Retenția de apă afectează atât bărbații cât și femeile și se instalează din cauza consumului excesiv de sare, a dereglărilor hormonale, a zborurilor cu avionul, a unor cure de slăbire, a ciclului menstrual sau poate fi moștenită genetic. Retenția de apă apare destul de frecvent și la sarcină, iar cele mai comune simptome sunt balonarea, umflarea mâinilor, a picioarelor sau a feței.

Retenția de apă are loc în țesuturi, în sistemul circulator sau în cavități, iar persoanele sedentare sau cele care lucrează la birou sunt mult mai predispuse acesteia, motiv pentru care se recomandă să faceți câțiva pași la birou, în fiecare oră și să practicați sport cât mai des.

Pentru a preveni retenția de apă, trebuie să fiți atenți la stilul de viață. Puteți să încercați să aplicați aceste trucuri.

Consumați mai puțină sare

Sarea și, în general, alimentele procesate, pot duce la retenția de apă din cauza sodiului și de aceea este recomandat să reduceți cantitatea de sare pe care o cunsumați în fiecare zi.

Citeste si:  Un singur grepfrut consumat îţi poate pune sănătatea în pericol

Consumați alimente bogate în vitamina B6 și magneziu

Vitamina B6 și magneziul ajută la prevenirea retenției de apă în organism, mai ales atunci când la bază acesteia este sindromul premenstrual. Pentru un aport mai mare de magneziu și această vitamină, trebuie să consumați cartofi, nuci, ciocolată neagră, legume cu frunze verzi și banane. Puteți chiar apela la suplimente.

Consumați alimente bogate în potasiu

Potasiul poate să prevină retenția de apă pentru că acesta crește cantitatea de urină, dar totodată, scade și cantitatea de sodiu din organism. Alimentele bogate în potasiu sunt: roșiile, avocado și bananele.

Evitați carbohidrații rafinați

Carbohidrații rafinați cresc glicemia și nivelul insulinei, iar asta determină rinichii să absoarbă mai mult sodiu și implic, se ajunge la retenția de apă. Zahărul și făina albă și produsele derivate din acestea conțin astfel de carbohidrați.

Citeste si:  Ovazul, alimentul minune ce poate fi introdus in dieta copiilor de la 6 luni

Mersul pe jos, ceaiul de coada calului și de mătase de porumb, consumul de pătrunjel și de usturoi, urzica și sucul de afine pot ajuta și ele la combaterea retenției de apă în organism.

Retenția de apă este foarte supărătoare, dar încercând metodele de mai sus, puteți să o combateți, dar în cazul în care aveți această problemă în mod constant, este posibil ca aceasta să fie un simptom, iar organismul, de fapt, să ascundă boli mai serioase, precum fibromul, bolile renale, acumularea de lichid la plămâni, tromboză venoasă sau edem pulmonar. Dacă aveți această problemă în mod constant, este recomandat să cereți ajutorul unui medic.

Articolul precedentCredeai că știi totul despre somn?
Articolul următorDe ce să lași copilul la țară, la bunici

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau