De cele mai multe ori, persoanele ce „simt ca nu mai pot”, ce sunt lipsite de vlaga si au nevoie de mai multa energie pentru a face fata provocarilor zilnice, recurg la tratamente medicamentoase sau suplimente alimentare, pentru a depasi perioada de slabiciune. Ei bine, pentru a spori nivelul de energie necesar organismului se poate opta pentru o dieta bogata in alimente cu proprietati energizante, ce pot diminua si inlatura starile de stres, insomniile si lipsa de vlaga.
Punctele forte de care trebuie sa se tina cont si care caracterizeaza acest tip de dieta sunt: micul dejun este foarte important si nu este permisa sarirea lui (la fel si gustarile dintre mese), pentru a nu scadea nivelul de energie trebuie sa se consume carbohidrati (pastele, painea si cerealele integrale sunt surse excelente), consumul alimentelor bogate in minerale si vitamine, evitarea prajelilor, a mancarurilor bogate in grasimi (peste prajit, cartofi prajiti, preparate fast food), a chipsurilor, cafelei, alcoolului, bauturilor carbogazoase, produselor preparate cu faina alba (paine, biscuiti, prajituri), zaharului. O parte dintre alimentele interzise in aceasta dieta ofera un plus de energie, insa aceasta este de scurta durata si nu este recomandata. Luand in calcul cele mentionate mai sus si optand pentru o alimentatie diversificata, bogata in preparate energizante, se mentine si imbunatateste atat sanatatea organismului, starea de spirit, cat si conditia fizica, deoarece eliminarea alimentelor bogate in grasimi vor duce cu sine la scaderi in greutate.
Beneficiile dietei asupra organismului
Pe langa energizarea corpului si mentinerea unei stari mentale excelente, aceasta dieta aduce organismului o serie de beneficii:
1.intarirea sistemului imunitar; de exemplu, usturoiul are proprietati antivirale si este recomandata adaugarea, la finalul gatirii, in mancare;
2.consumul alimentelor recomandate in acest tip de dieta (cerealelor, legumelor, fructelor, pestelui, carnii de vita etc.) suplimenteaza lipsa de fier din organism, element ce este raspunzator, in mare parte, de starea de oboseala fizica si mentala;
3.pentru absorbtia si fixarea fierului in organism este necesara dozarea vitaminei C, care poate fi asimilata din citrice, ardei, conopida, kiwi, broccoli;
4.semintele de chia, bogate in acizi grasi Omega3, sporesc nivelul de concentrare si aduc beneficii la nivel digestiv; pot fi adaugate in iaurt, salate sau in smoothie;
5.piersicile au un continut mare de apa si efect laxativ;
6.fiertura de ovaz consumata la micul dejun asigura maximul de energie pentru intreaga zi; in plus, ajuta la mentinerea nivelului de glucoza din sange;
7.in dieta aceasta sunt incluse alimente bogate in magneziu (struguri), astfel ca deficitul din organism poate fi usor suplimentat;
8.o parte dintre alimentele(rucola, somonul) recomandate au proprietati antidepresive;
9.cresterea performantelor intelectuale.
Meniu, gustari, alimente energizante
Desi pare derutanta o astfel de dieta, pe masura ce incerci sa urmezi cativa pasi simpli, devine usoara. Pentru revigorarea intregului organism si cresterea starii de bine, se recomanda:
1.micul dejun trebuie sa contina alimente bogate in carbohidrati, proteine si fibre; se poate consuma omleta cu branza, sunca de curcan si legume sau iaurt, fructe si suc proaspat de portocale;
2.pentru mentinerea nivelului de energie se poate opta pentru un sandvis de pui cu salata de legume si o portocala pentru masa de pranz;
3.intre mese, daca este necesar, se poate consuma un iaurt, o banana, caju, migdale, alune (bogate in magneziu si proteine); bananele ingrasa doar daca sunt consumate in exces, astfel ca, daca se mananca una pe zi, aduce doar beneficii, datorita continutului de fructoza, glucoza si sucroza;
4.cina trebuie sa fie usoara, alcatuita din gratar de pui cu legume la abur si o para sau cartof fiert, broccoli, iaurt si piersica.
Este foarte importanta hidratarea; este recomandat consumul a minim 8 pahare de apa pe zi. O deshidratare usoara are ca si consecinte incetinirea metabolismului si scaderea nivelului de energie.