Producerea de lapte matern este ceva natural si vine de la sine insa livrarea acestuia de la san la burtica bebelusului tau necesita cateva cunostinte si multa practica. Pentru fiecare proaspata mamica, primele incercari de alaptare sunt intamplator neplacute. Pozitionarea corecta este esentiala pentru prevenirea durerilor de sfarc si a altor probleme de alaptare.
Incercand vei gasi pozitia de alaptare care functioneaza cel mai bine pentru tine si bebelusul tau iar in cel mai scurt timp vei deveni o profesionista in alaptarea bebelusului.
Cum tii bebelusul cand alaptezi
Incepe prin a pune bebelusul pe o parte, indreptat spre sani. Asigura-te ca tot corpul bebelusului este orientat catre pieptul tau, cu urechea, umarul si soldul in linie dreapta (aceste parti ale corpului trebuie sa fie paralele cu sanul de la care nu il hranesti).
Capul bebelusului, nu iti doresti sa fie intors pe o parte – trebuie sa fie in linie dreapta cu corpul. Foloseste o perna pentru alaptare sau o perna obisnuita pentru a aduce bebelusul la o inaltime care va face posibila manevrarea lui la san mai usoara.
Diferite pozitii de alaptare
Odata ce tu si bebelusul v-ati asezat incercati aceste 5 pozitii de alaptare.
Pozitia leaganului
Pentru a alapta din pozitia leaganului trebuie sa faci urmatoarele:
- pozitioneaza bebelusul astfel incat capul lui sa fie sprijinit in cotul bratului pe partea pe care vei alapta, sustinand cu mana restul corpului.
- prinde sanul cu cealalta mana si pune degetul mare deasupra mamelonului si areolei – sanul de la care vei alapta
- degetul aratator trebuie sa fie in locul unde barbia bebelusului va intra in contact cu sanul
- compreseaza usor sanul, astfel incat sfarcul sa fie indreptat usor spre nasul bebelusului Copilul este gata acum sa suga laptic.
Pozitia leaganului incrucisat
Pentru alaptarea bebelusului in pozitia leaganului incrucisat trebuie sa faci urmatoarele:
- tine capul copilului cu mana opusa sanului de la care vei alapta, adica daca alaptezi de la sanul drept, tine capul cu mana stanga.
- tine incheietura intre omoplatii copilului, degetul mare in spatele urechii, celelalte degete in spatele celeilalte urechi
- folosind mana libera, cupeaza sanul asa cum ai facut la pozitia leaganului.
Pozitia de fotbal
Cunoscuta si sub denumirea de „pozitia sub brat”, aceasta pozitie de alaptare este utila in special daca ai sanii mari, un copil mic sau prematur, sau gemeni.
Pentru alaptarea in pozitia de fotbal american trebuie sa faci urmatoarele
- pozitioneaza bebelusul spre partea ta, fata in fata, cu picioarele bebelusului sub bratul tau, ca la fotbal american, pe aceeasi parte cu sanul cu care alaptezi
- sprijina capul bebelusului cu aceeasi mana iar cu cealalta mana vei cupa sanul asa cum am spus la pozitia leaganului
PPozitia de relaxare
Aceasta pozitie de alaptare este deosebit de utila mamelor care au sanii mai mici sau pentru bebelusii cu burtica foarte sensibila sau care au exces de gaz.
Pentru alaptarea in pozitia relaxare trebuie sa faci urmatoarele:
- Apleaca-te pe spate, pe pat sau canapea, sustinuta de perna intr-o pozitie semi-inclinata, astfel incat atunci cand pui bebelusul burtica-pe-burtica, capul langa sanul tau, gravitatia il va tine pe tine
- Bebelusul tau se poate odihni pe tine in orice moment atat timp cat fata corpului lui este lasata pe tine si poate ajunge la sanul tau fara sa se miste.
- Bebelusul poate fi blocat in aceasta pozitie asa ca daca este nevoie vei directiona mamelonul catre gurita lui.
- Odata ce bebelusul a fost pozitionat la san, nu trebuie sa faci prea multe in afara de relaxare.
Pozitia culcat
Aceasta este una dintre pozitiile de alaptare perfecte atunci cand alaptezi in mijlocul noptii.
Pentru alaptarea in pozitia culcata, iata ce trebuie sa faci:
- atat tu cat si bebelusul trebuie sa va intindeti in pozitia burtica la burtica. Exact ca in imaginea de mai sus..
- Foloseste mana libera, daca este nevoie, ca sa cupezi sanul
- cand utilizezi aceasta pozitie, nu trebuie sa existe asternuturi pe langa bebelus care ar putea fi un pericol de sufocare. Nu trebuie sa folosesti canapeaua sau un pat cu apa.
Cum sa obtii o alaptare corecta – cum sa il mentii pe pozitie
Atunci cand bebelusul este in pozitia de alaptare, este important sa fie fixat corect. Fixarea incorecta este cea mai frecventa cauza de disconfort la nivelul sanilor manifestandu-se prin durere. Fixeaza bebelusul la san folosind urmatoarele sfaturi:
Gadila usor bebelusul pe buze cu sfarcul
Acest lucru poate sa deschide gurita bebelusului tau foarte larg, ca un cascat. Unii consultanti in alaptare sugereaza sa iti indrepti mamelonul spre nasul bebelusului si apoi directionat in jos spre buza superioara pentru a deschide gura larg. Acest lucru impiedica buza inferioara sa se infiga in timpul alaptarii. Daca bebelusul tau se indeparteaza, mangaie usor obrazul pe partea cea mai apropiata de tine. Acest lucru va face bebelusul sa se intoarca la sanul tau.
Adu-ti copilul spre san
Nu iti duce sanul spre gura si nu pune sfarcul in gura daca nu vrea – lasa copilul sa ia initiativa. S-ar putea sa fie nevoie de cateva incercari inainte ca bebelusul sa deschida gura suficient de larg pentru a se fixa/conecta corect la sanul tau.
Asigura-te ca gurita bebelusului acopera sfarcul cat si o parte din areola mamara
Daca suge doar sfarcul vei avea dureri sau crapaturi din cauza ca glandele de lapte nu se vor comprima. Dar, in pozitia perfecta, limba si buzele vor masa glandele.
Verifica daca sanul tau blocheaza nasul bebelusului
Odata ce micutul tau este fixat poti indeparta usor sanul de nasul bebelusului. Este foarte important ca el sa respire liber si sa aiba destul spatiu pentru respiratie. Pe masura ce manevrezi sanul asigura-te ca nu slabesti fixarea bebelusului la areola mamara.
Cum afli daca bebelusul tau suge atunci cand nu esti sigura?
Verifica obrajii: ar trebui sa vezi o miscare puternica, ritmica, constanta. Asta inseamna ca micutul tau suge lapticul de la sanul tau.
Daca trebuie sa pozitioneazi bebelusul pentru a alapta din nou, dezleaga prinderea bebelusului si incepe din nou sa atingi cu sfarcul buzele bebelusului pentru a se fixa din nou la areola mamara. La inceput ar putea fi nevoie de mai multe incercari. Bebelusul tau va fi foarte fericit pe termen lung atunci cand aceste eforturi aduc o gurita pliiiina de lapte si nu de aer.
Luarea de la san a bebelusului
Scoaterea bruscaa sanului din gura bebelusului tau poate provoca vatamarea sfarcului – indiferet daca ai probleme cu lactatia sau bebelusul tau a terminat. Intrerupe alimentarea cu laptic apasand sanul langa gura sau introducand usor degetul in coltul gurii bebelusului.
Ce pozitii de alaptare trebuie sa eviti. Care sunt acele pozitiide alaptare gresite si de ce?!
Daca bebelusul tau este pozititionat necorespunzator, sanii tai ar putea sa nu fie stimulati sa produca lapte matern suficient. Acest lucru poate duce la mai multe probleme dupa cum am discutat in articolele trecute despre laptele matern si substantele continute de acesta.
Iata cateva pozitii de alaptare pe care trebuie sa le eviti.
Ghemuita peste copilul tau. Multe probleme apar cand mama este intr-o pozitie de gemuire incercand sa puna sanul in gura bebelusului. Tine spatele drept si apoi incearca sa introduci sfarcul in gurita bebelusului tau.
Capul si corpul bebelusului sunt in diferite pozitii. Ultimul lucru pe care ti-l doresti este capul bebelusului tau sa fie intreptat catre san in timp ce corpul lui e in alta directie.
Corpul bebelusului este prea departe de san. Daca asa este, el va trage de sfarc in timpul alaptarii – durere pentru tine si deloc safe pentru bebelusul tau.