Fiecare femeie știe cât de greu este să găsești acea pereche perfectă de pantofi care arată perfect și în care te simți uimitor. Prin urmare, atunci când în sfârșit găsiți perechea perfectă, doriți să-i prelungiți viața cât mai mult timp. Indiferent dacă ați găsit pantofi stilettos de vis, adidași în care puteți face sport sau balerini de purtat în fiecare zi, am întrebat profesioniștii ce doresc clienții lor să știe despre îngrijirea pantofilor.
1. Îngrijiți-vă de talpă înainte de a începe să purtați pantofi noi
Când vine vorba de prelungirea vieții pantofilor, îngrijirea preventivă poate face minuni. Înainte de a ieși pe străzi cu o pereche nouă de pantofi cu talpă din piele (sau chiar după una sau două purtări inițiale), cereți cizmarului să pună tălpi din cauciuc. „Pielea se uzează foarte repede”, spune David Mesquita, proprietarul unui atelier de încălțăminte din New York. „Tălpile subțiri din cauciuc, care sunt disponibile în mai multe culori, se vor combină perfect cu pantofii cu toc sau cei plăti. Nu numai că vor împiedica pielea să se uzeze mai repede dar vor împiedica și apa să se infiltreze în talpă, ce va afecta și partea superioară a pantofului generând pagube. ”
2. Nu cumpărați încălțăminte pentru a o repara
O pereche minunată de pantofi eleganți de epocă poate părea un chilipir, dar când vine vorba de lucruri vechi, nu merită să le repari. Pielea uscată și tălpile uzate le fac aproape imposibil de restaurat la prețuri accesibile. „Este că și cum ai repara o mașînă veche”, spune Mesquita. „O să reparați A, apoi B se descompune. Apoi reparați B și C se desființează. Este un ciclu nesfârșit pentru că faceți o parte mai puternică, iar celelalte părți ale pantofului slăbesc în comparație.”
3. Există o problemă când vine vorba de mărimea pantofilor
Nu renunțați la o pereche fabuloasă de pantofi doar pentru că sunt un pic strâmți sau un pic prea deschiși. Dacă dimensiunea este prea strânsă, mulți cizmari îi pot face să se potrivească. Mașinile de întindere pot crește lungimea și lățimea (deși lungimea este cea mai reușită pe încălțăminte plata), precum și pot întinde zone specifice, cum ar fi zona degetelor. P
Pe de altă parte, dacă vă strecurați prea lejer în pantofi, tălpile interioare, limba și suportul de călcâie pot strânge încălțămintea. În mod similar, cizmele înalte pot fi modificate într-un anumit mod- pot fi strâmtate perechi prea lejere, în timp ce cele strânse pot fi întinse cu aproximativ 1/2 inch dacă sunt fabricate din piele, spune Randy Lipson, cizmar de renume și coproprietar al Cobblestone Quality-Reparații de încălțăminte. „Însă, dacă sunteți în magazin și vă puteți strecura degetul în pantof, nu vă deranjați să-i cumpărați. Am clienți care vin să cumpere pantofi prea mari, apoi cheltuiesc 30 de dolari pe branturi și încă nu se simt confortabil”, spune el.
4. Nu folosiți plăcuțele cu gel pentru încălțăminte
Sigur, par la început confortabile – mai ales pe picioare dureroase și umflate – dar inserțiile de gel nu sunt calea de urmat. „Într-o lună nu se vor mai simți atât de confortabil. Materialul se întinde și se descompune, lăsând puțîn material între picior și talpă.” Un alt material de evitat este spumă de latex, care, de asemenea, se deteriorează rapid. În schimb, se recomandă să cumpărați tampoane realizate cu Poron de lungă durată, care este utilizat în ortotipuri de înaltă calitate.
5. Preferați pantofi rezistenți la intemperii
Atunci când plouă sau ninge, oferiți încălțămintei un puf de spray izolant. Dacă va temeți că pantofii preferați sau adidașîi au de suferit în zilele furtunoase, va sfătuim să alegeți spray-uri cu nanotehnologie, cum ar fi Nanopro. Particulele fine din ceață te asigură că nu îți vei distruge pantofii, oferind materialelor naturale, precum pielea, o șansă de a respiră și de a-și păstra textura. Dacă pantofii sunt vizibil murdari, este bine să îi curățați înainte de a pulveriza. Pentru a curăța piele întoarsă sau piele de căprioară puteți utiliza o cârpă moale sau un burete împreună cu produse de curățat care sunt special concepute pentru acest material.
6. Puteți prelungi în mod semnificativ viața tocurilor
Orice purtătoare de stiletto este familiarizată cu inevitabilul „clic-clack” care se aude atunci când vârful tocului se desprinde. Și, din păcate, datorită modului în care este confecționat acest gen de încălțăminte, acest lucru se întâmplă mai repede decât și-ar dori majoritatea dintre noi – adesea după doar câteva purtări.
Pentru a evita ciclul nesfârșit de înlocuire a acestor flecuri mici (ceea ce este esențial, deoarece mersul pe metalul expus poate provoca deteriorarea întregului toc în timp), aflați de la cizmar ce flecuri aveți nevoie. Cel mai bun brand este fabricat cu poliuretan lichid, astfel încât tocurile devin mai confortabile și absorb șocurile mai bine.
7. Folosiți cutiile de pantofi în care i-ați cumpărat
Există un motiv pentru care mulți pantofi vin cu propria lor cutie de depozitare – prin păstrarea lor în sacul moale între purtări, poți preveni deteriorarea lor. „Când depozitați pantofii în locuri calde sau uscate (precum un coș de plastic), pielea se poate usca și începe să crape”, spune Eduard Shimunov, proprietarul Cobbler Express din New York. Așa că țineți-vă perechile la distanță de locuri însorite și prea încălzite, pentru a menține materialul intact. Un alt mod de a păstra corect pantofii de piele este aplicarea unui balsam, care poate fi găsit în majoritatea magazinelor de reparațîi de încălțăminte.
8. Întrețineți corect pantofii acasă
Pentru corecții precum întinderea sau lărgirea unor pantofi strâmți, e bine să va adresați unui specialist. Există însă câteva remedii pe care le poate face oricine. Potrivit lui Mesquita, pielea poate fi lustruită cu un produs de curățare a sticlei. Pentru a îndepărta petele de sare de pe cizme, el recomandă să amestecați o parte oțet alb cu trei părți apă și apoi să folosiți un prosop de hârtie pentru a îndepărta soluția pe zona pătată. Pe măsură ce soluția se usucă, spune el, va evaporă sarea. Iar pulberea pentru bebeluși va absorbi petele de ulei , dacă pantofii sunt din piele întoarsă.