Întotdeauna am crezut că râsul este precum o fereastră deschisă către sufletului unui om. Felul în care o persoană îşi manifestă veselia şi mai ales momentul care îi provoacă haz spun multe despre personalitatea sa. Un om care râde des ne dă impresia că este fericit. Nu suntem departe de adevar, deoarece prin râs se eliberează dopamină şi endorfine, două substanţe care elimină tensiunile de la nivelul psihic şi ne oferă o stare generală de bine.
Consider că noi, adulţii, luăm viaţa prea în serios. În comparaţie cu un copil de vârstă mijlocie, care conform studiilor râde în medie de 400 de ori pe zi, un adult râde de doar 15-20 de ori. Luându-ne prea în serios rolul de adult, pierdem din vedere miciile bucurii ale vieţii, şi ne refuzăm o mai bună stare psihică şi chiar fizică. Râsul vindecă trupul, înalţă sufletul, uneşte oamenii şi este contagios!

Umorul şi sănătatea fizică:

În secolul al 14-lea chirurgul francez Henri de Mondeville a recunoscut că umorul este o parte importantă a procesului de vindecare a corpului. El încuraja familia şi prietenii pacienţilor săi să vină mai des în vizită cu scopul de a le spune glume şi a râde împreună. Ceva mai recent, Norman Cousins a descris în bestsellerul său „Anatomia unei boli”, cum a încercat să se trateze de spondilită anchilozantă, o boală inflamatorie rapid progresivă a coloanei vertebrale, vizionând episoade din emisiunea de comedie „Candid Camera”. Conform spuselor sale, zece minute de râs îl scuteau de două ore de durere. Ipoteza este susţinută de studiile moderne, care sugerează că prin râs creşte numărul celulelor care ucid agenţii patogeni din organism.
Râsul este precum un antrenament fizic. Cercetările demostrează că râsul determină creşteri imediate ale ritmului cardiac, frecvenţei respiratorii şi consumului de oxigen. Aceste efecte sunt foarte asemănătoare cu ce experimentăm în timpul unui antrenament moderat şi ajută la arderile grăsimilor stocate. Îndrăznesc să spun că este una dintre modalităţile cele mai plăcute de a arde calorii!

Citeste si:  Purtarea mastilor in plublic reducere raspandirea COVID-19?

Umorul şi sănătatea psihică

Prin râs se activează centrii de recompensă din creier, care eliberează dopamină, precum şi alţi neurotransmiţători responsabili de starea noastră de bine. Depresia, anxietatea, fobiile, fricile sau stările de iritabilitate sunt adesea cauzate de un dezechilibru între substanţele chimice din creier. Când zâmbim, trasmitem creierului informaţia că suntem fericiţi. Acesta ţine evidenţa tuturor informaţilor primite şi treptat îşi schimbă compoziţia chimică. De aceea, mulţi psihologi folosesc terapia prin râs ca terapie alternativă, datorită capacităţii sale de calmare a sistemului nervos şi de creştere a rezistenţei la stres. Însuşi Martin Luther, unul dintre cele mai influente personalităţi istorice, folosea umorul în cadrul întâlnirilor pastorale, pentru a-şi ajuta adepţii să depăşească depresia.
Când suntem copleşiţi de probleme este mai greu să găsim ceva amuzant care să ne provoace râsul. Vestea bună este că simpla mimare a unui zâmbet are abilitatea de a păcăli creierul şi de a-l determina să elibereze hormonii stării de bine. Aşadar, data viitoare când te simţi cu moralul la pământ, în loc să te încrunţi şi să-ţi adânceşti şi mai mult starea de rău, încearcă să zâmbeşti. Chiar dacă nu este în întregime un zâmbet real, te va ajuta să te relaxezi şi să descoperi mai uşor soluţiile la problemele cu care te confrunţi. Râsul este un proces fiziologic complex care activează peste 60 de funcţii ale organismului, printre care şi cele cognitive – memoria, cocentrarea, atenţia, imaginaţia sau creativitatea.

Citeste si:  Plante din grădină care reduc stresul

Umorul şi viaţa socială

Râsul încurajează şi consolidează relaţiile interumane, îmbogăţeşte viaţa socială. Un proverb chinezesc spune: „Un om fără zâmbet nu trebuie să-şi deschidă un magazin”. Un zâmbet sincer îndreptat către o altă persoană este o expresie de acceptare necondiţionată. Pentru a te face plăcut, trebuie mai întâi să-i faci pe ceilalţi să se simtă plăcuţi. Cel mai simplu mod de a face asta este oferidu-le un zâmbet cald.

Iată câte motive avem pentru a face din umor o parte integrantă a vieţii noastre! Chiar dacă nu ai crescut într-un mediu în care a predominat umorul, poţi deveni oricând o persoană veselă, înconjurându-te de oameni optimişti şi încercând să-ţi creezi un obicei din a vedea partea pozitivă a lucrurilor.

Articolul precedent13 situatii de parenting in care tatii se descurca mai bine
Articolul următorIncearca glicerina pentru tratarea pielii uscate

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau