Sarcina este un moment de bucurie si entuziasm pentru majoritatea viitoarelor mamici, insa ea aduce si o serie de transformari ale corpului, care nu sunt resimtite placut sau nu sunt deloc asteptate. Desi se cunoaste ca sarcina aduce cu ea si cresterea in greutate, modificarea apetitutlui sau dispozitie fluctuanta, fiecare mamica spera sa resimta cat mai putine efecte neplacute pe perioada sarcinii. Daca marirea abdomenului si a sanilor este o urmare fireasca a unei sarcini, vergeturile si gleznele umflate fac parte din categoria problemelor ce nu apar la toate mamicile. De asemenea, varicele inestetice si dureroase isi pot face aparitia nedorita pe picioarele ce prezinta predispozitie spre o circulatie defectuasa a sangelui. Ametelile apar in mod frecvent la inceputul sarcinii, insotite si de greturile specifice perioadei, iar hemoroizii, retentia de apa, imunitatea scazuta sau lipsa de energie sunt alte probleme ce pot aparea in sarcina anumitor mamici. Desi par probleme importante, acestea nu trebuie sa ingrijoreze, ci doar sa fie comunicate doctorului care urmareste evolutia sarcinii.

Complicatiile problemelor de sarcina

Anumite situatii medicale aparute in sarcina pot fi insa un semnal de alarma pentru o problema mai grava, ce poate afecta copilul sau viitoarea mama. Alte probleme ce se manifesta initial ca efecte normale ale sarcinii pot escalada spre urmari periculoase, daca nu sunt atent monitorizate si tratate.

Citeste si:  Romantismul dispărut

Astfel, senzatia de greata este un simptom normal al sarcinii insa poate deveni ingrijorator daca aceasta senzatie duce spre varsaturi si scadere mare in greutate. De asemenea, durerile abdominale de nivel scazut reprezinta o normalitate a intinderii ligamentelor si uterului, insa cresterea lor in intensitate trebuie investigata medical.

Crampele intense aparute spre finalul sarcinii pot fi un semn de pregatire a corpului pentru nastere, care nu trebuie ignorate mai ales daca sarcina nu a ajuns la termen. Schimbarile de dispozitie ale mamei sunt justificate de modificarea rutinei zilnice, a starii emotionale, de aparitia unor sentimente si temeri noi, insa daca acestea duc spre anxietate si depresie, trebuie apelat la un specialist pentru tratare.

Orice sangerare aparuta pe perioada sarcinii trebuie comunicata medicului, pentru a stabili daca aceasta este normala sau poate ridica probleme.

Febra, tulburarile de vedere, durerile intense de cap, palpitatiile, dificultatile in respirare, umflarea brusca a fetei, mainilor sau picioarelor, mancarimile severe ale pielii sau expunerile la boli contagioase, reprezinta probleme importante ale sarcinii, ce nu trebuie ignorate sau amanate, deoarece pot reprezenta un risc major pentru mama sau copil.

Citeste si:  Sfaturi si trucuri pentru schimbarea scutecului pe care trebuie sa le stie orice mamica

Recomandarile specialistilor

Pentru problemele ce nu implica administrarea tratamentelor medicamentoase, specialistii ofera sfaturi ce pot ameliora intensitatea acestora. Astfel, crampele dureroase ale musculaturii se pot atenua printr-o dozare corecta a nivelului de calciu, administrarea suficienta a lichidelor poate preveni constipatia, alaturi de o dieta bogata in fructe, vegetale si fibre, iar pentru inlaturarea ametelilor se vor evita miscarile bruste si schimbarea rapida a pozitiei de somn. Dieta si igiena corecte pot elimina aparitia hemoroizilor iar purtarea incaltamintei cu talpa ortopedica sau cu un toc mic, corecteaza tinuta si atenueaza durerile de spate. Somnul nu trebuie fortat ci ajutat de perne relaxante, iar bauturile carbogazoase, lenjeria stramta, consumul de sare in exces sau pozitia lipita a picioarelor in sezut nu sunt recomandate, pentru a nu crea sau accentua starile neplacute ce insotesc sarcina. Aerul curat si evitarea mirosurilor strindente ajuta la obtinerea unei stari de bine, alaturi de mentinerea curateniei in casa, iar consumul mai des si in cantitati mici a meselor ajuta digestia. Pentru atenuarea starilor de greata sunt recomandate ceaiurile de menta, ghimbir, frunze de zmeur sau limonada cu miere sau zahar, insa hidratarea corecta doar cu apa aduce cel mai sigur si sanatos ajutor mamei si copilului.

Articolul precedentSarcina – trimestrul al treilea
Articolul următorDieta Asiatica

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau