Orice femeie care isi doreste sa devina mama este datoare sa se informeze din timp care este starea sa de sanatate si ce trebuie sa faca pentru ca sarcina pe care o doreste sa se dezvolte armonios, fara riscuri. Dincolo de factorii sociali si psihologici de care trebuie sa tina seama o viitoare mama, cei de ordin strict medical au o importanta deosebita, starea de sanatate si evaluarea acesteia fiind primordiale. Daca vom cauta la nivel mondial, vom gasi statistici ingrijoratoare: sarcini dificile, sanatate subrezita, copii nascuti cu malformatii. Pentru a preintampina aceste probleme, o femeie trebuie sa isi cunoasca foarte bine propriul corp, sa stie la ce este predispusa, sa isi imbunatateasca stilul de viata, sa-si echilibreze alimentatia si in general sa se pregateasca pentru sarcina si maternitate cu toata responsabilitatea. Care sunt pasii?

O prima vizita la medicul ginecolog ne va lamuri daca este momentul propice unei sarcini. Deschiderea catre o discutie sincera, raspunsurile clare la toate intrebarile medicului il vor ajuta pe acesta sa ne dea un verdict preliminar: suntem sau nu pregatite.

Citeste si:  9 modalitati de a-ti ajuta copilul mai mare sa il accepte pe fratiorul mai mic

Consultatia ginecologica, cunoasterea istoricului medical, a existentei unor avorturi anterioare si alte asemenea probleme delicate isi vor gasi loc astfel in cabinetul medicului care ne va ajuta, prin toate aceste etape sa trecem primul – sa-i spunem asa – test.

Dupa ce ginecologul va constata – in urma consultatiei si a echografiei cu ultrasunete – ca nu exista probleme medicale evidente, nu sunt rani pe col, infectii sau alte afectiuni care pot periclita o sarcina, ne vom adresa medicului de familie pentru a solicita o trimitere catre un laborator de analize medicale.

Exceptie facand cazurile in care medicul de familie dispune altfel, iata care sunt cele mai uzuale analize pe care este indicat sa le faceti si de al caror rezultat va trebui sa tineti cont:
– hemoleucograma
– glicemia
– test de coagulare sanguina (anumite persoane prezinta risc de coagulare in timp prea lung si de aceea este bine sa faceti si aceasta analiza, constand doar in intepatura varfului degetului si asteptarea cateva secunde pentru rezultat)
– TSH-ul
– Sumarul de urina
– Trigliceridele
– Urocultura cu antibiograma (numai daca medicul va considera ca este nevoie)

Citeste si:  Cum sa faci cele mai frumoase fotografii cu bebelusul tau

Daca sunteti deja insarcinata, va trebui sa faceti in prima faza si un set de analize pentru depistarea unor infectii periculoase, cu risc ridicat pentru dezvoltarea fatului:
– testul HIV
– citomegalovirus
– herpes
– hepatita B si hepatita C
– sifilis
– toxoplasmoza

Toate aceste analize sunt extrem de importante atat pentru evaluarea starii de sanatate inainte de a ramane insarcinata, cat si in primele saptamani de sarcina. Binecunoscut find faptul ca este mai usor si mai la indemana sa previi decat sa tratezi, acest principiu vine totusi completat cu o noua formula: este mult mai usor sa previi decat sa tratezi eventualele probleme care pot genera malformatii sau alte probleme grave ale fatului.

Articolul precedentCe mananca o gravida?
Articolul următorDeprinderile nou-nascutului

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau