Cerealele sunt alimente bogate in amidon, fibre, minerale, vitamine si alti compusi valorosi care ajuta la dezvoltarea armonioasa a bebelusului. Dupa primele luni de viata laptele matern, sau formula de lapte nu mai sunt suficiente pentru cel mic, deoarece nu mai asigura nevoile nutritionale. Conform specialistilor, primele alimente care trebuie introduse in dieta bebelusilor sunt cerealele.
Acestea au aport nutritiv valoros, sunt usor de preparat si sunt usor acceptate de cei mici. Textura moale, este apreciata chiar si de cei mai mofturosi dintre bebelsi, iar gustul placut face ca intregul proces de diversificare sa fie unul placut atat pentru mamici cat si pentru bebelusi.
Care sunt primele cereale cu care bebe poate sa faca cunostinta
Cerelale precum orez, mei, hrisca, sunt lipsite de gluten, deci pot fi introduse in alimentatia bebelusului din primele zile ale diversificarii. Acestea sunt super-alimente care au un aport nutritional deosebit, sunt bine acceptate si bine tolerate de cei mici.
Mamicile moderne, au devenit mai sceptice cu privire la cerealele ce contin gluten, aceasta proteina care poate fi regasita in mod natural in cereale precum grau, orz, ovaz, secara si porumb. Conform studiilor medicale realizate in ultimii ani de institutiile specializate, doar o mica parte din bebelusi (si adulti) dezvolta intoleranta la gluten, si apoi boala celiaca. Din aceleasi analize reiese ca boala este genetica si se transmite pe cale ereditara. Deci problema introducerii in alimentatia bebelusului a cerealelor cu gluten, trebuie sa o discute mai atent cu medicul de familite, personele care au rude diagnosticate cu aceasta boala.
Din studiile realizate de-a lungul anilor de Academia Americana de Pediatrie (AAP), reiese ca pot fi introduse in alimentatia bebelusilor cereale care contin gluten, inca de la varsta de sase luni.
Specialistii atrag atentia ca babelusii nu trebuie privati de avantajele nutritive ale cerealelor datorita curentului „fara gluten”, care se manifesta tot mai agresiv, prin diferite canale.
Cum trebuie introduse corect cerealele in dieta bebelusilor
Primul aspect de care trebuie sa se tina seama, cand se incepe procesul de diversificare, este legat de starea de sanatate a copilului. Alimentele noi, pot fi oferite celui mic doar cand acesta este sanatos. Intregul proces trebuie sa se desfasoare progresiv. Se porneste cu una-doua lingurite de aliment nou, astfel bebele are timp sa se obisnuiasca cu gustul nou.
Specialistii recomanda alegerea cerealelor special destinate bebelusilor, acestea sunt imbogatite cu fier, calciu si alte vitamine necesare devoltarii armonioase. Nu sunt recomandate produsele cu adaos de zahar, nici cerealele integale. La varste atat de fragede, pot afecta in mod negativ digestia si pot transforma procesul de diversificare intr-o activitate neplacute. Conform specialistilor, cerealele integrale pot ingreuna digestia la bebelusi si pot provoca gaze intestinale.
Iata care sunt cerealele care nu trebuie sa lipseasca celor mici in primul an din viata si cum trebuie introduse.
1. Orezul
Orezul nu contine gluten, deci este alimentul cel mai potrivit cu care cel mic poate face cunostinta inca de la varsta sase luni. Conform specialistilor OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii), introducerea alimentelor noi poate fi facuta cand bebelusul implineste sase luni, indiferent de modul in care este hranit.
Orezul este bogat in fibre, vitamine, minerale si acizi grasi esentiali, indispensabili dezvoltarii. Este o sursa deosebit de valoroasa de potasiu, vitamina E, proteine, calciu, vitamina A si C. Pana la varsta de un an se recomanda orezul macinat, special destinat bebelusilor. Dupa aceasta varsta boabele de orez fierte, pot fi oferite ca atare.
2. Graul
Graul este o cereala de baza in alimentatia bebelusilor si a copiilor mici. Cerealele cu grau pot fi introduse inca de la varsta de opt luni, in cazul copiilor sanatosi, si dupa varsta de un an in cazul bebelusilor predispusi la alergii. Bebelusului i se pot oferii cereale speciale imbogatite cu fier si alte vitamine importante. Trebuie evitate produsele imogatite cu zahar, care pot altera gustul si pot afecta starea de sanatate a bebelusului.
Boabele de graul, pot fi transformate in diferite preparate, si oferite copiilor mici, dupa varsta de un an.
3. Porumbul
Porumbul este o alta planta esentiala pentru dezvoltarea celor mici. Bogat in vitaminele din complexul B, vitamina E, A este foarte valoros pentru organism. Poate fi oferit celor mici macinat, sub forma de malai. Mamaliguta moale de porumb este un preparat ce poate fi dat bebelusilor cu varsta mai mare de sase luni. Ca si in cazul celorlalte cereale si in cazul mancaricii de porumb, se recomanda introducerea progresiva.
4. Ovazul
Ovazul este alaturi de grau, orz si porumb unul dintre alimentele ce contin gluten. Pediatrii recomanda introducerea ovazului dupa varsta de opt luni. Acesta este o sursa esentiala de fibre, vitamina E, vitamina B, zinc, seleniu, cupru, fier, magneziu si antioxidanti.
Faina de ovaz, bine fiarta in lapte constituie un preparat usor aceptat de cei mici. Beneficiile pentru sanatate sunt numeroase, fapt pentru care aceasta cereala minune, nu trebuie ignorata.
5. Meiul
Meiul este considerat de multi drept regele cerealeleor pentru bebelusi. Bogat in fier, vitamine din complexul B-urilor, siliciu, magneziu, potasiu vitamina E, A si C, este un super aliment care ajuta organele digestive. Gustul dulce si placut al boabelor de mei, face ca mancarica sa fie mai usor acceptata de bebelusi.
Aceasta cereala poate fi introdusa in dieta bebelusilor inca de la sase luni. Specialistii recomanda doua-trei portii de mei saptamanal, pentru o diversificare echibrata.