Intr-o societate in care atributele fizice ocupa loc de cinste, informatia completeaza experienta de viata, slabitul a ajuns deja industrie iar alaptarea institutie, ei bine, in aceasta lume guvernata de principii bazate pe calorii, isi face loc o dilema discutata mai putin, dar care naste nu mai putine controverse: mama sau femeia? Cum sa fii o mama excelenta fara a-ti pierde feminitatea care te caracterizeaza?
Moderatie. Echilibru in tot ceea ce faci. Constiinta faptului ca orice mama, oricat de buna ar fi in cresterea copilului ei, este datoare in primul rand fata de ea insasi. Cultul femeii a capatat in ultimele decenii proportii uriase. Diete, cursuri de slabit, exercitii fizice, pastile si alte tratamente, toate vin in sprijinul (iar uneori in dauna) femeii. Nimic nu ne impiedica sa ne ingrijim, nici chiar propria dispozitie care de multe ori se dovedeste a nu fi dintre cele mai bune. Sentimentul ca esti frumoasa, ingrijita, ca te preocupa aspectul exterior, faptul ca nu-ti este indiferent ca nu-ti mai vine rochia de acum doi ani sau ca vopseaua din par a cam disparut lansad locul uneor suvite albe rebele… toate acestea sunt semne ca te simti implinita sau ca-ti doresti lucrul acesta. Si atunci vei fi si o mama buna, increzatoarea in propriile forte, mandra ca ai reusit sa imbini aceste doua notiuni cu succes. Notiuni deloc asemanatoare dar care se completeaza atat de armonios!
Grijile de zi cu zi, noptile nedormite, sentimentul de vina pe care il au uneori mamele ca nu fac destul pentru armonia familiei le deruteaza si astfel isi pierd ordinea valorilor asezate ierarhic pe o scara imaginara… Totul capata proportii anormal de mari, situatiile de criza sunt tragedii, copilul plange de foame sau cine stie de ce iar oglinda ne trimite inapoi imaginea unei straine, cu fata buhaita de nesomn si hainele patate cu lapte. Si revenim la ce am spus mai sus. Moderatie. Copilul hranit il lasam in grija tatalui, ne aranjam hainele si iesim in oras, macar jumatate de ora. Acea jumatate de ora este esentiala pentru confortul psihic al mamei care a uitat sa fie si femeie. O simpla cafea sau un banal ceai la o sueta cu prietenele, fara a ne arunca ochii de zece ori pe telefon, fac minuni. Nu o vizita la prietene, ci pur si simplu o iesire in oras. Schimbare de decor. Schimbarea stilistului. O manichiura iesita din tipar. O culoare de par mai putin obisnuita. Un sutien indraznet sau o rochie in verde pal.
Situatiile in acest caz nu vor mai fi tragedii, copilul va fi hranit fara nervi iar oglinda va reflecta un chip care nu si-a pierdut farmecul, ba mai mult, si l-a accentuat prin maternitate si nu a uitat ca orice mama este mai intai de toate femeie…