De cele mai multe ori, conflictele apar din cauza diferențelor de opinii sau din cauza tonului ridicat a unuia dintre interlocutori. Ceea ce ne face să ridicăm tonul este creierul reptilian, adică acea parte a creierului nostru, responsabilă de emoțiile primitive, acele emoții care ne împiedică să gândim rațional.
În momentul în care o simplă discuție degenerează spre un conflict, există anumite metode prin care putem stinge conflictul sau, cel puțin, să îl minimalizăm, dar pentru acest lucru trebuie să ne păstrăm calmul și să facem abstracție de furia celuilalt, care, la bază, are o emoție ascunsă. Furia este o metodă de autoapărare, atunci când cineva simte că este dominat, să este judecat, neascultat sau că i se face o nedreptate.
1. Destinderea atmosferei
Atunci când interlocutorul devine agitat, iar atmosfera este tensionată, este momentul să scoți umoristul din tine. Poți încerca să destinzi atmosfera cu ajutorul unei glume, chiar dacă simți și tu nevoia să ridici tonul. Este important să-ți păstrezi calmul și să conștientizezi că furia, odată ce pune stăpânire pe tine, va face din acea discuție un conflict furtunos, pe când o glumă să va face să vă relaxați.
2. Tăcerea
O altă modalitate de a aplana un conflict este tăcerea. Lasă-l pe cel de lângă tine să-și expună punctul de vedere, chiar dacă nu ți se pare corect ceea ce spune. Abia atunci când acesta a terminat de vorbit, poți vorbi și tu. Motivul pentru care tăcerea ajută la rezolvarea conflictelor este empatia. Atunci când taci și îl asculți pe cel de lângă tine, el recepționează faptul că tu empatizezi cu el și îl înțelegi.
3. Retragerea
Retragerea este și ea potrivită în asemenea momente. Dacă interlocutorul tău a ridicat tonul, îi poți acorda câteva minute să se liniștească, retrăgându-te sub un pretext plauzibil. Acele câteva minute în care, de exemplu, mergi până la toaletă, pot stinge un incendiu, căci sunt îndeajuns pentru ca amândoi să vă calmați.
4. Apropierea
În funcție de relația cu interlocutorul tău, poți evita un conflict dacă vei încerca să te apropi de el la momentul potrivit. O simplă atingere de mână, o ușoară bătaie pe umăr și o aprobare din cap sau chiar un pupic pe obraz sau o îmbrățișare va aplana conflictul. Motivul pentru care apropierea este indicată în asemenea cazuri este eliberarea de oxitocina, hormonul care combate stresul.
Un conflict zgomotos nu va duce niciodată la o soluție, ci din contra, poate duce la violență fizică și verbală, motiv pentru care este util pentru fiecare dintre noi să învățăm să îl minimalizăm.