Punctele cheie ale acestui articol

Convulsiile focale nediagnosticate sunt de 10 ori mai susceptibile in provocarea accidentelor auto decat crizele motorii.
Crizele focale pot dura pana la sase ani pana sa fie diagnosticate dar odata identificate, pot fi usor tratate cu medicamente anticonvulsive.
Expertii spun ca educatia este cel mai bun mod de a imbunatati timpul de diagnosticare.

Un nou studiu realizat la New York University School of Medicine evidentiaza preocuparile legate de siguranta asociate cu epilepsia focala nediagnosticata.

Epilepsia este o afectiune neurologica ce se caracterizeaza prin convulsii. Insa convulsiile nu se manifesta intotdeauna ca miscari sacadate sau de rigidizare la care se gandesc majoritatea oamenilor. Acestea se numesc convulsii motorii si afecteaza ambele parti ale creierului. Convulsiile nemotorii, sau convulsiile focale, arata mult mai diferit, deoarece sunt limitate la o zona sau o parte a creierului, ceea ce face diagnosticarea lor dificila. Cercetatorii au dorit sa exploreze repercursiunile acestui diagnostic intarziat.

Studiul publicat in Epilepsia, a inclus 447 pacienti cu epilepsie din Statele Unite, Australia si Europa, care au fost monitorizati la centrele de epilepsie din intreaga lume.

Dintre cei 447 de pacienti din studiu, 246 au prezentat semne precoce ale convulsiilor nemotorii. In ciuda simptomelor, acesti pacienti au avut nevoie de pana la sase ani pentru a fi diagnosticati cu epilepsie. Prin comparatie, cei 201 pacienti cu crize motorii au experimentat doar o intarziere de doua luni in diagnosticare.

Cercetatorii spun ca disparitatea in diagnostice este periculoasa: lipsa tratamentului poate ameninta siguranta pacientilor si a publicului larg – mai ales cand pacientiii cu crize focale care nu au fost diagnosticati ajung la volanul unei masini.

Rezultatele studiului sustin ingrijorarile cercetarilor: 23 de pacienti au raportat ca au avut unul sau mai multe accidente de masina inainte de a le fi diagnosticata epilepsia. 19 dintre pacienti au avut crize nemotorii , iar 4 au avut crize motorii.

Intarzierea in diagnosticare si tratament inseamna ca pacientii cu convulsii focale sunt de 10 ori mai predispusi sa fie implicati intr-un accident rutier fata de pacientii cu convulsii motorii.
Condusul unei masini este o problema majora in randul pacientilor cu epilepsie. Este posibil ca pacientii cu crize focale sa nu-si aminteasca de criza avuta. Creierul nu se opreste dar poate fi o perioada scurta de timp pe care nu si-o mai amintesc. Acccidentele de masina sunt motivele pentru care persoanele care sufera de epilepsie aleg sa consulte un medic neurolog.

Citeste si:  Kim Kardashian si efectele benefice ale produselor cosmetice naturale

Ce este o criza focala?

Conform Epilepsy Foundation, convulsiile focale sunt limitate la o zona sau o parte a creierului. Majoritatea convulsiilor focale nu dureaza mai mult de 2 minute. Intr-o criza constienta de debut focal, oamenii raman constienti de mediul inconjurator, dar se pot simti blocati sau nu pot raspunde la stimulii din mediul inconjurator. In crizele de constientizare cu deficienta focala, persoana isi pierde constientizarea propriului sau mediu inconjurator.

Convulsiile ( alterare paroxistica a functiilor neurologice) nemotorii vs motorii

Convulsiile nemotorii (focale) pot include:

 • Modificari ale ritmului cardiac, al ritmului respirator sau colorarii tegumentare
 • Privire in gol
 • Incapacitatea de a raspunde la stimuli
 • Blocaj comportamental (nu mai vorbeste, nu se mai misca)
 • Confuzie
 • Gandire incetinita
 • Probleme de vorbire si intelegere
 • Frica brusca, spaima, anxietate sau chiar placere
 • Modificari ale auzului, vederii sau gustului
 • Senzatii de amorteala, furnicaturi sau durere

Convulsiile motorii pot include

 • Spasme musculare (clonice)
 • Rigiditate (tonic)
 • Pierderea conexiunii cu un muschi (atonic)
 • Miscari repetate sau automate (automatisme)

Diagnosticul intarziat al convulsiilor focale

Intarzierea diagnosticarii crizelor focale poate fi atribuita faptului ca semnele si simptomele expuse sunt foarte evazive. Ele pot fi confundate cu o serie de conditii diferite.

Convulsiile focale sunt tratabile, dar cel mai mare obstacol este diagnosticul. – Rober E. Hogan, MD

Motivul pentru care diagnosticul convulsiilor focale poate dura mai mult este ca acestea sunt subtile. Pentru multi medici, istoricul medical al unui pacient trebuie sa atinga un anumit prag inainte de a declansa o posibila convulsie focala pentru un diagnostic. Cu exceptia cazului in care cad si convulseaza, unii medici nu cred ca simptomele sunt o criza.

Potrivit Ligii Internationale impotriva Epilepsiei (ILAE), convulsiile focale sunt limitate la o emisfera a creierului si au mai multe subclasari: constientizare focala si constientizare afectata focala. Aceasta din urma este cea mai periculoasa deoarece pacientul isi pierde cunostinta pentru perioade scurte de timp, ramanand constient de mediul inconjurator.

O alta complicatie in diagnosticul crizei focale este excluderea imitatorilor epilepsiei, inclusiv a conditiilor comportamentale, psihosociale, psihiatrice si legate de somn, care pot duce la un diagnostic fals.

Unele simptome pot include ceea ce inseamna „visarea cu ochii deschisi” sau lipsa de concentrare , care poate fi presupusa ca nepolitete, dar, de fapt, persoana se confrunta cu o criza.

Citeste si:  De ce nu este bine sa iti faci dus, seara, inainte de culcare

Convulsiile focale se pot agrava daca raman netratate, permitand dezoltarea unor simptome mai grave.

O constatare cheie in studiul nostru este ca:  daca epilepsia focala nu este tratata, ea se inrautateste in timp, spune Jacob Veryell, medic, cercetator principal si profesor asistent la Scoala de Medicina a Universitatii din Colorado. „Multi dintre pacientii din studiul nostru care au experimentat initial convulsii focale nemotorii au suferit leziuni. Aceste leziuni ar putea fi prevenite daca convulsiile ar fi fost recunoscute la timp.”

Ce inseamna acest articol pentru tine

Daca tu sau o persoana draga aveti simptome de convulsii focale, consultati imediat un medic. Daca trebuie sa mergi la medicul specialist, evita sa mergi cu masina personala pentru a fi in siguranta atat tu cat si cei din jurul tau.

Diagnostic si tratament

Poate fi dificil de diagnosticat o tulburare convulsiva. Diagnosticul se bazeaza pe un istoric medical complet si o relatare exacta a semnelor si simptomelor.

Daca se considera ca o persoana ar putea avea epilepsie, de obicei ar trebui sa ceara anumite teste pentru a confirma diagnosticul, inclusiv electroencefalograma (EEG), tomografia computerizata (CT), imagistica prin rezonanta magnetica (RMN) si o proba de sange.

Tratamentul folosit frecvent pentru epilepsie este medicatia anticonvulsiva, dar exista si alte optiuni, inclusiv:

 • Terapia dietetica
 • Studii clinice
 • Abodari complementare de sanatate
 • Dispozitive de neurostimulare
 • Interventia chirurgicala

„Unul dintre lucrurile minunate este ca putem trata convulsiile”, spune Hogan. „Convulsiile focale sunt tratabile dar cel mai mare obstacol este diagnosticul”

Imbunatatirea timpului de diagnosticare a convulsiilor focale

Noile dovezi arata ca aceste convulsii nediagnosticate pot crea leziuni. Comunitatea medicala spera ca se vor gasi noi metode pentru a accelera timpul de diagnosticare a pacientilor.
Multi neurologi considera ca educarea medicilor si a publicului larg asupra semnelor si simptomelor timpurii ale convulsiilor focale este critica.

Crizele focale nemotorii sunt adesea trecute cu vederea nu numai de catre public ci si de catre medicii de familie sau de asistentii medicali. Acest lucru inseamna ca neurologii si specialistii in epilepsie trebuie sa faca o treaba mai buna in educarea publicului, a rezidentilor si a tuturor cadrelor medicale. Acest lucru poate parcurge un drum lung pentru a imbunatati recunoasterea convulsiilor si ar putea contribui la imbunatatirea calitatii ingrijirilor.

Articolul precedent8 motive pentru care ceaiul devine trusa ta medicala
Articolul următorTerapia de inlocuire a hormonilor este legata de cresterea riscului de cancer mamar

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau