Utilizarea kratom-ului
Cum afecteaza kratom creierul?
Controversele din jurul Kratomului
Multe persoane care sufera de anxietate sau dependenta de opioide numesc kratom-ul o mana a zeilor. Acestia il descriu ca un calmant natural sigur si calmant al dispozitiei, dar exista putine cercetari stiintifice care sa sustina utilizarea acestuia. Kratom-ul a fost utilizat ca drog in 91 de supradoze letale intr-o perioada de un an, lasand pe multi sa puna la indoiala siguranta acestuia.
Asadar, este kratom-ul, un supliment din plante care salveaza vietile sau este un medicament periculos? Am discutat cu expertii de top in cercetarea kratom pentru a afla daca acest supliment controversat este sigur si eficient pentru utilizare.
Utilizarea kratom-ului
Gasim kratom si sub alte denumiri precum biak, ithang, mambog, ketum, thang sau Maeng Fa – provine din frunzele arborelui Mitragyna speciosa, verisorul plantei de cafea.
Planta se gaseste in mod obisnuit in Asia de Sud-Est. A fost utilizata de aproape 200 de ani pentru o gama larga de motive recreative si medicinale. Din punct de vedere istoric, fermierii din Malaezia si Thailanda au mestecat frunzele uscate de kratom sau au baut ceaiuri de kratom pentru un plus de energie la muncile zilnice.
Kratom a intrat pe piata din SUA in anii 1980 dar popularitatea sa a inceput sa ia amploare abia in ultimul deceniu. In prezent, estimarile privind numarul utilizatorilor de kratom sunt evazive dar cercetatorii spun ca ar putea fi sute de mii, majoritatea cu varste cuprinse intre 31 si 50 de ani.
Recent, produse din aceasta planta au inceput sa apara prin benzinarii, in magazinele de produse farmaceutice in SUA. Kratom este comercializat intr-o varietate de forme: capsule, gume, ceaiuri, bauturi, in special pentru persoanele care cauta alternative la calmante sau suplimente anti-anxietate.
Christopher McCurdy, profesor de chimie la Universitatea din Florida, spune ca cresterea popularitatii se poate datora interzicerii canabinoizilor sintetici de la inceputul anilor 2000.
„Ceea ce a facut ca kratomul sa izbucneasca a fost interzicerea sarurilor de baie, facand in asa fel incat kratom-ul sa stea alaturi de cafea. Astfel kratom a devenit cu adevarat urmatorul cel mai bun lucru.” a spus McCurdy.
McCurdy spune ca produsele intiale era concentrate si puternic adulterate cu alte substante cum ar fi he ro ina si fentanilul. Decesele datorate supradozei cu kratom au stimulat cercetarile pentru a determina modul in care kratom afecteaza creierul si corpul.
„Au aparut cateva cazuri in care persoanele care pretindeau ca folosesc kratom au fost pozitive la hidrocodona sau morfina. Mi s-a parut foarte ciudat. Ulterior am descoperit ca kratomul lor a fost combinat cu opiacee eliberate pe baza de reteta. Acest lucru m-a determinat sa fac cercetari asupra plantei in sine si a modului in care interactioneaza cu alte medicamente”, spune McCurdy.
Cum afecteaza kratom creierul?
Produsul pe baza de plante, vandut mai ales online in SUA sub forma de capsule sau pachte de pulbere verde contine multi metaboliti activi din punct de vedere chimic, ceea ce poate explica de ce medicamentul poate ajuta persoanele care sufera de anxietate, dureri acute si simptome de sevraj la opioide.
Dozele mici de kratom pot produce un sentiment de vigilenta, in timp ce dozele mai mari de 10 grame sau mai mult pot avea efect sedativ.
Anecdotic, specialistii din domeniul sanatatii au auzit ca kratomul ajuta la orice, de la diaree si anxietate la dureri acute pana la atenuarea simptomelor de sevraj de la opioide. Mitraginina si hidroxitraghinină sunt principalii compusi psihoactivi din kratom, hidroxitraghinină fiind mai psihoactiva.
Cei doi compusi actioneaza ca agonisti opiozi partiali pe zonele creierului responsabile de controlul durerii si recompensei, dar si comportamente dependente. AInseamna ca utilizarea regulata a kratomului poate duce la dependenta si abuz.
De fapt, dependenta de kratom nu este neobisnuita. In Malaezia, unde ceaiul cu kratom este utilizat zilnic, unii oameni au dezolvat o dependenta usoara, similara dependentei de cofeina, care implica adesea simptome de sevraj, adica dureri de cap si iritabilitate. La doze mai mari, se poate dezvolta o dependenta asemanatoare opioidelor, desi mai putin severa.
„Dependenta de kratom asemanatoare opioidelor poate aparea daca cineva ingera mai mult de 5 grame pe doza, de mai mult de 3 ori pe zi, timp de o saptamana pana la o luna. Dependenta arata ca o alta dependenta de opioide dar simptomele de sevraj difera. Simptomele de sevraj par sa fie mult mai putin severe decat ceea ce este asociat cu dependenta clasica de opioide”, spune McCurdy.
Controversele din jurul Kratomului
In prezent, Agentia pentru controlul Drogurilor, DEA, pune kratom laolalta cu opioidele considerandu-l ingrijorator, dar nu il considera ilegal si nu l-a scos de pe piata in ciuda recomandarii Department of Human Health and Services’ (HHS) care cere ca acesta sa fie considerat medicament din Lista 1, adica aceeasi categorie din care fac parte heroina si LSD.
In 2018, intr-o scrisoare catre DEA, HHS a afirmat ca doua substante chimice, mitraginina si 7-hidroxitraghinina, componentele psihoactive din kratom, ar trebui clasificate ca substante din lista 1, deoarece substantele au „un potential ridicat de abuz” si nu au nici o utilizare medicala acceptata.
DEA a raspuns ca aceasta cerere are nevoie de luni pana la ani pentru a fi pusa in aplicare. De fapt, au incercat sa interzica kratomul in 2016, insa utilizatorii kratom si membrii Congresului s-au impotrivit.
FDA (Food and Drug Administration) nu monitorizeaza si nu reglementeaza suplimentele de kratom in ceea ce priveste dozarea si nivelul de puritate si nu are o utilizare aprobata a medicamentului in nici un scop medical.
FDA avertizeaza ca kratomul poate provoca reactii adverse, in special in doze mari, inclusiv convulsii, tremor, psihoza si alte efecte toxice grave.
Agentia are ingrijorari serioase cu privire la suplimentul kratom datorita lipsei testelor clinice.
Cercetatorii spun ca studiile pe oameni asupra modului in care utilizeaza kratom sunt importante pentru a intelege impactul sau social si de ce oamenii folosesc kratom pentru inceput. Multi sunt de acord ca dovezile anecdotice ale eficacitatii kratomului, chiar si in lumina unor cercetari reduse, nu pot fi ignorate.
In prezent comunitatea medicala nu sustine utilizarea kratomului pentru tratarea dependentei de opioide, motivand lipsa cercetarii. Fara a cunoaste informatii, cum ar fi care este cea mai eficienta si sigura doza de kratom, posibilele sale interactiuni si efectele nocive, specialistii din domeniul sanatatii avertizeaza impotriva administrarii acestui misterios medicament.
Pe 10 februarie Guvernul Romaniei a decis ca acest supliment, kratom, face parte din lista substantelor interzise. Gasiti lista completa a tuturor substantelor interzise in Legea 143/2000. Pentru a face legatura cu ceva mai de amploare iti readuc aminte ca aceasta substanta este inclusa in lista substantelor ce au fost interzise odata cu inchiderea magazinelor de etnobotanice.