Weekend-ul trecut, copilul nostru de 2 ani şi-a rupt piciorul în timp ce se juca pe afară. Din fericire, oasele copiilor se vindecă repede, aşa că în cel mult o lună, va putea să se joace din nou. Între timp, îi pregătim multe mâncăruri ce conţin gelatină şi extra nutrienţi ca să o ajutăm să îşi revină mai repede. Asta a fost prima dată când am trecut prin aşa ceva şi am descoperit cu această ocazie că spre deosebire de adulţi, cei mici fac o mulţime de lucruri într-un mod corect. Adesea suntem atât de ocupaţi să îi educăm, încât nu vedem cât de multe am avea noi de învăţat de la ei. În general copiii sunt mai sănătoşi decât adulţii şi poate că modul în care ei fac lucrurile, contribuie la asta. Iată câteva lucruri pe care voi încerca să le învăţ de la copiii mei.
2Mişcă-te – Nu te axa pe exerciţii
Am observat asta de când copilul cel mic a fost nevoit să stea la pat. Copiii nu fac sport, dar sunt într-o continuă mişcare. Nu merg la sală şi nici nu aleargă kilometri întregi, dar se aleargă între ei, se caţără, se întrec, se lasă pe vine şi fac tot felul de astfel de mişcări constant. Un alt lucru pe care copiii nu îl fac pentru mult timp (decât dacă sunt obligaţi de noi) este să stea locului. Acum avem şi studii care să ne spună cât de dăunător este statul şi că efectul acestuia nu este anulat atunci când o persoană face mişcare doar din când în când. Avem un copil de un an. Are două viteze: maximă şi adormită. Se joacă mult şi doarme mult. Ca adulţi ne vine mai uşor să fim sedentari în cea mai mare parte a zilei, să nu ne mişcăm destul şi să nu ne creştem ritmul inimii. Copiii sunt buni la mişcările funcţionale. Nu ridică greutăţi, dar de obicei se pot caţăra, se lasă pe vine şi se pot mişca mai ceva ca un sportiv olimpic. Mulţi adulţi pot ridica zeci de kilograme şi se descurcă de minune cu greutăţile de la sală, însă ar întâmpina probleme dacă i-ar pune cineva să se caţere pe o frânghie. Asta a fost unul dintre lucrurile pe care mi le-am propus: să învăţ cum să utilizez mai mult aceste mişcări funcţionale, fiindcă sunt minunate pentru sănătate, dar şi cele care te vor ajuta să scapi cu viaţă în cazul în care vei fi nevoită să te caţeri, să alergi sau să sari.
Ce ar trebui să învăţăm: Fă mişcare, dar nu te concentra pe nişte exerciţii anume. Fă mişcări funcţionale, mişcă-te repede şi mai des. Un lucru care m-a ajutat pe mine a fost că mi-am cumpărat un birou la care se stă în picioare şi mă gândesc acum să îmi iau unul cu bandă de alergare sau cu bicicletă integrată.