In timpul sarcinii apar o serie de transformari atat la nivel fiziologic cat si la nivel psihic. Una din aspectele importante care duc la modificarea aspectului exterior il reprezinta edema sau umflarea picioarelor. Aceasta modificare poate crea probleme gravidei daca nu stie sa le gestioneze si daca nu se va informa din timp asupra lor, pentru a sti cum sa trateze fiecare simptom. Ce putem face ca edema sa nu se accentueze si in general sa ne bucuram in continuare de niste picioare frumoase si zvelte?

Medicii spun ca exista mai multi factori care duc la umflarea picioarelor. Astfel, greutatea uterului umflat apasa pe venele pelvisului si astfel intoarcerea sangelui va fi incetinit, excesul de lichid intorcandu-se in tesuturile inferioare, picioare si glezne si ducand la umflarea acestora. Nu este deloc de neglijat analiza albuminei din urina, care, in valori prea mari peste 40mg/zi poate duce la retentia apei in exces in organism. De aceea este foarte bine de stiut ca persoanele care sufera de afectiuni ale rinichilor sa isi faca aceasta analiza.

Citeste si:  Carantina coronavirus: cum sa iti tii copiii ocupati in mod constructiv

Umflarea picioarelor poate crea foarte multe neplaceri, de aceea toti medicii recomanda miscare usoara, mers pe jos, plimbari lungi in aer liber si masaj usor ale picioarelor. In plus, nu sunt deloc de neglijat nici ceaiurile. O gravida care va apela la ceaiul de coada calului (depurativ) sau ceai de macese cu miere de albine isi va asigura o buna hidratare si nici nu va mai avea probleme cu retentia de apa.

Unii medici recomanda chiar masajul usor al picioarelor si al mainilor cu crema din galbenele cu argila sau crema din sambure de struguri, iar altii bai cu infuzie de iedera si impachetari cu aceasta planta. Pe langa baile infuzate si baile calde – nu reci, nici fierbinti – cu sare marina sunt foarte indicate.

Niciuna din a ceste remedii nu va fi valabila daca gravida nu va apela si la exercitiile zilnice usoare. Astfel, dimineata, viitoarea mamica isi va rezerva cel putin 10 minute in care, stand pe spate, isi va ridica ritmic picioarele, unul dupa celalalt, sau isi va odihni picioarele la 45 de grade pe o perna, un perete sau un scaun, seara.

Citeste si:  6 idei creative prin care să anunţati că aşteptaţi un copil

Tot pentru confortul membrelor inferioare se va evita pozitia „picior peste picior” si in general picioarele incrucisate. In plus, stati departe de incaltamintea cu toc sau cea incomoda.

Beti apa cat se poate de des (apa este de preferat oricarui alt lichid) si incercati sa mergeti des la toaleta.

Exista si cazuri in care aceasta retentie de apa este cu mult preste valorile normale si impiedica desfasurarea unei activitati zilnice obisnuite. Astfel, este necesar sa va prezentati la medic daca prezentati unul din urmatoarele simptome: umflarea excesiva a mainilor, aparitia unor vene pe membrele inferioare, umflate si rosii; umflarea fetei si a zonei din jurul ochilor; durere la nivelul picioarelor.

In general insa o viata echilibrata, gimnastica usoara, ceaiurile si o atentie marita asupra tuturor simptomelor vor asigura o buna hidratare a organismului, fluidizarea sangelui in organism si asigurarea unei perioade de graviduta lipsita de griji.

Articolul precedentCum ne imbracam in timpul sarcinii
Articolul următorLumea, perceputa de bebelus

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau