Interpretarea mamografiei

Chiar si atunci cand mamografia ta anuala este normala, poate fi descurajant sa pui mana pe raportul medical, plin de mister si terminonologii infricosatoare. Evident, aceste rapoarte sunt destinate comunicarii dintre medici, dar majoritatea dintre noi daca nu stim ce inseamna un cuvant sau suna rau credem ca este de rau….foarte rau.

Cuvantul „negativ” este un bun exemplu. In viata lucrurile negative sunt rele. In medicina „negativ” inseamna ca nu s-a gasit nimic rau, deci este de bine. Dar chiar dupa ce ai obtinut un raport negativ, daca simti ceva in sanul tau care nu era acolo inainte, verifica.

Interpretarea mamografiei ar trebui lasata la latitudinea radiologului, dar totusi este util sa stim ce inseamna frazele obisnuite. Retine ca acesti termeni sunt descriptivi, nu diagnostici. O biopsie este singura modalitate de a diagnostica cancerul de san. Mai jos voi lista sapte termeni pe care i-ai putea vedea in documentele tale si voi explica ce inseamna fiecare. Pe baza tuturor acestor constatari, radiologul va utiliza sistemul de rapoarte si date standardizate pentru imagistica mamara, pentru a putea comunica medicului tau o impresie generala.

Citeste si:  7 semne care îţi arată că te hrăneşti corect

Densitate
Cantitatea de tesut fibros si glandular vizavi de tesutul gras, din sani. Cu cat este mai putina grasime, cu atat este mai mare densitatea. Sa ai tesut mamar dens este frecvent si nu anormal, insa acest lucru poate face mai dificila evaluarea rezultatelor mamografiei putand fi asociata cu un risc crescut de cancer de san. Femeile cu sani densi pot avea, nevoie de ultrasunete sau RMN.

Asimetrie parenchimatoasa
Aceasta constatare se poate datora pozitionarii imperfecte in timpul scanarii sau ca sanii tai, ca la majoritatea femeilor, nu se aseamana unul cu celalalt. Cand o femeie este „invitata” sa se intoarca pentru mai multe vizualizari, se datoreaza adesea pentru ca o zona de pe un san nu arata la fel ca aceeasi zona de pe celelalt san.

Distorsiune arhitecturala
Nu s-a vazut nici o masa, dar aspectul tesutului mamar nu este normal. Nivelul de ingrijorare al radiologului va depinde de ceea ce contribuie la distorsiune.

Calcificari
Depunerile de calciu apar ca pete albe stralucitoare pe o scanare. Majoritatea calcificarilor nu sunt ingrijoratoare si nu indica spre cancer.

Citeste si:  Cum sa iti mentii sanatatea apeland la produsele BIO

Microcalcificari
Grupurile mici de depozite de calciu sunt ingrijoratoare, dar, desi, indica adesea ca este necesara o biopsie (calcificarile intraductale necesita in general o biopsie), acestea nu sunt diagnostice ale cancerului de san.

Masa tumorala / leziune
Aceste cuvinte, desi terifiante, nu sunt, de asemenea, un diagnostic de cancer. O masa este o crestere anormala a unui tesut. Exostoza(montul) de la nivelul piciorului, este deasemenea o crestere anormala,o tumora, dar nu este cancer. Un fibroadenon este un exemplu de tumora fibroasa benigna (necanceroasa). O masa calcificata este aproape intotdeauna benigna. Dar, desigur, unele mase sunt mai ingrijoratoare decat altele.

Masa focala spiculata
Pana la 80% (dar nu 100%) din acest mase sunt canceroase. O biopsie a acestora este esentiala. Daca vezi acest lucru intr-un raport, ai motive sa te ingrijorezi dar fi bucuroasa ca ai facut mamografia deoarece majoritatea acestor mase nu pot fi resimtite in timpul unui examen de san. Daca o biopsie detecteaza cancerul, detectarea si indepartarea timpurie este cea mai sigura cale de vindecare.

Articolul precedent7 simptome ale menopauzei pe care orice femeie trebuie sa le stie
Articolul următorCe ar trebui sa stie orice femeie despre atrofia vaginala

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau