Da, perimenopauza poate fi îngrozitoare, însă iată câteva trucuri care să te ajute să treci prin ea.
Iritabilitatea, kilogramele în plus şi transpiraţia excesivă sunt suficiente pentru a face o femeie să strige după ajutor. Şi pentru femeile care experimentează perimenopauza, orice truc care le poate ajuta să se descurce cu simptomele care vin ca rezultat al acestei etape din viaţă, este binevenit. Deoarece simptomele variază de la femeie la femeie şi există unele care nu experimentează nici un simptom, nu există trucuri care să fie general valabile când vine vorba de cele care să te ajute în această perioadă. În orice caz, iată câteva strategii deja testate în timp, care ar putea fi de ajutor unora dintre voi.
Simptomele perimenopauzei pot varia de la iritabilitate şi anxietate, la depresie şi insomnie, şi nu se rezumă doar la clasicele bufeuri pe care le experimentează unele femei. Acumularea kilogramelor în plus din cauze hormonale se numără printre simptomele perimenopauzei. Tratarea acestor simptome ale perimenopauzei, de obicei constă în schimbarea stilului de viaţă. Trebuie să înveţi cum să te descurci cu stresul, să echilibrezi problemele familiei cu cele de la locul de muncă şi să renunţi la mâncarea procesată şi fast food, pe scurt să te disciplinezi mai bine şi să te pui pe tine pe primul loc, după cum susţin specialiştii.
Vestea bună este că niciodată nu este târziu să începi să mănânci sănătos, să faci exerciţii şi să te obişnuieşti să dormi între şapte şi opt ore pe noapte. Şi dacă semeni măcar puţin cu mine, încorporarea unor metode uşoare şi naturale pentru a te descurca cu simptomele perimenopauzei, este esenţială. Multe dintre aceste schimbări iritante şi câteodată majore din viaţa de zi cu zi, pot fi simplificate cu câteva trucuri simple în bucătărie, exerciţii fizice şi îngrijire zilnică.
Cum să reduci simptomele perimenopauzei
Activitatea fizică şi mâncarea sănătoasă sunt de ajutor în cam orice fază a perimenopauzei. De aceea, atât exerciţiile cât şi nutriţia joacă rolurile principale în eliminarea simptomelor neplăcute. Exerciţiile fizice trezesc răspunsuri hormonale ale corpului şi pot întări oasele, ajută echilibrul şi previn înţepenirea încheieturilor, ce poate apărea în timpul menopauzei.
Exerciţiile de aerobic scad nivelul de insulină şi cresc nivelul de glucagon, în timp ce exerciţiile anaerobe cum ar fi exerciţiile de forţă, fac corpul să secrete hormoni de creştere. Concentrarea asupra exerciţiilor care ajută la prevenirea osteoporozei sunt importante în această perioadă a slăbirii oaselor. Încearcă să lucrezi cinci zile pe săptămână 30-60 de minute şi să combini aerobicul cu exerciţiile anaerobe. Dacă vei începe să practici yoga şi pilates şi acestea te vor ajuta să lupţi contra efectelor neplăcute cu care femeile au de a face. Alimentele integrale, proteinele de calitate, legumele, fructele, carbohidraţii complecşi şi grăsimile bune, îţi vor menţine în echilibru nivelul de zahăr din sânge, ceea ce va duce la o dispoziţie stabilă şi vor contribui în lupta cu oboseala, balonarea şi kilogramele în plus. Eliminarea sau scăderea cantităţii de alcool consumat, a cofeinei şi zahărului, de asemenea ar putea reduce simptomele. S-a observat că prin consumul de zahăr, cofeină, alcool şi prin prezenţa stresului, simptomele cauzate de hormoni se vor înrăutăţi. Un nivel instabil al zahărului din sânge şi o reacţie nepotrivită în faţa stresului creează terenul perfect pentru ieşirile emoţionale şi ravagiile făcute de perimenopauză. Iritabilitatea şi anxietatea pot fi reduse printr-un consum crescut de acizi graşi Omega3, cu ajutorul alimentelor cum ar fi seminţele de in, chia şi nuci. Specialiştii au descoperit că simptomele depresiei pot fi reduse prin consumul de magneziu şi zinc (doi eroi ai hormonilor), în vreme ce îngrăşarea, căderea părului şi balonarea pot fi combătute cu ajutorul cremelor cu progesteron. Progesteronul este hormonul cel mai deficient în cazul femeilor care suferă de perimenopauză.
Şi când vine vorba de nutrienţi, tot specialiştii au descoperit că magneziul, 25-45 mg/zi de zinc şi vitamina B6 (care scade retenţia de apă), pot ajuta femeile aflate la perimenopauză.
Bufeurile şi transpiraţia din timpul nopţii pot fi reale bătăi de cap pentru femeile care ajung la menopauză. Efectele secundare asociate acestor simptome neplăcute pot fi reduse prin diferite metode de tratament. Terapiile hormonale şi non-hormonale sunt de obicei punctul de start pentru doctori atunci când aceştia încep să trateze bufeurile, însă femeile au găsit şi alte metode pentru a scăpa de ele. O astfel de metodă alternativă este acupunctura. Conform cercetătorilor, frecvenţa bufeurilor poate scădea la jumătate în cazul femeilor care au mers timp de opt săptămâni la un tratament cu acupunctură. De asemenea, încearcă să eviţi factorii declanşatori ca stresul, cofeina, alcoolul, mâncarea picantă, hainele strâmte, căldura şi ţigările, deoarece astfel va scădea frecvenţa şi intensitatea bufeurilor.