Corpul tau, in special vaginul, trece prin schimbari de-a lungul vietii sale. Acest lucru este valabil mai ales in timpul menopauzei cand lucrurile incep sa se simta diferit acolo jos.

Menopauza determina scaderea nivelului de estrogen din corpul tau, fapt ce poate afecta vaginul si tractul urinar. In timpul menopauzei mucoasa vaginala devine mai subtire, mai uscata si mai putin elastica.

Aceasta afectiune, numita atrofie vaginala, afecteaza 45% dintre femei. Din cauza vascularizarii reduse a vaginului si a capacitatii scazute de excitare si orgasm, atrofia vaginala poate interfera cu capacitatea de a avea parte de placeri in timpul actului sexual.

Implicatiile merg dincolo de sex. Atrofia vaginala te poate deranja chiar si atunci cand faci o simpla plimbare.

Totul suna destul de ingrozitor, dar vestea buna este faptul ca atrofia vaginala poate fi tratata. Mai jos iti voi oferi informatiile de care ai nevoie despre atrofia vaginala pentru a obtine o calmare a simptomelor.

Care sunt simptomele atrofiei vaginale?

Experienta fiecarei femei este usor diferita. In general este posibil sa ai urmatoarele simptome:
– arsuri si mancarimi vaginale;
– scaderea nivelului de lubrifiere in timpul sexului;
– sangerari dupa sex;
– infectii vaginale si urinare mai frecvente;
– o nevoie mai frecventa de a face pipi.

Simptomele urinare pot parea surprinzatoare, dar atrofia vaginala subtiaza si mucoasa vezicii urinare, predispunand femeile la infectii urinare.

Cum imi poate afecta atrofia vaginala viata?

Sexul dureros este una dintre cele mai mari probleme. Lipsa lubrifierii poate provoca iritarea tesutului vaginal, iar frecarea din timpul sexului il irita si mai mult. Evitarea sexului deoarece este dureros poate agrava simptomele atrofiei. Este un ciclu vicios, asadar. Daca nu faci sex, continui sa te usuci. A face sex in mod regulat creste vascularizatia vaginului si provoaca cresterea nivelurilor anumitor hormoni care te vor ajuta sa ai un vagin bine lubrifiat si elastic.

Citeste si:  6 moduri ușoare prin care poți arde calorii fără să mergi la sala de fitness. Află care sunt acestea și începe să slăbești.

Doar uscaciunea vaginului poate fi un lucru dificil de tratat. Aceasta poate provoca mancarimi si arsuri in timpul vietii de zi cu zi. Celulele din vagin se schimba de fapt provocand simptome incomode.

Pot avea loc si modificari urinare. Simtind ca trebuie sa faci pipi mult si ca trebuie sa mergi imediat la baie, poti avea o stare de nervozitate si teama cand te aventurezi prea departe de o baie.

Cum tratam atrofia vaginala?

Din fericire exista multe optiuni pentru tratarea atrofiei vaginale. Unele sunt fara prescriptie medicala, altele sunt prescrise de medicul ginecolog sau de medicul tau.

Creme hidratante si lubrifianti vaginali
Aceste produse ajuta la ameliorarea uscaciunii si la prevenirea durerilor in timpul actului sexual. Sunt disponibile in farmacii.

Terapia locala cu estrogen
O doza mica de estrogen este eliberata printr-o crema vaginala, inel sau tableta dizolvabila direct in tesutul vaginal, care ajuta la restabilirea grosimii si elasticitatii mucoasei vaginale. Aceste tratamente pe baza de reteta ajuta, de asemenea, la ameliorarea uscaciunii si iritatiei.

Citeste si:  Cinci moduri prin care să îţi menţii o căsnicie fericită

Terapia sistemica cu estrogen
Estrogenul este eliberat in sange unde se deplaseaza catre organele si tesuturile care au nevoie mai multa de el. Se gaseste sub forma de pastila, plasture, gel sau spray.

Nivelul estrogenului in functie de varsta

Retine ca este important sa iei progestin atunci cand faci o terapie cu estrogen. Tratamentele cu estrogen care sunt disponibile pe baza de prescriptie medicala pot creste riscul de cancer la nivelul mucoasei uterului, iar progestinul ajuta la contracararea acestuia. Estrogenul face ca celulele din mucoasa uterului sa se inmulteasca si sa se imparta, in timp ce progestinele ajuta la eliminarea mucoasei.

Modulatori selectivi ai receptorilor de estrogen
Cunoscut si sub numele de SERM, reprezinta o clasa de medicamente care se leaga de receptorii de estrogen care sunt localizati in tot corpul si poate ajuta la stimularea productiei de estrogen.

Cand trebuie sa vorbesti cu medicul tau
Discuta cu medicul tau daca te apropi de menopauza. Atrofia vaginala ar trebui sa fie o discutie detaliata, astfel incat sa stii la ce sa te astepti si pe masura ce simptomele incep sa apara sa stii cum sa le abordezi.
Indiferent de varsta, daca simti incomoditati la nivelul vaginului sau daca ai parte de dureri in timpul sexului este bine sa te consulti cu medicul tau deoarece aceasta problema este usor de tratat.

7 simptome ale menopauzei pe care orice femeie trebuie sa le stie

Articolul precedentCum citesti rezultatele mamografiei -interpretarea mamografiei.
Articolul următorO noua terapie cu radiatii face minuni in tratarea cancerului pancreatic inoperabil

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau