Laptele matern poate fi folosit in tratarea diferitelor afectiuni.

Laptele matern este sursa perfecta de nutritie pentru copilul tau. Laptele matern contine si alte substante care ajuta la mentinerea sanatatii bebelusului sustinandu-l sa lupte impotriva bolilor si infectiior. Acesti anticorpi naturali din laptele matern impreuna cu proprietatile sale antiiinfectioase, antioxidante si antiinflamatorii, fac posibila utilizarea sa ca o sursa completa de hrana si tratament.

Exista cu siguranta utilizari medicale pentru laptele matern si spitalele il foloses ca tratament. Dar, stiai ca unii oameni folosesc laptele matern ca ca remediu natural pentru tratarea unei varietati de afectiuni minore de la eruptii cutanate pana la muscaturi de tantari sau intepaturi de albine?

Iata cateva ultilizati interesante ale laptelui matern ca alternativa la tratamentele moderne cu susbtante chimice.

Avertizare
Laptele matern este prescris de medic si este obtinut de la o banca de lapte matern dupa ce a fost pasteurizat si verificat pentru a se asigura ca este safe.

Laptele matern proaspat (nepasteurizat) poate contine bacterii periculoase si infectii fungice cum ar fi streptococi, stafilococi si candida, precum si sa transmita infectii virale inclusiv citomegalovirus (CMV), virus herpes simplex (HSV) si virusul imunodeficientei umane (HIV).

Asadar nu lua lapte de la o alta mamica doar daca acesta a fost verificat in laborator.

Atunci cand pui lapte matern proaspat pe ochi, in urechi sau pe o rana, acesta poate provoca complicatii, boli si infectii. Trebuie sa folosesti cu prudenta laptele matern.

Utilizari ale laptelui matern si remedii naturale – remedii casnice

Remediile casnice, sunt in general considerate a fi modalitati naturale de vindecare a unor boli sau afectiuni minore. De obicei sunt practici naturale, traditii, obiceiuri sau remedii populare care au fost transmise din generatie in generatie, sau de la o persoana la alta.

11 remedii casnice cu lapte matern

  • Infectii ale ochilor sau infectii ale urechilor. In unele culturi, laptele matern a fost utilizat pentru tratarea infectiilor oculare (conjunctivita). De asemenea, se crede ca ajuta si la vindecarea infectiilor la urechi.
  • Taieturi, arsuri minore, rani mici. Laptele matern a fost utilizat pentru vindecarea rapida a taieturilor, arsurilor si ranilor precum si pentru prevenirea infectiei acestora.
  • Booster. Daca racesti si bei lapte matern, se crede ca stimuleaza sistemul imunitar si te vindeci de raceala.
  • Negii. Unii sustin ca daca pui lapte matern pe o veruca, veruca se va usca si va cadea.
  • Mancarime si intepaturi. Laptele matern a fost folosit ca tratament casnic de piele in ameliorarea intepaturilor si mancarimii provocate de muscaturile de tantar, varicela, iedera otravitoare stejar otravitor.
  • Sfarcuri dureroase si crapate. Daca aplici lapte matern pe sfarcuri, acesta poate ajuta la ameliorarea durerii, la prevenirea infectiilor si asista la vindecare.
  • Hidratant pentru piele. Dupa cum am mentionat mai sus, laptele matern poate fi frecat pe sani pentru a hidrata sfarcurile uscate si crapate. Dar poate fi folosit si ca hidratant pentru tratarea pielii uscate si a eczemelor. Unele mamici spun ca ajuta la a ameliorarea buzelor uscate si la tratarea eruptiiloe cutanate.
  • Vindecarea circumciziei. Unele mamici afirma ca laptele matern poate fi utilizat pentru a preveni si trata infectiile aparute la circumcizie.
  • Durerea in gat. Mamicile spun ca atunci cand este utilizat la gargara laptele matern poate ajuta la ameliorarea durerii in gat.
  • Curata pielea moarta. Laptele matern poate fi utilizat pentru a spala pielea, pentru indepartarea machiajului si pentru curatarea acneei.
  • Curatarea lentilelor de contact. Laptele matern uman a fost folosit ca solutie de curatarea a lentilelor de contact dar nu exista suficiente dovezi care sa sustina pe deplin aceasta afirmatie. Colegiul Optometristilor il recomanda.
Citeste si:  Luxatia congenitala de sold

Daca tu sau un membru al familiei are o boala sau infectie, consultati mai intai medicul inainte de a incerca sa traezi cu lapte matern.

Gatesti cu lapte matern – retete cu lapte matern

Laptele matern este de obicei dulce si cremos. Il poti folosi pentru a amesteca cerealele bebelusului cand incepi diversificarea cu solide. Laptele matern poate inlocui cu succes laptele de vaca in unele retete. La fel ca laptele de capra sau alte alternative de lapte de vaca, acesta poate fi adaugat si in cafea sau transformat in unt, branza, inghetata sau alte produse lactate.

Poti face prajituri folosind laptele matern

Utilizari medicale ale laptelui matern

In timp ce utilizarea laptelui matern la diverse preparate culinare sau ca remediu casnic poate fi discutabila, alte utilizari ale laptelui matern sunt legitime si se bazeaza pe cercetari medicale. Pentru uz medical, laptele matern de la bancile de lapte matern uman trebuie verificat cu atentie si pasteurizat inainte de a fi utilizat in tratarea oricarei afectiuni.

Citeste si:  Spune nu vinovăţiei de mamă

Laptele matern poate fi utilizat in:

  • Nutritie – laptele matern asigura nutrientii necasari sugarilor prematuri si copii care nu reusesc sa se dezvolte normal.
  • Pacientii cu un sistem imunitar sab – laptele matern poate ajuta pacientii cu cancer, pe cei care au facut transplant de organe si pe persoanele cu boli infectioase sa-si consolideze sistemul imunitar
  • Medicina preventiva – unii cercetatori spun ca pentru prevenirea anumitor boli putem bea lapte de la o mamica donator
Laptele matern este o sursa solida de nutrienti la prematuri

Alte ultilizari ale laptelui matern

Desi ideea de a utiliza laptele matern ca remediu casnic sau tratament natural este interesanta, ar putea fi daunator atunci cand il utilizam pe rani deschise sau ochi. Daca ai o cantitate abundenta de lapte matern poti face si alte lucruri cu laptele tau matern.
Il poti ingheta si pastra la congelator pentru atunci cand nu vei mai alapta. Daca ai lapte matern suplimentar poti lua in calcul sa il donezi unei banci de lapte matern pentru a ajuta alti bebelusi prematuri si persoane din spital.

Articolul precedentCe nu trebuie sa faci copilului tau – sfaturi gresite pentru mamici tinere
Articolul următorPozitii corecte de alaptare pe care trebuie sa le stie orice mamica

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau