Yoga a fost fondată la începutul mileniului I și este o tradiție orientală, bazată pe înțelepciunea milenară, având ca scop integrarea armonioasă a omului în Univers, dar și dezvoltarea puterilor sale extrasenzoriale. La baza tehnicii de yoga este meditația.
Feluri de yoga
Deși pare că toate exercițiile de yoga sunt la fel, de fapt, există mai multe feluri de yoga, precum urmează.
• Tibetan-yoga, practicată pentru a restabili vitalitatea unei persoane.
• Hatha-yoga, care are ca scop echilibrarea energiilor și reprezintă sănătatea fizică a omului.
• Tantra-yoga, denumită și yoga în doi.
• Karma-yoga, practicată pentru accelerarea evoluției spirituale.
• Bhakti-yoga, pentru realizarea de sine.
• Jnani-yoga, considerată calea cunoașterii și a înțelepciunii.
• Radja-yoga, calea concentrării mintale absolute și al echilibrului spiritual.
Concepte în yoga
Indiferent de tipul de yoga, la baza este conceptul prin care ni se dezvăluie tainele legii karmice. În afară de meditație, cunoaștere și înțelepciune, yoga mai presupune mișcare fizică și exerciții de respirație. Scopul final este armonia corp-minte-suflet.
Yoga se practică din cele mai vechi timputi, iar acum, oricine poate practica yoga, mai puțin persoanele care au anumite afecțiuni ale coloanei, din cauza că se pot accidenta în timpul pozițiilor specifice.
Un practicant devotat este denumit yogin, iar începătorii de yoga ar trebuie să țină cont de faptul că acesta se practică alături de un specialist. Practicată acasă, individual, yoga poate avea riscuri de accidentare, motiv pentru care nu se recomandă tehnicile și pozițiile complicate.
Ca în oricare altă religie, și în yoga există post și există anumite perioade denumite „asane” și semnifică întreruperea ciclului reîncarnării. Atunci se fac exerciții de ardere a karmei și de atingere a diviniății.
Pe termen lung, yoga are beneficii psihice, dar și fizice, precum îmbunătățirea flexibilițății și a posturii, întărirea mușchilor, îmbunătățirea circulației sângelui și duce la un stil de viață echilibrat și armonios.