Odata ce am inteles impactul negativ asupra sanatatii al produselor cu ingrediente chimice din cosmetice, un prim pas este trecerea la folosirea cosmeticelor bio. Acestea se regasesc in game variate si producatori numerosi pe piata, alegerea produselor potrivite devenind oarecum anevoioasa.
Pe langa testarea produselor pentru descoperirea celor potrivite, o alta cale de folosire a cosmeticelor bio este realizarea proprie a acestora. Desi poate parea usor la prima vedere, producerea cosmeticelor bio necesita atentie, rabdare si un studiu al retetelor folosite. Este bine a se utiliza retete provenite de la specialisti sau persoane cu experienta in domeniu si nu auzite sau create personal.
Cosmeticele bio se realizeaza din ingrediente naturale, care trebuie achizitionate de la magazine naturiste. De calitatea ingredientelor depinde intregul produs, si de aceea trebuie folosite numai cele total naturale.
In functie de numarul de retete propuse spre realizare, achizitionarea ingredientelor si studierea retetelor, presupune dobandirea anumitor cunostinte ce vor fi de folos pe viitor. Ca si ingrediente pot fi uleiuri esentiale, naturale, geluri naturale, diverse plante sau legume, pudre naturale si apa pura. Inainte de preparare trebuie achizitionate si sticlute sau borcane mici pentru depozitare, precum si un cantar pentru stabilirea dozelor. Principiul general de realizare este amestecul ingredientelor, in mare parte pe bain-marie pentru o buna omogenizare.
Cele mai folosite ingrediente pentru cosmetice bio sunt uleiul de cocos, de migdale, de masline, de avocado, vitamina E, ceara, colagen vegetal si uleiurile esentiale. Baza cosmeticelor bio sunt uleiurile, cremele si lotiunile pentru fata si corp, pentru hidratare, antirid, tratare, revitalizare par sau stoparea caderii acestuia.
Pentru hidratare se folosesc uleiurile de cocos, masline, unt de shea, ulei de migdale, de avocado, vitamina E si fulgi de ceara. Pentru repararea tesuturilor se adauga in uleiurile de hidratare colagen vegetal si vitamina E, iar in cazul racelilor se adauga cateva picaturi de lavanda sau eucalipt. In mastile de fata intra ca si componenta mierea, argila, albusul de ou sau vitamina E, care se pot curate apoi flosind apa de lavanda.
Balsamul de buze are ca ingredient principal sucul de rodie adaugat in ceara de albine. Gelul pentru racorire a ochilor se poate face din gel de aloe cu suc de castravete rece, iar din cafea se poate obtine un scrub anticelulitic, prin amestecare cu zahar brun si ulei de masline. Parul il putem spala cu un amestec din ulei de masline, ou, suc de lamaie si otet de mere, fara a ne astepta binenteles sa faca spuma ca un sampon.
Pentru exfolierea tenului se poate folosi ori albus de ou, ori galbenus de ou cu malai, sau drojdia de bere. Practic, majoritatea ingredientelor din casa se pot folosi in componenta cosmeticelor bio, doar ca trebuie aflata reteta potrivita.
Anumite produse nu vor avea efectul dorit in functie de tipul de ten sau de par, insa cu perseverenta se poate ajunge la rezultatul dorit. Ca la orice inceput, odata ce este depasit greul, totul devine placut si prepararea cosmeticelor bio va deveni o activitate frumoasa si reconfortanta. Odata invinsa comoditatea si starnita curiozitatea, realizarea propriilor cosmetice va deveni un motiv de mandrie personala si satisfactie.
Folosirea uleiurilor pentru hidratare presupune amestecul unui ulei de baza cu cateva picaturi de ulei esential. Uleiul de baza poate fi cel de migdale, macadamia, jojoba, cocos, samburi de struguri sau samburi de caise, iar ca uleiuri esentiale se pot folosi lavanda, trandafir, santal, iasomie. Uleiul de argan se poate folosi pentru corp si par simplu, fara alte amestecuri, iar sarea de mare ajuta la exfoliere sau se poate adauga la imbaiere. Astfel, procedeul in sine de preparare a cosmeticelor bio nu este complicat dar nici nu poate fi numit o joaca de copii, mai complicata fiind studierea retetelor, alegerea celor potrivite, incercarile si trecerea peste anumite nemultumiri.
Incercarea retetelor pe propria piele si par poate fi pe cat de incitanta pe atat de anevoiasa, pentru ca presupune un efort mai mare decat cel folosit la produsele obisnuite, o repetare mai insistenta, o clatire mai ampla sau obtinerea primelor efecte pozitive intr-un termen mai lung. Pretul mai ridicat al unor ingrediente folosite se justifica si acopera prin utilizarea unor cantitati mici, si obtinerea unor efecte pozitive natural.
Toate preparatele bio produse in casa se folosesc imediat sau se pastreaza in frigider aproximativ doua saptamani. Preferinta este a se prepara cantitati mici pentru folosirea proaspata a ingredientelor. Unul din motivele principale ale folosirii cosmeticelor bio si prepararii in casa este lipsa efectelor secundare importante, care pot apare la utilizarea cosmeticelor normale. Astfel, chiar daca reteta nu este reusita integral, produsul poate fi folosit fara riscuri, constantand prin utilizare unde trebuie modificata cantitatea sau inlocuite ingrediente.
Ca exemplu, sucul de lamaie sau rosia folosite abundent usuca tenul, insa prin aplicarea unui ulei hidratant se rezolva problema creata. Prepararea cosmeticelor bio reprezinta un pas important pentru o frumusete sanatoasa, care va schimba perceptia asupra calitatii celorlalte cosmetice obisnuite.