Mananci cand iti este foame si nu te ingrasi. Mananci fara grasimi si slabesti. Mananci sanatos si nu te imbolnavesti. Acestea sunt niste adevaruri verificate, pe care ar trebui sa le puna in practica orcine isi doreste o viata frumoasa si armonioasa.

Dieta Ornish presupune un regim sanatos, se poate slabi garantat daca se reduc grasimile din alimentatie si se consuma alimente bogate in fibre. Aceasta dieta, dupa numele doctorului Dean Ornish, se bazeaza pe un regim alimentar care ajuta si in tratarea bolilor cardiovasculare.

Sfatul primordial se refera la consumul de alimente bogate in fibre, cu putine grasimi. Prin dieta Ornish se ajunge atat la pierderea in greutatea, cat si la mentinerea starii de sanatate ideale. Daca la aceasta dieta se adauga si exercitii fizice, rezultatul este cu atat mai vizibil, deoarece grasimile din organism sunt arse mult mai repede si mai eficient.

Cum functioneaza dieta Ornish

E bine sa ne obisnuim corpul cu mai putine calorii. Ne trebuie doar putina vointa, pentru ca organismul e adaptabil la schimbari. Trebuie sa consumam alimente bogate in fibre, care sunt digerate mai lent si ne vom simti satui o perioada mai indelungata de timp. E de dorit a se consuma portii mici si dese. Trebuie sa mancam exact atunci cand ni se face foame, pentru a se evita depozitarea grasimilor. Obisnuim astfel ca metabolismul sa functioneze mereu la fel, iar arderile vor fi constante.

Alimente permise si nepermise in dieta Ornish

Prin aceasta dieta nu se urmareste cantitatea de calorii de la o masa, ci trebuie selectate alimentele dezirabile pentru eficienta maxima. Exista o lista cu alimente permise, cu alimente indicate a se  consuma  moderat si cu alimente interzise.

Citeste si:  3 greșeli surprinzătoare într-o dietă

In prima categorie intra alimentele care sunt de dorit a fi consumate. Cand simti ca ti se face foame poti manca in orice cantitate legume, verdeturi si leguminoase (fasole, mazare, linte naut, soia), fructe si cereale integrale. Legumele pot fi consumate crude sau fierte, fructele trebuie mancate ca atare si mai putin sub forma de sucuri sau pireuri, deoarece au o cantitate mai mare de zahar sub acesta forma. Aceste alimente pot fi consumate in orice cantitate, nu e nevoie sa fie numarete caloriile.

Alimentele care trebuie consumate moderat sunt lactatele neaparat degresate, fiind produse sarace in grasimi: lapte degresat, branza dietetica, iaurt degresat, smantana cu 12% grasimi. Mai poate fi consumat albus de ou. Ca bauturi, pe langa apa, se mai poate consuma  ceai, cafea, lapte degresat si sucuri naturale (nu mai mult de un pahar pe zi), compoturi slab indulcite.

E imperios a se evita total carnea, pestele, uleiurile, nucile si semintele, alcoolul, zaharul, produse de patiserie, margarina, sosuri folosite ca dressinguri, iar dintre fructe avocado. E bine ca alimentele sa fie cat mai putin procesate, sunt interzise prajelile si mancarurile de tip fast-food.

Mod de viata

Deoarece este interzisa carnea, aceasta dieta ii avantajeaza pe cei lacto-vegetarieni. Cu aceasta dieta pierderea in greutate este evidenta doar dupa o saptamana si se continua in saptamanile urmatoare, cu unele stagnari in timp, dar daca se respecta schema acestui regim nu se ajunge la reingrasare. Dieta este recomandata si celor care consuma de obicei putina carne, putandu-se adapta cu usurinta acestui regim; respectand regimul se vor obisnui in timp cu un stil de alimentatie sanatos, doar cu grasimi si proteine bune. Fiind numita si dieta verde, are un beneficiu in reintinerirea organismului, substantele continute de  nutrienti au efect antioxidant si de anti-imbatranire.

Citeste si:  Ce trebuie sa stim despre Dieta Daneza

Dezavantajul principal ar fi ca pare o dieta destul de rigida si se ajunge la o saturatie de a consuma aceleasi tipuri de alimente, care au un continut redus de grasime, cu interzicerea altora. Consumand insa  alimente bune, contribuim la o viata sanatoasa indelungata.

Efectele sunt incontestabile, reducem riscul aparitiei bolilor de inima, diabetului, cancerului, ajuta la scaderea colesterolului si nici nu se ajunge la hipertensiune arteriala. Consumand putine grasimi, ajutam organismul sa functioneze optim.

Pentru a depasi stresul din timpul zilei, e indicat sa includem in stilul de viata meditatia, exercitii de yoga, masajul. Prin echilibrul vietii spirituale scade si nevoia de a manca mai mult decat trebuie. Daca ai un psihic echilibrat, nu vei mai simti nevoia sa iti  compensezi frustrarile mancand oricand si orice. Sanatatea psihica si fizica reprezinta astfel un atu, un aliat al unei vieti echilibrate.

Deoarece aceast regim are efecte si in planul sanatatii, trebuie sustinut cu miscare si cu activitati fizice, cel putin jumatate de ora la inceput. Pe parcurs, timpul alocat exercitiilor fizice poate sa creasca. Practicand  zilnic exercitii si miscare in aer liber, ne mentinem trupul santos si o forma excelenta. La fel de important e consumul de apa intr-o cantitate suficienta pentru a ajuta hidratarea si a favoriza transpiratia organismului, iar prin aceats eliminarea toxinelor.

Dieta Ornish este atat pentru slabit, cat si pentru prevenirea unor boli, regim care ne garanteaza o viata sanatoasa, ideala. E dieta cu rezultate pe termen lung, e dieta pentru cei care apreciaza  sanatatea.

Articolul precedentMananci si Slabesti. Dieta Volumetrica
Articolul următorDieta Biggest loser sau dieta invingatorilor

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau