Ingrediente:
– 500 g bame
– 1 kg rosii
– 2 – 3 cepe
– 3 linguri ulei
– sare
– apa
– o legatura de patrunjel
Preparare:
Se curata bamele de codita, se spala bine in cateva ape si se pun la scurs. Se curata ceapa, se spala si se taie ( in solzi de peste sau marunt ). Se pune uleiul si o cana de apa intr-o oala ( de aproximativ 2 l ), se adauga ceapa si se pune oala acoperita cu un capac la foc mic. Se amesteca din cand in cand ca sa nu se prinda.
Se tine pe foc pana se inmoaie ceapa, dupa care se adauga rosiile spalate, curatate de coaja si taiate. Se amesteca de cateva ori, se adauga bamele, dupa care se lasa la foc potrivit pana fierb.
Este necesar ca bamele sa fiarba in rosii pentru a nu fi baloase. La nevoie se adauga putina apa. Se adauga verdeata, se mai da in cateva clocote, dupa care preparatul este gata.
Se servesc fie calde, fie reci.