Pentru a-ți vedea defectele în oglindă, și anume, pentru a le vedea clar și onest, este nevoie de curaj și asumare. Nu este ușor să admiți faptul că tu ești acela care are anumite probleme și defecte, motiv pentru care, pentru a face o analiză cinstită propriului tău caracter, trebuie să te înarmezi cu răbdare.
În relația cu ceilalți
De obicei, atunci când ne certăm sau avem o discuție în contradictoriu cu cineva, suntem convinși că noi avem dreptate, indiferent de ce spune celălalt, dar nu mereu este așa, căci un 9 și un 6 pot fi la fel dacă sunt privite din același unghi, sau poate fi diferiți, priviți din alte unghiuri. Așa este și în viață. Se poate întâmpla ca și celălalt să aibă dreptate, dar tu să nu poți vedea acest lucru.
Felul în care te comporți cu alții poate scoate la iveală adevăratul tău comportament, iar cea mai bună metodă de a vedea acest lucru este să te analizezi. După o discuție cu cineva, după o ceartă sau o trădare, retrage-te într-un loc liniștit și derulează filmul, fiind imparțial. Abia atunci vei vedea că poate ești impulsiv, poate ești nedrpt, poate nu poți accepta părerea altcuiva, poate ești egoist, poate ești mult prea permisiv și tot așa.
Acest exercițiu este foarte util și se poate aplica în absolut orice situație, atâta timp cât ești pregătit să-ți vezi într-adevăr defectele.
Felul în care iei deciziile
Modul în care procedezi în situațiile limită și felul în care iei deciziile, fie ele importante sau nesemnificative, poate spune câte ceva despre tine. Poate te lași influențat mult prea mult de ceilalți, poate ești prea temător, poate nu ești rațional, poate nu te gândești la nevoile tale sau poate din contra, te gândești doar la binele tău atunci când ești nevoit să iei o decizie.
Privind în trecut și analizând și cântărind toate situațiile, vei prinde din zbor ceea ce se numesc defectele tale comportamentale. Acest lucru te va ajuta enorm să evoluezi pentru că vei fi conștient de felul tău de a fi. În continuare, tu vei decide dacă este necesar să schimbi ceva la tine sau din contra, dacă este nevoie să fii mai tolerant față de propria ta persoană.
Modul în care îi vezi pe alții, perspectiva din care privești lumea și până felul în care te vezi pe tine, analizate la rece, pot fi adevărate mine de aur în ceea ce privește autoanaliza. Tot ceea ce trebuie să faci este să fii cât se poate de obiectiv și sincer, căci doar așa poți prinde ceea ce îți scăpa până atunci. Doar așa te poți descoperi cu adevărat și îți poți vedea defectele în oglindă.