Una dintre cele mai mari dorinţe ale mamelor de fete, este ca ele să nu treacă prin aceleaşi probleme. Este valabil pentru mai multe aspecte, însă cea mai mare parte a grijilor este legată de corp. Noi mamele ne dorim ca fiicele noastre să vadă ce vedem noi: adevărul. Că trupurile lor sunt frumoase, puternice şi capabile de mult mai multe şi nu vedem doar că sunt slabe ori nu, că au muşchi, ori că au un anume tip de siluetă, oricare ar fi ea în acest moment. Însă cum le facem şi pe ele să ştie asta? Cum începem să le insuflăm încrederea în corpul lor, din moment ce multe dintre noi nu am avut-o niciodată? Iată 15 sfaturi de la specialişti legate de această problemă şi de comunicarea cu cele mici.

1. Nu mai face comentarii legate de corpul lor
Nu mai face comentarii legate de corpul lor, sub nici o formă. Prin distragerea atenţiei de la corp, de la aspectul fizic, le vom da posibilitatea să se concentreze la alte lucruri.

2. Nu mai vorbi despre corpul tău
Atunci când o mamă vorbeşte despre diete şi despre faptul că nu este mulţumită de corpul ei, fiicele sale vor ajunge şi ele să copieze acel comportament şi să fie nemulţumite de corpul lor.

3. Concentrează-te pe ce face corpul
Expresiile ar trebui să se refere la corpurile care sunt puternice, flexibile, etc., în loc de formulări ca “slab, frumos, etc.”. Asta le va face pe fiicele tale să gândească şi ele în aceiaşi termeni şi asta este un plus atunci când vine vorba de încrederea în sine. În ceea ce priveşte comunicarea, trebuie să fii atentă şi la formularea pe care o alegi.

4. Nu le spune că sunt frumoase
Pare ciudat, însă prin faptul că le spui fiicelor tale în permanenţă că sunt frumoase, le faci o defavoare. Asta le va învăţa că aspectul fizic este un element cheie al identităţii lor.

5. Arată-le mai multe categorii de siluetă
Dacă este posibil, pe lângă asta, fă comentarii pozitive despre toate aceste tipuri de siluetă, despre cât de grozav este că trupul femeii poate veni în atâtea forme.

6. Concentrează-te pe forţă
În loc să le spui ce slabe sau ce frumoase sunt, mai bine spune-le că sunt puternice. Forţa este un bun ţel pe care să dorească îl atingă şi cu siguranţă va fi de lungă durată şi le va ajuta mai mult decât faptul că sunt slabe.

Citeste si:  Nou nascutul si fratele mai mare

7. Vorbeşte cu ele despre orice
Vorbeşte cu ele despre toate problemele lor. Comunicarea este extrem de importantă. Când oamenii nu sunt mulţumiţi de ceva legat de corpul lor, de obicei asta se transpune şi în alte lucruri din viaţa lor, care nu au legătură cu corpul. În zilele noastre, se presupune că trebuie să arătăm într-un anume fel. Ca şi femei auzim mereu lucruri legate de aspectul fizic, de ce ar trebui să facem şi cum să arătăm şi asta promovează ceva negativ care afectează identitatea de sine.

8. Găseşte lucrurile bune
Dacă fiica ta se plânge de corpul ei, încurajeaz-o să găsească lucrurile care îi plac şi canalizează-i atenţia asupra lor. Acceptă, Distrage, Atrage. În cazul acesta, asta presupune să găseşti hainele şi accesoriile potrivite care să o ajute să îşi concentreze atenţia pe părţile corpului care o fac să se simtă încrezătoare. Poate constitui şi o problemă de comunicare, aşa că abordeaz-o cu mare grijă.

9. Pune-le la mişcare
Atunci când fetele fac sport, se vor simţi mult mai încrezătoare în corpul lor. Au existat cazuri ale unor fete de 14 ani, care au spus că ar fi acceptat să se opereze, ca să repare acea parte a corpului care le făcea să se simtă prost, sperând că astfel îsi vor recăpăta încrederea în sine. În licee, numărul adolescentelor care ar alege să se opereze pentru o astfel de problemă, este în creştere. Însă prin practicarea unui sport, ele pot să capete încredere în corpul lor, mai ales dacă încep să facă asta încă din copilărie.

10. Compară mâncarea cu carburantul
Foarte mulţi oameni au uitat rolul mâncării. Acum auzi în stânga şi în dreapta “Ar trebui să mănânc asta. Nu ar trebui să mănânc asta”. Însă mâncarea este un prieten. Întreaga mentalitatea ţi se va schimba atunci când vei vedea lucrurile aşa. Fetele vor fi mai interesate să fie puternice şi încrezătoare, decât să fie slabe şi înfometate. Este o minunată schimbare a perspectivei.

11. Începi un jurnal al aprecierii corpului
În fiecare noapte, scrie în jurnal trei lucruri care îţi plac, sau pe care le apreciezi la corpul tău şi apoi spune-i şi fiicei tale să facă la fel. De exemplu poţi spune: “Apreciez că inima mea a bătut normal toată ziua”, sau legat de aspectul fizic “ Îmi ador ochii, au un albastru aşa frumos”. Discută cu ea şi împărtăşiţi lucrurile pe care le apreciaţi una la cealaltă.

Citeste si:  Taţii împărtăşesc impresii extrem de sincere despre alăptare

12. Interzice dietele
Mănâncă mai sănătos- însă fără diete.
Spune-le fiicelor tale că ar trebui să îşi asculte corpul în loc să încerce să mănânce forţat, sau să se înfometeze. Spune-le să se oprească atunci când s-au săturat şi să o spună cu voce tare. Alege să găteşti legume în loc de cartofi prăjiţi. Atunci când tu vei mânca mai mult decât trebuie şi nu îţi vei asculta corpul, ghici ce? Şi fetele tale vor face la fel.

13. Fă două complimente pentru fiecare compliment legat de aspectul fizic
Pentru fiecare compliment legat de aspectul fizic, fă alte două complimente legate de note, de performanţa la înot, de faptul că e prietenoasă etc. Fetele vor apreciere şi atunci când tu scoţi în evidenţă lucruri ce nu ţin de aspectul lor fizic, vor învăţa că sunt lucruri mai importante la ele care merită apreciate şi care sunt mult mai preţioase.

14. Învaţ-o valorile reale
Fiica ta nu este doar un corp şi iubirea adevărată nu va veni din corp, dacă este plăcută doar pentru corpul ei, aia nu este iubire. Întreab-o dacă ultima oară când a vrut să se vadă cu prietenii, a ales cu cine să iasă în funcţie de cine ar arăta mai bine stând lângă ea. Sau a făcut alegerea în funcţie de persoanele cu care se simte bine? Cele mai atractive lucruri la ea nu sunt cele legate de aspectul fizic, indiferent cât de frumoasă este.
15. Rezolvă întâi problemele tale
Acest punct este cel mai important. Dacă tu ai probleme, temeri şi energii negative în ceea ce priveşte corpul tău şi fiica ta le va avea. Fă curat în mintea ta şi rezolvă aceste probleme, transformă energia legată de corpul tău, limbajul pe care îl ai şi încrederea în sine şi astfel îţi vei păzi fiica de ele.

Articolul precedentCeai pentru slabit cu seminte de Chia
Articolul următorReţetă fajita cu pui – low-FODMAP

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau