Doctorul Oz este un nutritionist cunoscut si apreciat, care promoveaza un regim sanatos de hrana ce trebuie sa devina implicit o dieta pe viata. In recomandarile sale prezinta mereu retete pentru o alimentatie sanatoasa dar si gustoasa, care surprind placut si incurajeaza consumul lor. Astfel, mentinerea unui stil de viata sanatos asigura si o greutate optima si echilibrata, fara a mai fi nevoie de masuri severe. Pentru persoanele care doresc insa scaderea in greutate, doctorul Oz propune o dieta ce dureaza numai doua saptamani si garanteaza pierderea de pana la 15 kg. Baza acestei diete o constituie eliminarea carbohidratilor nocivi din alimente, fara a impune alte restrictii. Este usor de urmat de orice persoana pentru ca nu pune sanatatea in pericol, si presupune consumul bogat de lichide zilnic.
Ca si avantaje, dieta Dr. Oz nu creeaza motive de stres, nu impune meniuri zilnice sau ore fixe de masa, doar recomanda alimentele ce se pot consuma.
Alimente eliminate din dieta zilnica
Prin reducerea carbohidratilor nocivi, doctorul Oz se refera la fainoasele din grau si anume paine, prajituri, foietaje, covrigi, biscuiti. Tot in categoria restrictiilor intra si produsele cu zahar, fara a omite sucurile, sosurile din comert si alcoolul, cofeina, cacaua si lactatele.
Alimente permise in dieta zilnica
Se pot consuma ca exemplu, oua, iaurt natural, carne de pui sau curcan in cantitate de 150 grame pe zi, peste, orez brun fiert, masline si nuci. Legumele cu indice glicemic mic sunt recomandate, si anume castraveti, varza, spanac, rucola, broccoli, anghinare, fasole, ardei gras, ciuperci, vinete, muguri de bambus si ceapa. Ca si gustari sunt permise muraturile, fructele oleaginoase crude si humusul, iar grasimile considerate bune se gasesc in uleiul extravirgin de masline si avocado.
Pentru dimineata, doctorul Oz recomanda consumul la prima ora a unui pahar cu apa calda amestecat cu sucul din jumatate de lamaie. Tot dimineata se consuma o doza de supliment alimentar cu vitamine si minerale, si un supliment probiotic. Ca si reteta proprie, propune un shake obtinut dintr-o cana cu lapte de migdale, jumatate de banana, 2 linguri seminte de in, 2 linguri din pudra de protein de orez si 60 de grame fructe de padure. O varianta de mic dejun include un ou fiert alaturi de un iaurt si un fruct, sau consumul unui smoothie din iaurt in care se adauga 1 lingura de unt de migdale, jumatate de banana si o lingura de seminte macinate de in.
O alta reteta propusa de doctorul Oz in cadrul acestei diete este de supa, care se gateste din 3 litri de apa in care se adauga la fiert o radacina de pastranac, una de patrunjel, doi morcovi, o ceapa, 200 grame de dovlecel, 2 cani cu verdeata tocata, o jumatate de cana de varza, 2 catei de usturoi, frunze de telina, putin ghimbir si sare dupa gust. Aceasta supa este de detoxifiere, din care se consuma numai 3-4 cani de zeama pe zi.
Ca si lichid recomandat a se bea in cursul zilei, ceaiul verde are cele mai importante beneficii.
Seara se adauga alaturi de cina inca un supliment alimentar cu vitamine si minerale, iar intre orele 20 si 08 dimineata nu se vor consuma alimente, ci doar apa.
O alta reteta propusa de Doctorul Oz pentru eliminarea kilogramelor in plus si a grasimii este o mixtura formata din suc de grapefruit, miere si otet de mere, care se poate consuma cu jumatate de ora inainte de fiecare masa.
Alaturi de dieta consumata, se recomanda si efectuarea zilnica a bailor de detoxifiere, compuse din apa fierbinte, doua cani de sare si o cana de bicarbonate de sodiu.
Concluziile dietei doctorului Oz
Dieta doctorului Oz ajuta organismul uman atat in eliminarea kilogramelor in exces, cat si in detoxifierea lui. Avand o alimentatie echilibrata insotita de miscare si exercitii zilnice, putem atinge scopul propus fara a ne pune sanatatea in pericol sau a ne crea disfunctionalitati neplacute. In functie de metabolismul fiecaruia si stilul de viata, putem slabi mai mult sau mai putin, intre 4 si 15 kilograme.
Aceasta dieta nu trebuie tinuta mai mult de doua saptamani cu respectarea intocmai. Ca orice dieta benefica, aceasta poate avea ca efect si o echilibrare a consumului alimentar prin disciplinarea sa, inducerea unei stari de bine, un tonus fizic energic, eliminarea balonarii si un ajutor in schimbarea stilului general de alimentatie. Detoxifierea organismului ajuta la cresterea imunitatii, la reducerea anumitor afectiuni, precum si la absortia corecta a vitaminelor si mineralelor in starea naturala.
Trebuie atentionat ca renuntarea la zaharul din alimentatie poate crea la inceput stari neplacute manifestate prin dureri de cap, oboseala intensa, stare de lesin, tremuraturi si chiar cresterea poftei de mancare. Toate acestea sunt datorate dependentei fata de zahar care exista la nivelul creierului, asemanatoare dependentei fata de droguri, care la oprirea consumului dau stari de sevraj.