Asocierile culoare-emotie sunt similare in majoritatea culturilor, iar conexiunile sunt mai puternice atunci cand tarile sunt apropiate ca limba si teritoriu.
Legaturile emotionale cu culoarile pot fi influentate de expunerea la o anumita culoare in timp ce simti acea emotie.
Unele culori au asociatii pozitive, altele negative bazate pe practici culturale sau religioase.

Culoarea are capacitatea de a evoca sau de a reflecta emotiile, iar acest lucru se intampla intr-un mod natural sau am fost conditionati cultural sa percepem culoarea intr-un anumit mod?
De exemplu de ce privim albastrul ca tristete si rosul ca furie?

Un studiu recent publicat in revista Psychological Science a incercat sa determine originile corelatiilor noastre acceptate dintre culoare si emotie si daca acestea erau constructe sociale sau psihologice.

Pentru acest studiu 4598 de persoane din 30 de tari diferite care vorbeau 22 de limbi diferite au fost testate pe asociatii de culori.
Prima teorie a fost daca legam sau nu culorile de emotii din cauza factorilor de mediu, cum ar fi expunerea la acea culoare in timpul experientelor sociale. Acest lucru poate fi atunci cand fata cuiva devine rosie daca acea persoana este suparata.

Conform celei de-a doua teorii, culorile si emotiile se pot asocia arbitrar in ceea ce priveste limba, istoria, religia sau folclorul propriei culturi. Daca a doua este adevarata, atunci rezultatele ar trebui sa varieze in functie de locatie.

Masuri ale culorii si emotiei

Pentru a testa aceste ipoteze, participantii la studiu au folosit Roata emotiilor de la Geneva, un instrument empiric pentru masurarea sentimentelor si emotiilor si au fost instruiti sa aleaga ce emotii le-au venit in minte pentru fiecare culoare. Cu toate acestea, culorile reale nu erau prezente, mai degraba cuvinte ca albastru, alb, rosu etc. Rezultatele studiului au sustinut o combinatie a celor doua teorii dau au favorizat conexiunea culturala.

Citeste si:  Este apa minerala carbogazoasa daunatoare corpului tau? Ce spun expertii...
Roata emotiilor

Majoritatea respondentilor aveau asociatii emotionale similare pentru 12 culori, dar aceste conexiuni erau mai evidente intre tari si limbi care erau mai apropiate din punct de vedere geografic.

Acest lucru ar putea explica de ce vorbitorii de limba engleza sunt familiarizati cu expresii precum verde este asociat invidiei, deoarece a fost in limba engleza de secole, in lucrari Shakespeariene precum Othello. Cu toate acestea, anumite perceptii, cum ar fi asocierea culorii rosii atat cu dragostea cat si cu furia sau cu faptul ca maro a avuit un raspuns emotional foarte usor, au fost universale.

Diferente culturale in alegerea culorii

Studiul a observat ca culorile variaza ca semnificatie intre culturi. De exemplu, in SUA, negrul este standard la inmormantare, iar albul este standard la nunta. Cu toate acestea in China, albul este adesea purtat la inmormantari iar rosul la nunti.

Amaira Din este un organizator de nunti in Asia de Sud si deseori trebuie sa cunoasca obiceiurile si tendintele. Ea explica: sunt organizator de nunti si fiind in New York, majoritatea clientilor mei sunt impartiti in mod egal, cupluri americane si sud-asiatice, asa ca trebuie sa fiu sensibila la semnificatia culturala pe care o pot avea anumite culori. Ea descrie ca rochia neagra la o nunta americana poate insemna ghinion.

Citeste si:  De ce apar cearcanele si cum scapam de ele

Rosul este de asemenea, considerat o culoare tabu la nuntile americane, in timp ce miresele sud-asiatice se asteapta sa poarte rosu. Rosul este un semn al hinduismului, care simbolizeaza norocul, prosperitatea si fertilitatea spune Amaira Din.

Rochie de nunta asiatica

Alegerea culorilor la locul de munca

Conexiunea dintre culori si emotii a stabilit ca alegerea culorilor este pura stiinta.
Asocierea culorilor este extrem de importanta chiar si la locul de munca.

Culoarea poate fi utilizata pentru a sustine si promova productivitatea si bunastarea intr-un mediu de lucru. Dintr-o perspectiva psihologica, este clar ca aprecierea culturala a individului pentru culoare si preferintele personale pot influenta efectul culorii asupra starii sale de spirit.

Culorile albastru, rosu, galben, verde pot afecta locul de munca. Mediile care utilizeaza nuante de albastru au tendinta de a reduce stimularea si de a creste atat productivitatea cat si concentrarea. Scade creativitatea si increderea dar creste nivelul fericirii.

Este logic ca rosul poate provoca emotii pozitive si negative, deoarece inseamna iubire si pasiune, dar si pericol sau furie.

Culoarea galben poate spori creativitatea si invatarea, dar obosesc ochii dupa un timp. Nuantele de verde sunt obisnuite la munca. Acest lucru este cel mai probabil cauzat de sentimentul creat de crestere si regenerare.

Articolul precedentDe ce nu ar trebui sa intri in panica daca bebelusul tau nu este frumos
Articolul următorCalcaie crapate? 9 remedii casnice pentru indepartarea crapaturilor calcaielor si pentru a avea picioarele frumoase.

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau