Cresterea si dezvoltarea corpului uman depind in mare masura de functia hormonilor. Aceste mici molecule de semnalizare sunt responsabile pentru starea noastra de spirit, emotii, comportament si chiar aspect.
Verzuliu a decis sa afle care sunt cele mai frecvente simptome ale dezechilibrului homonal ce iti pot afecta aspectul. Daca banuiesti ca suferi de unul dintre simptome, discuta imediat cu medicul tau.
9. Acneea apare din cauza dezechilibrului hormonal
Focarele de acnee pot fi rezultatul unei ingrijiri necorespunzatoare a pielii, al unei diete dezechilibrate sau al ciclului menstrual. Cu toate acestea, daca acneea a devenit prietena ta cea mai buna, este probabil un smptom al unei tulburari hormonale.
8. Greutate in exces datorata dezechilibrului hormonal
Multi oameni se lupta cu surplusul de greutate toata viata, rezistand poftelor de mancare si facand sport; altii sunt slabi fara nici un efort deosebit. Problemele legate de hormoni sunt cel mai probabil cauzele acestei nedreptati.
7. Oboseala
Oboseala cronica poate fi un semn ca hormonii tai sunt dezechilibrati. Chiar si cei care dorm 8 ore de somn pot parea in mod constant bositi.
Un nivel ridicat de progesteron poate fi cauza acestui lucru. Un simplu test de sange te va ajuta sa masori concentratia de progesteron din sange.
6. Traspiratia datorata dezechilibrului hormonal
Transpiratia excesiva nu este intotdeauna legata de tulburarile hormonale. Cu toate acestea, trebuie sa verifici nivelul hormonilor daca transpiratia este insotita de bufeuri bruste.
5. Cearcane la ochi apar si de la dezechilibrul hormonal
Nici un fond de ten nu te va ajuta sa acoperi cearcanele de la ochi daca dormi doar 3 ore pe zi. Somnul pare adesea un lux inaccesibil atunci cand nivelul hormonilor tai este cand ridicat cand coborat.
Insomnia cronica poate fi rezultatul lipsei de testosteron la barbati si a progeseronului la femei.
4. Depresia poate avea ca si cauza dezechilibrul hormonal
Depresia este un alt simptom al dezechilibrului hormonal. Anxietatea si depresia pot aparea chiar inainte de ciclul menstrual al unei femei, in timpul sarcinii si la menopauza.
In cazul atacurilor de anxietate mai frecvente, discutati cu un endocrinolog.
3. Modificari ale sanilor
Un nivel scazut de estrogen iti poate face tesutul mamar mai putin dens. Un nivel ridicat al acestui hormon poate provoca bulgari sau chisturi.
Daca observi modificari ale sanilor sau simti ceva tare in interiorul sanului, nu intarzia sa consulti un medic.
2. Caderea parului datorita dezechilibrului hormonal
Caderea excesiva a parului este unul dintre cele mai frecvente simptome ale unui dezechilibru hormonal. Chiar daca cele mai bune sampoane nu ajuta la reducerea cantitatii de par cazut, ar trebui sa testezi nivelul hormonilor.
1. Cresterea parului in zone nedorite
In timp ce unele femei incearca sa stopeze caderea parului, altele cauta modalitati de a scapa de el.
Parul intunecat pe sani, fata, maini sau ale parti ale corpului in care parul in mod normal era absent sau foarte rar poate indica faptul ca exista probleme hormonale grave.
Cum remediem dezechilibrul hormonal
Echilibrul hormonal al corpului uman este foarte delicat si poate fi usor perturbat. Dezechilibrul poate aparea in mod natural din cauza schimbarilor din corp sau mediu. De asemenea, poate indica faptul ca exista unele probleme grave cu organele exocrine si endocrine. Endocrinologii specializati in acest domeniu te pot ajuta sa echilibrezi nivelul hormonal.