Dacă deja consumi alimente care contribuie la scăderea colesterolului, ţine-o tot aşa. Dar dacă pentru tine mâncarea sănătoasă înseamnă să alegi floricelele cu unt, în locul celor cu extra unt, atunci ar trebui să iei în considerare următoarele opţiuni sănătoase pentru dieta pe care o urmezi.
Ovăzul
Dacă încerci să scazi nivelul colesterolului din organism, s-ar putea să fie nevoie ca pur şi simplu să schimbi ceea ce mănânci la micul dejun. Dacă vei mânca de dimineaţă două porţii de ovăz, aceasta va duce la scăderea LDL-ului, colesterolul rău, cu până la 5.3% în doar şase săptămâni. Ingredientul minune al acestui inamic al colesterolului, este beta-glucanul, o substanţă din ovăz care absoarbe LDL-ul, pe care corpul tău mai apoi îl va elimina.
Vin roşu
Specialiştii ne mai dau încă un motiv ca să bem în cinstea sănătăţii noastre. Se pare că fibrele puternice din strugurii roşii, care sunt folosiţi la fabricarea vinului roşu, ar putea scădea semnificativ nivelul colesterolului. În cadrul unui studiu s-a descoperit că persoanele care consumau suplimente ce conţineau aceleaşi substanţe regăsite în vinul roşu, au prezentat o scădere a colesterolului cu până la 9%. Pe lângă asta, în cazul celor care au participat la studiu şi care aveau colesterolul crescut, nivelul acestuia a scăzut cu 12%. Aşa că măcar pentru asta, poţi să bei un pahar de vin roşu pe zi.
Somonul şi peştele gras
Grăsimile Omega3 sunt unele dintre minunile sănătoase ale lumii şi s-a dovedit că pot lupta contra bolilor inimii, demenţei şi multor altor tipuri de boli. Acum, aceşti acizi graşi pot să mai treacă încă un beneficiu în portofoliul lor: scad colesterolul. Conform celor spuse de cercetători, înlocuirea grăsimilor saturate cu acizii graşi Omega3, cum sunt cei care se găsesc în somon, sardine şi hering, poate creşte nivelul colesterolului bun cu până la 4%.
Nucile
Dacă te afli în căutarea unui snack sănătos care să îţi scadă nivelul colesterolului, cercetările spun că ar trebui să te apuci de spart nuci. Tot ele ne spun că persoanele care au consumat aproximativ 100 de grame de nuci, şase zile pe săptămână, timp de o lună, au cunoscut scăderi ale colesterolului total cu până la 5.4%, iar ale colesterolului LDL, cu până la 9.3%. Migdalele şi nucile caju sunt şi ele opţiuni foarte bune. Cu toate astea, deşi nucile sunt bune pentru inimă, conţin şi foarte multe calorii, aşa că nu exagera cu consumul lor. 100 de grame înseamnă o cantitate care intră într-un păhărel de shot şi încă jumătate de păhărel. Dacă ai aşa ceva în casă, chiar îl poţi folosi pentru a îţi măsura porţia de nuci ca să vezi exact cât ar trebui să mănânci.
Ceaiul
Ceaiul este binecunoscut pentru antioxidanţii săi ce luptă contra cancerului, dar reprezintă şi o bună metodă de apărare contra unui nivel crescut de colesterol LDL. Cercetările din domeniu arată că ceaiul negru a dovedit că poate reduce lipidele din sânge cu până la 10% în doar trei săptămâni. Aceste rezultate au fost incluse într-un studiu de mari dimensiuni despre cum poate ceaiul ajuta şi în scăderea riscului de a face boli coronariene. Atenţie însă, ceaiul negru, cât şi cel verde, nu ar trebui băute seara, deoarece pot provoca insomnie.
Fasolea
Boabele de fasole sunt foarte bune pentru inimă. Cercetătorii au descoperit că prin adăugarea unei jumătăţi de cană de boabe de fasole în supă, colesterolul total poate scădea(inclusiv colesterolul LDL) cu până la 8%. Ceea ce face acest aliment atât de sănătos pentru inimă, este abundenţa de fibre, care s-a dovedit că poate încetini rata şi cantitatea de absorbţie a colesterolului în anumite alimente. Poţi încerca orice fel de fasole, neagră, roşie sau cea pătată, fiecare dintre ele asigurându-ţi aproximativ o treime din necesarul zilnic de fibre.
Ciocolata
Da! Acest antioxidant puternic ajută la creşterea nivelului de colesterol bun HDL. În cadrul unui studiu din 2007, participanţii cărora li s-a dat să consume cacao, au prezentat creşteri ale HDL-ului cu 24% de-a lungul celor 12 săptămâni, comparativ 5%, cât a crescut în cazul celor care nu au consumat la fel de multă cacao. Singurul lucru important este să alegi ciocolata neagră sau cea amăruie. În comparaţie cu ciocolata cu lapte, cea neagră, conţine de trei ori mai mulţi antioxidanţi, ceea ce previne lipirea plachetelor sangvine între ele şi înfundarea arterelor.
Margarina
Trecerea la o margarină care conţine steroli din plante, ar putea duce la scăderea colesterolului. Sterolii sunt compuşi care scad absorbţia colesterolului. Cu ajutorul unui studiu s-a descoperit că femeile care aveau o dietă bogată în steroli din plante, au prezentat scăderi ale colesterolului total cu până la 3.5%.
Usturoiul
Pe lângă că dă un plus de gust aproape oricărui preparat, usturoiul îşi face loc pe lista alimentelor care scad colesterolul. S-a dovedit şi că previne formarea cheagurilor de sânge, reduce tensiunea arterială şi protejează corpul de infecţii. Noile cercetări au aflat şi că opreşte artroscleroza în stadiile incipiente, prin faptul că împiedică particulele de colesterol să se lipească de pereţii arterelor. Încearcă să consumi între doi şi patru căţei de usturoi pe zi.
Uleiul de măsline
Veşti bune: Acest ingredient banal din bucătărie îţi poate îmbunătăţi sănătatea. Uleiul de măsline este plin de acizi graşi mononesaturaţi, buni pentru inimă, care ajută la scăderea colesterolului LDL şi au beneficiul efect secundar de a scădea grăsimea de pe abdomen. Foloseşte uleiul de măsline în dressing-urile pentru salate, ca să marinezi puiul şi peştele, sau ca să coci legume.
Spanacul
Acest aliment verde foarte popular, conţine o mulţime de luteină, pigmentul galben care se găseşte în legumele cu frunze verde închis şi în gălbenuşurile de ou. Luteina este deja binecunoscută pentru faptul că protejează împotriva degenerării maculare asociată îmbătrânirii, una dintre cauzele principale ale orbirii. Cercetările recente spun că doar ½ de cană de alimente bogate în luteină pe zi, luptă şi contra infarctului, deoarece ajută pereţii arterelor să elimine colesterolul ce cauzează blocajele. Poţi găsi baby spanac la punguţe în hipermarket. Din spanac ies salate minunate, sau dacă îl preferi ca garnitură, îl poţi băga la microunde pentru câteva minute.
Avocado
Avocado-ul este o bună sursă de acizi graşi mononesaturaţi, astfel că acest aliment ajută la creşterea colesterolului HDL şi la scăderea celui LDL. Şi mai mult decât orice alt fruct, acesta conţine beta-sitosterol, o grăsime benefică vegetală care scade cantitatea de colesterol ce este absorbită din mâncare. Dar pentru că avocado-ul este puţin cam bogat în calorii şi grăsimi-300 de calorii şi 30g de grăsimi per fruct-consumă-l cu moderaţie.

Citeste si:  Cum poti ramane gravida fara a intretine relatii sexuale
Articolul precedentCeaiul Siluetus
Articolul următorSlimSun

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau