Vitaminele si mineralele sunt elemente care joaca un rol foarte important in dezvoltarea si buna-starea copiilor mici. Sunt esentiale in formarea si dezvoltarea oaselor, a tesuturilor musculare si mentin in forma optima sistemul imunitar. Deficienta mineralelor si a vitaminelor poate avea urmari serioase in organismul fragil al copiilor mici. Inainte de a descoperi care este rolul vitaminelor si a mineralelor este important sa intelegem ce sunt aceste elemente.
Vitaminele sunt acele substante chimice organice fara de care organismul nu poate functiona. Sunt indispensabile pentru cresterea si dezvoltarea celulara si sunt necesare organismului in cantitati foarte mici. Trebuie mentionat ca cea mai mare parte a vitaminelor nu poate fi sintetizata de organism si trebuie introduse prin hrana.
Mineralele sunt elemente chimice anorganice, au forma proprie si se regasesc in compozitia rocilor si minereurilor. Sunt esentiale pentru buna functionare a organelor si tesuturilor umane. Insuficienta mineralelor poate crea dezechilibru in organism si poate afecta starea de sanatate a copiilor mici.
Diversificarea presupune introducerea in alimentatia bebelusului a elementelor care asigura necesarul de vitamine si minerale. Fructele, legumele, carnea, ouale, lactatele si cerealele sunt surse bune de elemente nutritive valoroase, deci sunt sursa de hrana principala pentru cei mici.
Alfabetul vitaminelor – rol si surse
Vitamina A este necesara pentru buna functionare a ochilor si ajuta la mentinerea sanatatii pielii, de asemena este importanta pentru procesul de formare a oaselor si a dintilor. Este acea vitamina care actioneaza ca stimulator pentru sistemul imunitar si tine la distanta infectiile. Vitamina A are un rol important in dezvoltarea organelor de reproducere si stimuleaza fertilitatea.
Deficitul de vitamina A este cauza a pierderii elasticitatii pielii, lipsa acesteia are efecte devastatoare asupra vederii.
Surse de vitamina A – poate fi introdusa in organism prin consumul de ficat, galbenus de ou, lapte, branza si unt. Se gaseste in abundenta si in alimente de origine vegetala: morcovi, spanac, fasole verde, salate, linte, urzica, ardei capia.
Vitamina B este de fapt un complexul format din zeci de vitamine B, care lucreaza impreuna pentru buna functionare a metabolismului. B-urile sunt esentiale pentru dezvoltarea sistemului muscular si ajuta la bunul mers al muschilor. Vitaminele din acest complex imbunatatesc activitatea sistemului imunitar si contribuie la formarea globulelor rosii deci sunt necesare pentru dezvoltarea bebelusului si a copilului mic.
Cele mai importane vitamine din familia B-urilor sunt:
B1 (tiamina) ce poate fi procurata din carne de porc, ficat, legume uscate, fulgi de cereale, orez brun, drojdie de bere, tarate de grau si legume;
B2 cu rol important in degradarea proteinelor, poate fi luata din lapte, ciuperci, oua, branza, cereale integrale;
B3 (vitamina PP) impiedica formarea colesterolului;
B5 (acidul pantotenic) se gaseste in plante, intrucat este sintetizata de acestea; fructele si nucile sunt surse valoroase de vitamina B5;
B6 este folositoare in procesul metabolizare si conversie a unor elemente importante; se gaseste din abundenta in ficat, carne de pasare, ardei gras, fasole verde, germeni de grau, drojdie si banane;
B7, are rol deosebit in prevenirea si combaterea dermatitelor si a afectiunilor cutanate, deci este foarte importanta pentru sanatatea pielii bebelusilor si a copiilor mici. Cartofii, drojdia de bere, fasolea uscata, rosiile si spanacul sunt surse valoroase de B7.
B9 (acid folic) este importanta pentru dezvoltarea celulelor neuronale si are rol important in diviziunea celulara. Lipsa acidului folic produce anemie, scadere in greutate si chiar cancer. Aceasta vitamina poate fi luata din portocale, alune, banane, brocoli, sparanghel, ridichi, spanac si salata.
B12 ajuta in procesele metabolice, poate fi preluata din oua, lapte, cascaval si ficat.
Vitamina C mai este cunoscuta sub denumirea de antiscorbutic, rolul acesteia este de a creste rezistenta organismului in fata infectiilor si a germenilor patogeni. Este un puternic antioxidant care ajuta la mentinerea sanatatii celulare. Poate fi preluata din fructe de padure, catina, macris, ardei iute, varza, lamaie si portocale. Vitamina C poate fi sintetizata si din ficat de vitel crud, creier de miel si lapte de vaca.
Vitamina D ( vitamina antirahitica) este esentiala pentru sistemul osos, are rolul de a fixa calciul pe oase. In lipsa acesteia oasele capata fragilitate ridicata si nu au dezvoltare armonioasa. Vitamina D este sintetizata de organism prin expunere la soare, se gaseste in cantitati mici si in peste, ficat si untura.
Vitamina E participa la formarea globulelor rosii, previne formarea distrofiei musculare, insuficienta cardiaca, a psoriazisului si acneea. Poate fi sintetizata din germeni de porumb, seminte de floarea soarelui, spanac, varza, oua si alune.
Vitamina K cunoscuta sub numele de antihemoragica, este esentiala pentru coagularea sangelui si formarea oaselor. Poate fi oferita celor mici pentru ca se gaseste din abundenta in spanac, varza, mazare, urzici, oua si cerale.
Minerale esentiale in primii ani de viata
Fierul, calciul, iodul, zincul si magneziu sunt mineralele care nu trebuie sa lipseasca din alimentatia celor mici, in primii ani de viata. Fierul joaca un rol important in transportul oxigenului si ajuta la buna functionare a creierului. In puseurile de crestere, copiii manifesta de obicei deficit de fier, deci atunci trebuie oferite alimente bogate in fier dar si suplimente alimentare.
Calciul este elementul esential pentru dezvoltarea oaselor si a dintilor se gaseste din abundenta in produse lactate si peste. Iodul si zincul sunt elemente care contribuie la fabricarea de energie si stimuleaza cresterea, se gasesc din abundenta in cereale integrale, lapte si nuci.