Dieta ovo-lacto-vegetariana

Dieta ovo-lacto-vegetariana poate fi o optiune buna pentru persoanele ce vor sa slabeasca rapid, dar care tin la sanatatea corporala si desigur, este o dieta ce se pliaza perfect pe stilul de viata vegetarian (sunt din ce in ce mai multe persoane ce adopta un astfel de regim alimentar, considerand a fi benefic organismului; unele persoane nu consuma carne din considerente morale sau religioase ori datorita unor afectiuni medicale). Este o dieta bazata pe consumul de fructe, legume, oua, produse lactate, cereale integrale, seminte, nuci; consumul de pui, peste si carne rosie este exclus. Este una dintre dietele recomandate de nutritionisti.

Deoarece soia contine aceeasi cantitate de proteine ca si produsele de origine animala, aceasta poate deveni un substituient al produselor din carne, alaturi de produsele lactate si oua. Desi ouale sunt permise in acest tip de dieta, este important sa nu se consume mai mult de 2-3 pe saptamana, deoarece sunt bogate in colesterol. In dieta ovo-lacto-vegetariana pot fi consumate cereale integrale (paine din faina integrala, bulgur, quinoa, paste integrale, orez brun), produse din soia, lactate (lapte degresat, lapte batut, iaurt degresat, branzeturi degresate), lapte de migdale, nuca de cocos, nuci, fasole, soia, mazare, linte, alune, seminte, unt de arahide, miere, ceaiuri din plante, iar fructele si legumele (in special cele bogate in vitaminele A si C) trebuie consumate zilnic.

Citeste si:  De ce se prefera carnea de miel de Paste?

Exemplu de meniu ovo-lacto-vegetarian:

La micul dejun se poate consuma o omleta cu legume, o felie de paine prajita, ceai, o banana.

Pranzul poate fi alcatuit din supa de rosii, salata de spanac, branza, nuci, sos vinegrette, 2-3 biscuiti integrali, lapte degresat.

La cina se pot servi vinete cu parmezan, lapte degresat, sparanghel, o felie de paine integrala.

Intre mese se pot consuma fructe, iaurt cu miere sau cereale integrale.

Avantajele dietei ovo-lacto-vegetariene

Persoanele pofticioase pot sta linistite, caci aceasta dieta nu exclude total consumul dulciurilor ( pot fi consumate salate de fructe, placinte, creme de fructe, diverse prajituri cu fructe; important e sa nu se depaseasca 3 portii pe saptamana), iar cafeaua poate fi imbogatita cu putina miere.

Citeste si:  Ceai de ghimbir pentru slabit

In urma studiilor efectuate de-a lungul timpului, s-a constatat ca femeile ce au o alimentatie fara carne prezinsta un risc mai mic de imbolnavire de osteoroporoza fata de persoanele ce au un regim alimentar bogat in carne; iar consumul produselor vegetale, bogate in provitamina A, caroten, fibre vegetale sta in calea aparitiei cancerului. Consumul mare de fructe si legume constituie o bariera in instalarea multor afectiuni.

Acest tip de regim alimentar este recomandat atat persoanelor ce doresc sa slabeasca, sa isi mentina greutatea si sanatatea corporala, cat si a celor ce sufera de afectiuni ale inimii, hipertensiune, diabet, depresie, ulcer, pietre la rinichi, anxietate, pietre la fiere.

Datorita varietatii meniurilor ce pot fi adaptate acestui tip de regim alimentar, este bine tolerata de corp; nu este o dieta restrictiva. In plus, consumul alimentelor permise asigura organismului necesarul nutritiv. O astfel de dieta ofera acea stare de bine a intregului organism (psihic de invidiat, corp usor, energic, vioiciune).

Articolul precedentPiure de conopida cu usturoi
Articolul următorDieta Paleo, dieta din epoca de piatra

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau