Leurda, una dintre plantele din flora spontana specifica cu precadere padurilor de stejar si pin, folosita pe scara larga de catre stramosii nostri geto-daci ca antidot impotriva otravurilor, precum si in bolile de ficat si rinichi, este un ajutor de nadejde in tratamentul naturist al multor altor boli, incepand cu acelea care tin de aparatul respirator si pana la cele de natura cardiaca.
Alte denumiri ale leurdei
Leurda mai este cunoscuta in popor si drept usturoiul ursilor, datorita mirosului sau patrunzator dat de sulfura de alil si pentru ca, se pare, Mos Martin o cauta imediat dupa ce iese din hibernare, deoarece ingurgitarea ei in cantitati mari ii reda vitalitatea, pe care si-a pierduta in lunile de inactivitate din anotimpul alb.
Alte denumiri, intalnite in diverse zone ale tarii, ale leurdei sunt: ceapa vrajitoarelor, usturoi salbatic, ai de padure, aiul-ursului.
Cunoscuta de catre geto-daci sub numele de aibuta, ea nu creste doar pe plaiurile noastre, putand sa fie intalnita in padurile de foioase din intreaga Europa si chiar in unele zone mai restranse din Asia.
Leurda – planta-miracol folosita de oameni de milenii
Urmasii moderni ai vikingilor isi fac in prezent un titlu de mandrie din faptul ca leurda este una dintre cele mai folosite plante salbatice de la ei, inca din vremuri imemoriale.
In acest sens, arheologii au gasit urme ale folosirii usturoiului salbatic inca din epoca de piatra, in indepartata Danemarca.
Anul de glorie al leurdei a fost in 1992, cand a fost desemnata „planta anului”, fapt de a permis ca ea sa devina renumita in intreaga lume, detronand chiar si mult mai raspanditul usturoi, deoarece are o concentratie de principii active extrem de mare, cu efecte terapeutice mult mai puternice decat alte plante din aceeasi familie cu ea.
Usturoiul ursilor sau ceapa vrajitoarelor contine, in acest sens, in cantitati mari: vitamina A, C, B, precum si calciu, fier, fosfor, sodiu, cupru, alicina.
Cu titlul de curiozitate, cunoscatorii spun ca leurda este are in compozitie substante atat de puternice incat este toxica pentru cai, iepuri si rozatoare mici de apartament (hamsteri, cobai).
De unde putem cumpara leurda?
Leurda se poate gasi in aceasta perioada in pietele romanesti, cam la acelasi pret cu stevia sau loboda, desi proprietatile sale binefacatoare le depasesc de departe pe acelea ale plantelor amintite, mult mai bine cunoscute.
Se consuma frunzele de leurda, care seamana destul de mult cu acelea de lacramioare (margaritar) sau de crin, precum si cu ale altor plante otravitoare.
Cum se pot face confuzii regretabile in acest sens, mai ales ca frunzele trebuie culese in prima parte a primaverii (martie-aprilie), inainte de inflorire, este mai bine ca sa nu ne aventuram si sa mergem noi la cules de leurda din padure, daca nu stim ca sa o recunoastem, ar trebui, ca si in cazul ciupercilor, sa alegem mai degraba sa cumparam frunze de leurda culese de catre aceia care se pricep.
Leurda – mod de utilizare in bucatarie
Exista numeroase preparate culinare care pot sa fie innobilate prin utilizarea leurdei, incepand cu salatele, omletele, ciorbele mai simple si sfarsind cu feluri de mancare complexe, savurate cum se cuvine de catre gurmanzi.
Mie imi place nespus combinatia de cartofi noi cu leurda, dar si leurda cu branza de capra, unt si paine prajita.
In scop terapeutic, se pot face cure cu leurda de 2-3 saptamani, iar in cursul anului, cand nu se mai poate gasi leurda proaspata pe piata, in magazinele naturiste putem gasi tinctura cu leurda.
Boli ce pot ca sa fie ameliorate prin consumul de leurda
Daca ar fi sa enumar doar cateva proprietatile sale terapeutice, cunoscute de milenii, ma pot opri la urmatoarele:
- intareste sistemul imunitar;
- fluidizant sangvin;
- imbunatateste memoria;
- adjuvant in bolile stomacului;
- regleaza tensiunea arteriala;
- eficace in boli respiratorii;
- previne racelile, gripa;
- adjuvant in reumatism;
- ajutor de nadejde in diverse boli de piele;
- accelereaza vindecarea ranilor;
- inlatura insomniile;
- benefic in normalizarea circulatiei la nivel cerebral;
- adjuvant in diverse tipuri de cancere
Cine nu are voie ca sa consume leurda?
Leurda, desi atat de benefica sanatatii noastre, este totusi contraindicata mamelor care alapteaza, deoarece schimba gustul laptelui.
In loc de concluzii
Este suficient ca sa punem din nou omul in contact cu plantele salbatice, inclusiv prin alimentatie, iar conexiunea tot mai slaba in prezent a acestuia cu Mama Natura se va restabili, precum spunea vestitul Miles Irving.
Leurda este una dintre acele plante salbatice care aduce o bogatie de principii active in stare pura, pe care verdeturile de supermarket nu le au.
In Scandinavia, de exemplu, exista numeroase tipuri de paste si branzeturi sanatoase, fara adausuri de aditivi alimentari, care au in componenta si leurda.
Poate ar trebui ca sa luam si noi exemplu de la vikingii moderni si sa redescoperim leurda, aceasta planta in aparenta modesta, ce creste si in Romania pe un areal relativ intins, deoarece este ieftina, gustoasa si cu efecte nepretuite asupra starii noastre de sanatate.