de drojdie. Solutia minune? Maiaua naturala facuta in casa.
Maiaua este o reteta extrem de veche, care se practica inca din Egiptul Antic. Cel mai probabil aceasta a fost descoperita din greseala, cand cineva a lasat aluatul de paine afara, iar microorganismele l-au transformat in maia. Retetele de paine cu maia naturala ies mult mai pufoase si mai gustoase.
Mai mult, maiaua nu se foloseste doar in retete de paine, ci si in retete de clatite, cozonac, pizza, gogosi sau prajitura cu ciocolata.
Inainte de a incepe, trebuie sa va asigurati ca aveti un cantar. Pentru a avea toate gramajele proportionale si cantarite in acelasi mod, voi trece toate ingredientele in grame. Unul dintre principalele ingrediente este rabdarea. Maiaua naturala dureaza intre 5 si 12 zile, dar reteta de paine va fi absolut perfecta.
Ingrediente
- 100 g de faina de secara sau faina integrala de grau
- 100 g de apa
Hranire maia (gramaj pe zi)
- 100 g de faina alba cu continut proteic mare
- 100 g de apa
Preparare
Luam un recipient de plastic sau sticla cu capac de aproximativ 1 L si adaugam 100 g de apa si 100 g de faina de secara sau integrala de grau si amestecam. Punem capacul, dar avem grija sa nu il inchidem ermetic, deoarece maiaua trebuie sa respire si lasam recipientul pe masa din bucatarie.
Dupa 24 de ore luam alt recipient si mutam in el jumatate din compozitie, dupa ce am amestecat-o bine in prealabil. Mai adaugam 100 g de apa, amestecam si apoi 100 g de faina si amestecam foarte bine. Acoperim recipientul si o lasam pe masa 24 de ore. In urmatoarele 2 zile, repetam procedura, iar in ziua a 5-a ar trebui sa isi dubleze volumul si veti avea o maia perfecta.
Sfaturi pentru maia
Daca simtiti un miros urat sau apar pete negre pe amestecul de maia, trebuie sa o luati de la capat, deoarece este posibil sa fi facut mucegai sau sa se fi contaminat cu alte bacterii din bucutarie.
Puteti trasa linii cu un marker ca sa vedeti cat a crescut maiaua.
Maiaua se pastreaza la frigider, inchisa ermetic, dar trebuie hranita o data pe sapatamana.
Hranirea se intampla ca si prepararea – scoatem 100 g din maia si adaugam apa si faina, in aceasta ordine. Daca facem acest lucru o data pe saptamana, maiaua se va pastra ani buni.
Si daca tot am facut o maia perfecta, haideti sa facem si o reteta de paine cu maia naturala, exact cum faceau bunicile si strabunicile noastre. Totusi, trebuie sa va inarmati cu rabdare, deoarece este o reteta care necesita mult timp.
Reteta de paine cu maia naturala
Ingrediente
Maiaua de inceput (se lasa 8 ore)
- 40 g de maia naturala
- 145 g de apa
- 115 g de faina
Ingrediente aluat
- 300 g de maia de inceput
- 450 g de apa
- 800 g de faina alba cu continut proteic mare
- 18 g de sare
Preparare
Maiaua de inceput se prepara foarte usor. Scoatem 40 g de maia din frigider, o punem intr-un recipient cu capac, o amestecam cu 145 g de apa si 115 g de faina si o lasam timp de 8 ore, acoperita partial.
Dupa ce maiaua din frigider a fost hidratata, o amestecam cu apa si faina si o lasam 40 de minute. Sarea o vom pune dupa ce trece timpul si atunci o vom si framanta.
Abia acum incepe procesul anevoios si exercitiile cu care se tineau in forma bunicile – framantarea propriu-zisa. Vom apuca aluatul de colturi si il vom aduce spre mijloc. Amestecul trebuie intins bine pentru a se forma retaua de gluten, iar aluatul sa fie lucios si neted. Dupa ce facem acest proces de aproximativ 5 ori, lasam aluatul in tava o ora.
Credeati ca este gata? Nici vorba. Vom mai repeta acest proces de 2 ori, iar la final, dupa cele 3 ore, aluatul va fi gata de bagat in cuptorul preincalzit la 250 de grade aproximativ 15 minute. Dupa ce se scurge timpul, ungem painea cu apa din abundenta, reducem temperatura la 210 grade si o mai lasam 30-35 de minute.
La final, nu veti mai vrea niciodata sa faceti un alt timp de paine. Reteta de paine cu maia naturala este pur si simplu cea mai buna.