În general, fetele au o relație frumoasă cu tatăl, iar băieții păstrează o legătură deosebită cu mămica lor. Sunt clișee care nu se aplică oricui, iar tații pot avea o contribuție imensă în creșterea și educarea copiilor, fie că sunt fete sau băieți, ca modele demne de urmat.

Sportul are un rol important în consolidarea acestei relații. Se știe faptul că, în general, reprezentanți sexului masculin se relaxează și trăiesc la maximum fiecare meci, că băieți încep de la o vârstă fragedă să participe activ la activități sportive, să meargă împreună cu tatăl pe stadion sau să practice împreună un sport.

Dacă vrei ceva original, încearcă să te îmbraci la fel ( trening, șapcă, adidași), fie că faci sport sau alegi prin parc cu copii. Poți încerca să cumperi echipament sportiv de la un club anume, favorit, sau pur și simplu în aceeași culoare. Copii sunt încântați să facă parte din același club cu tatăl lor. Dacă vrei să cumperi îmbrăcăminte și încălțăminte de sport, nu uită să-l întrebi pe copil ce părere are despre culoare și model, oferă-i șansa de a lua decizii alături de ține.

Specialișții spun că se poate întări legătura între tată și fiu, făcând sport împreună. Un copil și părintele lui, indiferent de vârstă , pot alege sportul ca activitate comună. De câteva ori pe săptămâna e bine să petreci timp făcând sport, e benefic pentru sănătatea ta dar și pentru copilul tău.

Orice parimte poate demonstra copilului său că este interesat să petreacă timp cu el și în acest mod să dezvolte o relație mult mai apropiată. Poți alege practic orice sport : fotbal, arte marțiale, alergare, gimnastică, jogging. Nu alege însă conform dorinței tale, încearcă să vezi ce sport îl atrage mai mult pe copil, nu e bine să influențezi decizia lui cu propriile tale dorințe.

Citeste si:  Cum sa iti ajuti copilul sa socializeze in siguranta cu colegii

Chiar dacă tu ți-ai dorit să ajungi un fotbalist celebru, poate fiul tău e atras de gimnastică artistică. Sporturile de echipa nu se potrivesc personalități oricărui copil, deci alege conform înclinațiilor lui. Mulți copii își urmează fratele sau sora mai mare, alegând același sport, dar sunt și copii care preferă fix ceva opus. Băieții care nu se simt în largul lor în grupuri și în societate vor preferă sporturi 1 la 1, deci îi poți direcționa spre tenis, box, judo,etc.

Legătura tată-fiu se sudează mai mult dacă ești gata să dai exemplu personal. Vrei să facă sport? Tu trebuie să fii un om care face sport și îi vei demonstra lui beneficiile asupra sănătății și formei fizice.

Îți poți lua băiatul la competiți sportive, îi poți arată mai multe sporturi, în așa fel încât să poată alege.  Mergi cu el la antrenamente, sprijină-l chiar și atunci când pierde, în acest fel va capăta încredere în el. Sportul insuflă competitivitate, pune bazele unei educații sănătoase în care fiul tău va deprinde adevăratele valori în viață. Poftă de a câștigă și de a fi cel mai bun se antrenează și prin sport și concursuri sportive. Comunicarea corect cu fiul tău poate să-l facă să-și recapete încrederea în sine, curajul și dorința de a învinge și de a fi cel mai bun.

Citeste si:  Modalităţi de a fi în permanentă conexiune cu copilul tău

Practicând activități sportive împreună cu copilul, îl vei învăța ce este respectul, buna comunicare, solidaritatea, onestitatea. Băiatul tău va ști să-și exprime sentimentele într-un mod corect și va învață atât din victorii dar și din înfrângeri.

Un tată apropiat de fiul sau îi va explică ce înseamnă autoritatea , corectitudinea și spiritul sportiv. Este de datoria ta că părinte să ții legătură cu antrenorul pentru a verifică progresele copilului. Dacă este nevoie, nu ezită să ceri părerea celui care îl antrenează pe cel mic referitor la evoluția să.Un tată responsabil va ști cum să încurajeze progresele fiului sau, iar laudele și încurajările nu trebuie să lipsească.

Băieții care fac sport alături de tatăl lor sunt mai curajoși, mai apropiați sufletește și se creează o legătură de nezdruncinat. Figura paternă inspiră încredere, sfatul părintelui este mereu ascultat iar atmosfera de pe terenul  sportiv se va reflectă și în parcursul în viață al copilului tău.

Dacă știi cum să te alături cu dragoste părintească fiului tău în cadrul antrenamentelor sportive, el va avea mai multă încredere în sprijinul tău, îți va cere sfatul și va lua decizii cu mai multă siguranță în viață. Așadar, un tată care face sport alături de fiul sau contribuie esențial la dezvoltarea lui psihică, fizică și ajută la creșterea armonioasă.

Articolul precedentModele paterne – în care te regăsești ? Tu ce fel de tată ești?
Articolul următorTată de băiat – cum îți educi fiul să fie mai fericit ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau