“Sportul reprezinta vigoarea vitala a umanitatii.”
George Calinescu

Sportul este conform specialistilor un mod de educare, de crestere de dezvoltare a motricitatii, a reflexelor si a competivitatii. Activitatile sportive realizate cu regularitate de la varste fragede ofera pe langa o dezvoltare fizica armonioase si beneficii de alta natura, intrucat influenteaza dezvoltarea personala si activitatea psihica, deci activitatile sportive nu trebuie sa lipseasca din viata copiilor, chiar si la varste fragede.

Joaca, jocurile de parc, cursele de alergare initiate intre prichindei sunt forme activitate sportiva, insa pentru a creiona viitori adulti responsabili sunt recomandate si activitatile organizate. Alegerea sportului potrivit pentru prichindei poate fi o adevarata provocare pentru parinti, insa analizand cateva criterii aceasta sarcina poate fi una relaxanta. Varsta, personalitatea, afinitatile, colectivul sunt cateva elemente ce trebuie luate in seama.

Care este varsta potrivita pentru a incepe un sport organizat

Bebelusii si copii mici pana la varsta de 3 ani nu au deprinderile necesare pentru a tine o minge, nici rabdarea necesara de a asculta sfaturile antrenorilor, deci in aceasta perioada sunt recomandate activitatile acvatice, de relaxare si de joaca. Inotul este poate cea mai potrivita alegere pentru copii mici. Beneficiile inotului sunt necontestate, indiferent de varsta la care este practicat acest sport: creste rezistenta la boli, intareste musculatura, ajuta la dezvoltare armonioasa. S-a observat ca bebelusii care sunt dusi la bazin, merg mai repede fata de ceilalti. Bazinele pentru bebelusi si copii mici sunt amenajate special si colaboreaza cu personal bine instruit in lucru cu prichindeii.

Copii 3-4 ani. Aceasta varsta este caracterizata prin explozie de energie! Copiii mici sunt foarte dinamici, foarte curiosi insa isi pierd rabdarea si concentrarea destul de rapid. La 3-4 ani activitatile sportive trebuie sa fie compuse din multa, multa joaca.

Gimnastica este unun dintre sporturile care dezvolta flexibilitatea, musculatura si are efecte minunate asupra coordonarii. In timpul orelor, copii fac exercitii usoare, sarituri, balans si catarari. Poate ai observat ca gimnastele olimpice au inceput activitatea sportiva la aceasta varsta. Nu te hazarda catre asemena vise, performanta este foarte dificila, insa este important sa ii explici celui mic cat de frumos este acest sport.

Citeste si:  Cum sa iti ajuti copilul sa socializeze in siguranta cu colegii

Dans sportiv –  aceasta activitate este alegerea impecabila pentru prichindeii energici. Cei mici sunt solicitati sa consume excesul dinamism prin miscari simple, efectuate pe melodii antrenante. Cursurile de dans sportiv permit celor mici sa dezvolte concentrarea si sa descopere spiritul de echipa.

Balet – baletul este o activitate sportiva si recreative deopotriva. Este relaxanta si placuta din pricina costumelor speciale. Daca nu ai pasit inca intr-o sala de balet in care se antreneaza tinerele de la grupa mica, pegateste-te sa fi impresionat! Pe langa costumele senzationale vei fi surprins de veselia mititelelor si de disciplina acestora. Baletul este perfect pentru ca ajuta la dezvoltarea musculara, a atentiei si imprima o anumita disciplina.

Artele martiale. Aceasta activitate este recomandata in special copiilor timizi, care se manifesta cu dificultate. Nu te astepta sa vezi agresivitate in sala in care se desfasoara cursul de arte martiale ci energie, disciplina si comunicate. Artele martiale sunt potrivite copiilor energici, inca de la varsta de 3- 4 ani.

Copii 4-6 ani
Copii prescolari sunt la fel de energici, insa sunt mai curiosi si inteleg notiunile de disciplina si rabdare. La aceasta varsta copii pot manifesta preferinte, micile domnisoare pot cere sa participe la orele de dans si balet, pe cand baieteii vor dori  sa incerce sporturi cu mingea.

Tenis – tenisul este unul dintre sporturile ce pot fi practicate cu succes de la 4 ani! Terenurile adaptate ca dimensiune, mingiile mari din spuma si rachetele corect alese, sunt detaliile care transforma tenisul intr-un sport indragit. Acest sport dezvolta  musculatura, gandirea, logica si spiritul de echipa. Chiar daca este un sport individual, antrenamentele in primii ani se desfasoara in echipa, deci prichindeii invata sa comunice cu partenerii de joaca. Tenisul este acel sport care invata notiunile de respect si fair play, deci este potrivit pentru baietei si fetite deopotriva.

Citeste si:  Sărbătoreşte micile victorii

Baschet – la varstele de 4-6 ani copii sunt initiati in tainele jocului, li se dezvaluie principiile de joc si regulile. Baschetul ajuta la dezvoltarea armonioasa a celor mici, intareste sistemul muscular, reflexele dar si simtul de competivitate. Este important sa alegeti acele cluburi prevazute cu dispozitive adecvate ca dimensiuni. Un cos de inaltime normala si o minge prea grea, pot crea frustrare pentru prichindeii de 120 de cm.

Copii 6-8 ani la aceasta varsta copii au notiuni clare de rabdare, reusesc sa isi insuseasca rapid regulile jocului si sunt pregatiti sa faca cunostinta cu sporturi noi. In afara de cele mentionate anterior sunt potrivite si sporturile mai complexe, ce solicita abilitatile fizice si logice, ce necesita spitit de echipa.

Fotbalul este sportul rege pentru baietii care, cu siguranta nu sunt straini de regulile acestui joc. Acest sport nu doar ca ajuta la dezvoltare fizica, ci il invata pe prichindel notiunea de echipa, de colaborare, de strategie. Cu toate acestea fotbalul este practicat cu precadere de baietei!

Indiferent de activitatea pe care o alegi pentru, sau impreuna cu  copilul tau este important sa il faci sa inteleaga cat de bun si frumos este sportul! Astfel cel mic nu va fi tentat sa renunte in momentele mai dificile si mai solicitante!

Articolul precedentCum sa slabesti usor dupa nastere
Articolul următorDieta ketogenica: ghid detaliat pentru incepatori ai dietei Keto

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau