Spanacul este o leguma verde cu un gust delicios, calitati nutritionale indubitabile si foarte putine calorii, ceea ce il face sa fie perfect in orice cura de slabire. Un alt avantaj al spanacului este acela ca il poti utiliza intr-o gama larga de preparate si este la fel de bun in toate formele.
Poate fi un ingredient de baza in salate, paste, sandwich-uri si multe altele. De aceea, astazi am ales pentru tine trei dintre retetele mele preferate pe baza de spanac – simple de preparat, dar extrem de gustoase si foarte prietenoase cu dieta ta sanatoasa de slabit.
Risotto cu spanac verde, lamaie si prosciutto crocant
Ingrediente
- 750ml supa de legume sau supa de pui (calda)
- 100g spanac
- patrunjel
- 3 linguri de ulei de masline
- 4 felii de prosciutto
- 10g unt
- 1 praz (doar partea alba, bucatita)
- 1 catel de usturoi maruntit
- 150g orez risotto
- 75ml vin alb sec sau vermouth
- 20g parmezan
- 1/2 lamaie
Mod de preparare
- Pune supa la fiert intr-o cratita. Pune spanacul si patrunjelul in supa timp de 30 de secunde, apoi scoate-le si lasa-le sa se raceasca. Lasa supa la foc mic. Stoarce lichidul in exces din spanac si din patrunjel, apoi pune-le intr-un mixer. Adauga 2 linguri de ulei de masline si 1 lingura de apa. Porneste mixerul si lasa-l sa mearga pana cand se formeaza un piure fin.
- Incalzeste uleiul ramas intr-o tigaie si prajeste feliile de prosciutto pana cand devin crocante. Pune-le apoi pe o farfurie si acopera-le cu hartie de gatit. Pune in tigaie jumatate din cantitatea de unt, prazul si usturoiul si adauga condimente, daca doresti. Caleste-le pentru cateva momente, pana cand prazul este moale si aromat, dar nu maroniu. Adauga orezul si amesteca constant, astfel incat sa il imbraci in mixul de usturoi. Lasa-l in tigaie timp de aproximativ 2 minute, pana cand devine translucid, apoi adauga vinul si mai lasa-l 2 minute, pana cand acesta se evapora. Adauga o lingura mare de supa si lasa-le in tigaie pana cand aceasta este absorbita, amestecand continuu.
- Continua acest proces, adaugand cate o lingura de supa la aproximativ 2 minute, timp de 20-30 de minute in total. Amesteca continuu, pana cand orezul este cremos, dar nu devine o pasta. Ia tigaia de pe foc si adauga untul ramas, parmezanul, zeama de la o jumatate de lamaie si coaja rasa de la jumatate de lamaie. Combina acest amestec cu piureul de spanac si condimenteaza cu nucsoara. Pune in doua farfurii si mai adauga, daca doresti, niste parmezan si niste zeama de lamaie.
Spaghete verzi cu chiftele
Ingrediente
- 500g carne tocata
- 1 mar ras
- 1 lingurita de seminte de chimen
- 1 lingura de ulei
- 250g-300g spaghete
- 200g baby spanac
- 1 avocado copt
- busuioc
- 100g mazare congelata
- 25g parmezan
Mod de preparare
- Amesteca carnea tocata, marul ras si semintele de chimen intr-un bol. Imparte amestecul in 24 de chiftelute de marimea unei rosii cherry. Incalzeste uleiul intr-o tigaie. Gateste chiftelele pana cand devin aurii. Incalzeste o oala cu apa si fierbe spaghetele conform instructiunilor de pe ambalaj.
- Intre timp, pregateste sosul. Pune deoparte o mana de baby spanac, 4 linguri de mazare si jumatate de avocado. Toarna apa fierbinte peste restul de mazare pentru a o decongela, apoi usuc-o bine. Amesteca mazarea dezghetata, spanacul, cealalta jumatate de avocado, busuiocul si parmezanul intr-un blender cu 100ml din apa in care au fiert pastele, adaugand mai multa apa daca este nevoie.
- In ultimul minut de fierbere, adauga cele patru linguri de mazare inghetata pastelor. Scurge pastele, pastrand o parte din apa. Pune-le apoi in tigaia cu chiftele. Adauga si sosul si pune tigaia pe foc timp de 1-2 minute.
- Serveste pastele cu chiftele cu o salata alaturi, facuta din spanac si avocado. Adauga parmezan extra daca doresti.
Salata cu spanac si halloumi
Ingrediente
- 250g branza halloumi
- 200g spanac
- 2 portocale mari
- putina menta
Mod de preparare
Taie branza halloumi in felii si pune-o pe gratar timp de 3-4 minute pe fiecare parte. Pune spanacul si jumatate din menta pe o farfurie mare. Taie portocalele. Scurge tot sucul rezultat in urma acestei actiuni intr-un castronel. Arunca feliile de portocala peste spanac. Taie menta ramasa si amestec-o cu sucul de portocala, 2 linguri de ulei de masline si condimentele tale preferate. Pune feliile de halloumi peste salata si scurge dressing-ul din castronel peste ea.