Dacă ai avut adesea experiențe neplăcute în ceea ce privește comunicarea, chiar dacă ai avut ceva important de comunicat, atunci este posibil ca mesajul pe care voiai să îl transmiți să fi adresat greșit. Pentru a evita astfel de situații și pentru ca mesajul tău să ajungă cu adevărat la interlocutor, trebuie să urmezi niște pasi simpli.

1. Evită exagerarea și lăudăroșenia.

Cum lauda de sine, nu miroase a bine, este bine să eviți să te dai pe tine exemplu atunci când vrei să convingi pe cineva de un anumit lucru. Poți da exemple din exterior, astfel încât să nu pară că ceea ce vrei să faci este să te lauzi.

La fel de neplăcut este și atunci când exagerezi, din dorința de a avea un mesaj cu impact puternic. Cel mai potrivit este să arăți realitatea exact așa cum este, fără a o înflori, iar în acest fel, cel cu care stai de vorbă va putea trage și singur anumite concluzii corecte.

Citeste si:  Yoga impotriva durerilor menstruale

2. Nu critica

Dacă vei începe prin a critica pe interlocutor sau prin a-i critica propunerea, mesajul pe care vrei să-l transmiți are șanse mici de a fi ascultat. Nimeni nu este dispus să-i dea o șansă celui care îl critică.

Vei avea mai mari șanse de izbândă dacă te vei abține să-l analizezi pe interlocutor sau să-i analizezi discursul, și dacă te vei focusa pe discursul tău. Dacă nu ai de ales și trebuie să comunici faptul că ideea interlocutorului nu este potrivită, evita să folosești nu-mi place. Poți încerca cu fraze de genul: este discutabil, ne vom mai gândi la asta, propun ceva și mai interesant.

3. Arătă-ți curiozitatea și empatia

Citeste si:  Sfaturi pentru o viaţă sănătoasă

Nu poți avea pretenția ca cel de lângă tine să te asculte, dacă tu, la rândul tău, nu faci nimic altceva decât să-ți expui doar punctul tău de vedere. Este important să-ți arăți curiozitatea în ceea ce privește părerea celuilalt și să-i arăți empatie. Chiar dacă scopul discursului tău este să convingi, nu elimina din start propunerea lui.

În plus, indiferent de gravitate, dacă tu vei avea o față sobră, pleci din start cu o bilă neagră. Privirea trebuie să-ți fie blândă, să emane căldură, și daca este posibil, zâmbește.

Acum, pentru că știi cum să îți trasmiți measjul, îți va fi mai ușor să te faci ascultat și nu doar auzit. Cu cât vei persevera în a-ți controla discursul, cu atât mesajul tău va avea un impact mai mare asupra celor care te ascultă.

Articolul precedentTratați insomnia în mod natural fără medicamente
Articolul următorViața după divorț este frumoasă

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau