Auzul sunetelor de ras ale bebelusului reprezinta unul dintre cele mai remarcabile momente din primul an. Fie ca este vorba de chicote sau de un ras in toata regula, odata ce l-ai auzit pentru prima data, vei face tot ceea ce poti pentru a-l obtine cat mai des posibil.

Bebelusul tau experimenteaza sunete inca de la inceput. Acele gafaieli, scartaituri si galgaituri au fost toate practici pentru prima eruptie de ras – un pas important in invatarea comunicarii.

Daca astepti cu nerabdare ca bebelusul tau sa atinga aceasta etapa, nu esti singura. Sunetul rasului bebelusului tau este un semn al dezvoltarii sanatoase.

Invatam in acest articol mai multe despre primul ras al bebelusului, cum il poti ajuta sa descopere sunetul rasului si ce faci daca bebelusul tau nu a ajuns la aceasta etapa cand era de asteptat.

Etapele dezvoltarii sau reperele la bebelusi

Bebelusii se schimba rapid in primul an de viata, iar etapele de dezvoltare semnificative din aceasta perioada sunt denumite repere. Varsta la care fiecare copil isi va atinge reperele variaza usor, dar aceste etape de dezvoltare servesc drept punct de reper pentru parinti, pentru a-i ajuta sa inteleaga mai bine cand se pot astepta sa apara anumite puncte de control comportamentale si fizice.

Daca bebelusul tau a inceput sa zambeasca, este posibil ca rasul sa vina in curand.

La fel ca zambetul, rasul este un instrument pe care bebelusul tau il va folosi pentru a comunica cu tine. Fiecare sunet nou pe care il scoate bebelusul tau vine din invatarea modului in care isi misca gurita si limba, asa ca orice abilitate noua, adica rasul, necesita un pic de practica.

Este important sa ne amintim ca bebelusii isi ating etapele in momente diferite. Este posibil sa descoperi ca bebelusul tau dobandeste unele abilitati mai devreme sau mai tarziu decat ceea ce era de asteptat conform cartilor de parenting.

Reperele sunt estimari si exista o serie de valori normale in ceea ce priveste momentul in care un bebelus va atinge realizari majore.

Citeste si:  Fiecare copil minte – smecheria este sa stii cum sa te descurci cu asta

La ce varsta incep sa rada bebelusii?

Majoritatea copiilor vor produce primul zgomot al rasului la aproximativ 4 luni. Cu toate acestea, este posibil sa observi ca bebelusul tau izbucneste in ras inainte sau putin dupa aceasta varsta. La fel ca oricare alta abilitate noua, poate trece ceva timp pana isi va perfectiona rasul. Pe masura ce bebelusul tau se face mare, rasul va deveni mai abundent.

Nu este nici o indoiala ca chicotul bebelusului tau este muzica pentru urechile tale, dar sunetul ii place si micutului tau.

Rasul ne da o stare de bine. Pentru bebelus este ceva nou si ii place mai ales cand va vedea ce reactie draguta va provoca parintilor sau fratiorilor lui.

Cum poti face un bebelus sa rada?

Nu te speria, nu trebuie sa fi Micutzu sau Bordea pentru a face bebelusul sa rada. De fapt, primul ras al bebelusului poate fi provocat de jucaria lui preferata sau de animalul de companie care face ceva haios.

Nu este nevoie sa iti scoti cele mai bune glume de la naftalina ci sa te distrezi cu bebelusul tau pentru a incuraja aparitia rasului. Iata cateva modalitati prin care poti face ca bebelusul tau sa rada:

  • Fete amuzante: bebelusul tau stie expresiile tale si incearca adesea sa le imite. A face o fata haioasa, cum ar fi sa deschizi gura larga sau sa scoti limba afara, poate fi suficient pentru a-l face pe micut sa rada.
  • Gadilatul pe burtici. Cine poate rezista unei burtici dulci si mici?
    Gadilatul tip bolboroseala pe burta bebelusului tau este o modalitate excelenta de a-i produce rasul.
  • Cantatul: nu iti face griji daca vocea ta este putin cam ruginita – bebelusul tau pur si simplu iti va adora vocea. Cantecele cu miscari distractive ale mainilor sunt cele mai mari hituri pentru bebelusi si nu exista aplauze mai bune decat rasul.
  • Saruturi cu nasul: freaca-ti nasul de cel al bebelusului tau si vezi daca bebelusul tau va incerca sa rada.
  • Cucubau: hei unde a plecat mami? Ascunde-ti fata cu mainile si apoi striga „bau” si il vei surprinde, se va amuza, dar poate sa si planga.
Citeste si:  Cum te face maternitatea mai desteapta si mai implinita?

Poate parea intuitiv sa iti gadili bebelusul dar expertii sugereaza sa astepti pana cand chicotelile devin mai frecvente inainte de a incerca aceasta metoda. Unii bebelusi se bucura mai degraba de gadilat, cu toate acestea, s-ar putea ca pe multi sa ii faca sa se simta inconfortabili.

Asteapta pana cand bebelusul tau poate comunica si isi poate exprima mai bine emotile inainte de a introduce gadilatul in joaca voastra.

Ce se intampla daca bebelusul tau nu rade?

La fel ca adultii, bebelusii au propriile dispozitii si preferinte. Cel mai bun mod de a produce o runda de chicoteli este sa incerci dupa ce a mancat, dupa ce s-a odihnit si este atent. Cu alte cuvinte nu incurca ora de comedie cu ora de somnic.

Daca bebelusul tau pare sa fi ratat etapa rasului, ar putea sa fie o potentiala problema.

Desi exista o gama variata in ceea ce priveste momentele in care bebelusii isi ating etapele, nu uita sa ti cont de semnalele unei intarzieri de dezvoltare pentru a apela la un specialist daca este necesar.

Cand sa te duci la doctor?

Este important sa mentionezi pediatrului orice ingrijorare cu privire la copilul tau – mare sau mica. Medicul te poate sfatui daca problema necesita testari suplimentare sau daca este pur si simplu ceva de care trebuie sa ti cont in lunile urmatoare.

Semnele de atentionare obisnuite pe care trebuie sa le urmaresti in primul an de dezvoltare al copilului tau includ:

  • lipsa zambetului sau rasului
  • esecul stabilirii contactului vizual
  • incapacitatea de a face gesturi
  • absenta ganguritului sau a galgairii
  • pierderea abilitatilor dobandite anterior
  • control slab al muschilor
  • miscari necontrolate sau pozitie fixa
Articolul precedentDe ce japonezii nu beau apa la masa?
Articolul următorDieta ketogenica, tratament pentru epilepsie – cifre si studii

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau