Dacă nou-născutului îi este dificil să aibă un scaun, s-ar putea să sufere de constipație. Iată la ce aspecte trebuie să fi atentă și cum îl poți ajuta în această situație.
În calitate de noi părinți, sunteți mereu în căutarea unui nou zâmbet, chichot de râs, pentru a vă asigura că bebelușul este fericit și sănătos și că totul este în regulă. Scaunul, deși nu este deloc plăcut, reprezintă un alt lucru important ce necesită atenția părinților.
Atunci când bebelușul are un scaun regulat, este cel mai probabil semnul că acesta ingeră suficientă mâncare și elimină resturile. Prin urmare, este de înțeles faptul că lipsa scaunului poate fi un real motiv de îngrijorare. Când consideri că ar putea fi vorba despre constipație, ia în considerare următoarele aspecte.

Ce ar trebui să urmărești?

Este important să monitorizezi programul, să vezi când bebelușul are un scaun, însă ține cont de faptul că pot exista diferențe majore. Unii bebeluși, care sunt doar alăptați la sân, au un scaun după fiecare masă; în timp ce alții, nu au scaun o săptămână întreagă.
„Consistența scaunului reprezintă cheia esențială pentru definirea constipației la bebelușii alăptați. Mai degrabă decât scaunele lichide, sărăcăcioase, cleioase, scaunul copilului constipat va arăta mai mult ca niște bile mici de lut, „deși este extrem de rar ca un bebeluș alăptat, exclusiv, la sân să fie constipat”.

Atunci când bebelușii sunt hrăniți doar cu lapte, aceștia au scaune periodice toată ziua. Iar atunci când intervin alimentele solide, părinții ar trebui să fie pregătiți să vadă că frecvența, forma și culoarea scaunului suferă o reală schimbare. Țineți cont de faptul că, bebelușii cu vârste cuprinse între 0 și 4 luni, au în medie trei până la patru scaune pe zi, însă după introducerea alimentelor solide, cei mici vor avea doar un scaun pe zi.
Deseori, părinții suspectează că bebelușii sunt constipați atunci când apare o absență prelungită a scaunului. Acesta poate fi un semn real de constipație. Dacă bebelușul nu are cel puțin câteva scaune de culoare galben- deschis (nu maro închis sau verde) în cea de-a cincea zi a vieții, s-ar putea ca ceva să nu fie în regulă, indiferent dacă nou născutul este hrănit cu lapte matern sau cu lapte praf. În primul rând, acest lucru are legătura cu faptul că bebelușul nu ajunge să mănânce suficient.

Citeste si:  Exercitii pe care le poti face impreuna cu copilul tau

Dar frecvența scaunului nu reprezintă singurul indiciu. Ar putea fi vorba despre constipație dacă scaunul bebelușului este tare, iar bebelușul se confruntă cu o reală dificultate atunci când face un scaun. De obicei, scaunele mai dure pot dilata puțin pereții anali, ceea ce duce la sângerare și astfel, poate să apară un pic de sânge de culoare roșu-deschis în scaun.
Dacă bebelușul pare încordat, are burtica fermă și acuză dureri la atingere, poate apărea senzația de prea plin. De asemenea, s-ar putea ca bebelușul să fie constipat dacă refuză să mănânce. Dacă nu reușește să facă nici un scaun, bebelușul s-ar putea simți atât de inconfortabil încât nu mai poate mânca nimic.

Ce poate cauza constipația?

Deși se întâmplă rar ca un bebeluș care se hrănește doar cu lichide să sufere de constipație, se poate întâmpla acest lucru. Totuși, este mult mai probabil ca bebelușii alimentați, exclusiv, cu lapte praf să se confrunte cu probleme de constipație. Laptele praf poate întări scaunul mai mult decât o face laptele de la sân.
Dacă bebelușul tău are o alergie sau intoleranță la proteinele din lapte, este mult mai predispus să fie constipat. O alimentație bazată pe lapte praf ar putea provoca constipația, la fel de mult ca și o dietă pe bază de lactate, adoptată de mama care alăptează. În plus, acest lucru este valabil și pentru copiii mai mari, care consumă orice alte tipuri de lactate, cum ar fi iaurt și brânză.

Citeste si:  Evolutia sarcinii pe saptamani

Când un bebeluș are aproape 6 luni, pediatrii îndrumă părinții să ofere celor mici o gamă largă de mâncare. Ceea ce mănâncă bebelușul tău, va reprezenta factorul de bază ce determina în mare parte, consistența și periodicitatea scaunului. De asemenea, multe alte alimente pot contribui la apariția constipației. Începeți prin a conștientiza importanța ABC-ului, astfel că este esențial ca bebelușii să consume sos de mere, banane și cereale. Dacă cei mici depășesc doza recomandată a acestor alimente, în special când este vorba despre cerealele din orez, pot apărea reale probleme. Când începi să introduci în dieta bebelușului alimente solide, poate fi și mai dificil să afli ce anume a favorizat constipația.

Cum să tratezi constipația?

O înlocuire a laptelui praf sau o schimbare survenită în dieta mamei, ar putea fi de mare ajutor în combaterea constipației, atât în ceea ce privesc bebelușii hrăniți cu lapte praf cât și pe cei alăptați la sân. Alteori alimentele solide, care de cele mai multe ori reprezintă cauza constipației, pot fi chiar leacul de care aveți nevoie. Mai multe tipuri de fructe și legume, cum ar fi perele și broccoli, pot readuce lucrurile la normal, împiedicând constipația. alături de consumul de suc de fructe și apă.

Când o schimbare a dietei nu ajută cu nimic, este indicat să discuți cu medicul pediatru înainte de a implementa alte metode. Medicul îți poate sugera să faci o stimulare rectală, utilizând un bețigaș de bumbac sau un termometru rectal. Acest lucru produce, de obicei, o mișcare bruscă la nivelul intestinelor în doar câteva minute de la stimulare. Un alt posibil ajutor constă în utilizarea unui supozitor cu glicerină. Dacă acesta funcționează, ar putea dura chiar și o oră până ce bebelușul va avea un scaun. Poți folosi, de asemenea, și o pudră fără gust pe care să o amesteci într-un lichid, sau senna, un laxativ natural pe bază de legume și lactuloză, un zahăr sintetic folosit pentru tratarea constipației.

Articolul precedentDă-ți seama când rutina îți este obsesie
Articolul următorAlegerea celei mai bune metode de a pregăti bebelușul de somn

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau