Ingrediente:
– 1 kg unt
– 12 oua (galbenusuri)
– 400 ml vin alb
– 10 g otet
– 10 g piper
– 40 g tarhon
– 300 g ceapa
– 20 g sare
Operatii Pregatitoare:
Se curata ceapa, se spala, se toaca marunt, se fierbe si se strecoara. Se spala tarhonul si se scurge de apa. Se zdrobesc boabele de piper si se clarifica untul.
Preparare:
Se amesteca intr-un vas ceapa, piperul, o parte din tarhon tocat, sarea vinul si otetul. Se lasa sa fiarba pana se reduce doua treimi din cantitate. Se lasa amestecul sa se raceasca cateva minute apoi se adauga galbenusurile. Se bate energic compozitia cu telul, la o temperatura pogresiva.
Cand emulsia capata consistenta unei creme, se retrage vasul de pe foc si se incorporeaza untul caldut putin cate putin.
Daca sosul este prea gros se adauga putina apa rece. Se paseaza sosul printr-o sita. Se asezoneaza cu sare fina si cu tarhon tocat marunt.
Acest sos se utilizeaza la fripturi la gratar sau peste.