Cei mai multi dintre noi am experimentat trezirea in toiul noptii, doar pentru a realiza ca braul sau mana au amortit. Uneori, simtim, de asemenea, senzatii de furnicaturi ca si cum niste ace mici ne-ar strapunge pielea. Termenul medical pentru aceasta problema este parestezie. Dar de ce se intampla acest lucru si este ceva care ar trebui sa ne ingrijoreze?

Vreau ca in acest articol sa descoperim informatiile despre aceasta afectiune pentru a te ajuta sa dormi mai bine evitand acele ace enervante. Citeste pana la final pentru a afla cand amorteala poate fi considerata un simptom grav.

Institutului National de Boli Neurologice si Accident Vascular Cerebral (National Institute of Neurological Disorders and Stroke) din cadrul Institutului National de Sanatate din Statele Unite, spune ca parestezia poate avea loc in diferite parti ale corpului. Apare fara avertisment si , in mod natural este declansata de o presiune pe nervi. Parestezia este, in general, inofensiva atunci cand este trecatoare, dar ar putea fi un simptom al unei boli subiacente cand este experimentata frecvent.

Posibile cauze ale paresteziei

Pozitia de somn


Pe burta cu mainile pe sub tine, pe spate cu mainile sub cap sau pe o parte cu bratul rasucit, sunt pozitii de somn care vor provoca presiune extinsa pe nervi. Aceste pozitii de somn duc la o perturbare a fluxului sanguin, iar sistemul nervos va reactiona prin o senzatie de furnicaturi.

Nerv ciupit (compresie nervoasa)


Nervul ulnar este de la umar pana la cot si este responsabil pentru senzatiile mainilor noastre. Durerea la incheietura mainii, o lipsa a fortei si amorteala mainii sunt posibile simptome ale unu nerv ulnar ciupit. Durerea dispare de obicei singura, dar daca dureaza mai mult de doua zile, trebuie sa mergi la medic.

Citeste si:  6 alimente care te pot ajuta să trăiești mai mult

Deficitul de vitamina B12

Vitamina B12 – o gasim in mod natural in carne, peste si produse lactate – ne mentine elulele si nervii sanatosi. Lipsa vitaminei B12 in organism poate provoca probleme care se vor manifesta prin senzatii de furnicaturi.

Stresul si anxietatea

Cand suntem anxiosi sau stresati corpul nostru activeaza raspunsul de fuga iar hormonii de stres sunt activati si eliberati in locurile vizate, pentru a imbunatati capacitatea organismului de a face fata amenintarii percepute. Aceasta reactie fiziologica implica redirectionarea fluxului de sange catre alte parti ale corpului care sunt mai vitale pentru supravietuirea noastra. Circulatia scazuta in anumite zone provoaca senzatia de furnicaturi.

Stresul poate provoca , de asemenea, tensiune in muschi, ceea ce duce la funicaturi.

Conditii medicale subiacente

Parestezia cronica poate fi, de asemenea, un simptom al unei afectiuni care afecteaza sistemul nervos al corpului. Daca amorteala este insotita de slabiciune musculara sau alte simptome, cel mai bine este sa va adresati imediat medicului.

Cum evitam parestezia:

Trezeste-ti bratul


Iti vei simti din nou bratul imediat ce presiunea este eliminata iar strangerea mainii poate ajuta la cresterea fluxului sanguin. De asemenea, poti intinde bratele in sus, sau sa legani capul lateral si sa misti umerii in sus si in jos pentru a elibera tensiunea din gat si a slabi nervii.

Imbunatateste-ti pozitia de somn


Pozitioneaza-ti bratele si mainile in mod corespunzator si evita sa le bagi pe sub tine. Incearca sa menti incheieturile drepte pentru a asigura un flux sanguin lin. Dormi cu bratele pe langa tine, mai degraba decat ridicate deasupra capului, pentru a preveni taierea circulatiei sangelui spre maini.

Citeste si:  Super beneficiile căpşunelor asupra sănătăţii

Evita pozitia fetala, deoarece bratele si coatele indoite pot exercita presiune asupra nervilor.

In timpul somnului, foloseste o manseta sau un prosop.

Acestea vor ajuta la mentinerea incheieturii mainii drepte, astfel incat nu va trebui sa iti faci griji cu privire la indoirea ei in timpul somnului. De asemenea, poti infasura un prosop in jurul cotului si sa il legi cu un bandaj pentru stabilitate.

Adopta un stil de viata sanatos

Exercitiile fizice regulate ne imbunatatesc sanatatea cardiovasculara generala si ne ajuta la circulatia sangelui. Deprinderi alimentare bune, ne pot ajuta, de asemenea, sa evitam deficientele de vitamine si sa minimalizam durerile nervoase.

Tratament pentru probleme medicale

Daca ai simptome severe sau cronice, consulta medicul pentru a confirma daca amorteala sau senzatia de furnicaturi este cauzata de o afectiune medicala si pentru a discuta despre medicamentul adecvat.

Ai grija la semnele de averizare care necesita atentie imediata.

Amorteala brusca poate fi, de asemenea, un semn al unui accident vascular cerebral, deci daca parestezia este insotita de ameteli, paralizie, dificultati de vorbire, pierderea echilibrului si o durere de cap severa, solicita ajutor de urgenta.

Ce alte probleme de somn ai mai intampinat? Spune-mi in comentarii si vom scrie articole despre fiecare in parte.

Articolul precedentAparatul RMN. Procedura de RMN la cap.
Articolul următorUimitor! Iata ce se intampla cu pielea ta daca bei apa calda in fiecare zi?!

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau