Tensiunea arterială reprezintă de fapt forța cu care sângele de la inimă este pompat în artere. O tensiune arterială în limite normale se încadrează undeva sub valorile de 120/80 mm Hg.
Când tensiunea are valori mult mai ridicate înseamnă că sângele curge cu repeziciune prin artere, astfel că apare riscul că vasele de sânge să se deterioreze. Hipertensiunea afectează foarte mulți oameni la ora actuală ceea ce îi face să fie dependenți de medicamente pentru toată viață.
Dacă nu este stabilizată la timp, tensiunea poate duce și la alte complicații.În mod surprinzător, aceasta nu cauzează simptome până ce nu devastează vasele de sânge și apar probleme la inimă. Având în vedere că nu sunt simptome vizibile din timp cei mai mulți oameni nici nu știu că au probleme cu tensiunea. Este important să țineți cont de câteva sfaturi care ajută la scăderea tensiunii. Iată ce puteți face pentru a va îmbunătăți starea și a preveni creșterea tensiunii arteriale.
1. Activitate fizică
Faceți exerciții fizice câte o jumătate de oră sau o oră pe zi pentru că acestea fac parte dintr-un stil de viață sănătos. Iar dacă va mișcați mai greu faceți plimbări lungi în aer liber și veți vedea că vă simțiți imediat mai bine.
O activitate fizică regulată are beneficii reale asupra stării de bine, vă conferă rezistență și vă ajută să aveți un mod de viață echilibrat. Mișcarea joacă un rol foarte important și vă păstrează mereu în formă. În plus, reduce semnificativ riscul de diabet și ține la distanță bolile de inimă.
Dacă aveți o viață inactivă din cauza unor probleme medicale cereți sfatul medicului înainte de a vă apuca de sport. Acesta este cu siguranță în măsură să vă spună ce tip de exerciții vi se potrivesc cel mai bine. Nu începeți într-un mod alert, faceți exerciții graduale și treceți de la un nivel scăzut de dificultate la unul mărit în timp.
În acest fel vă veți bucura de un sentiment aparte de pace interioară și veți avea o stare intensă de relaxare. Nu trebuie să mergeți la sală pentru asta și nici să fiți vreun mare profesionist. Alergați, dați-vă cu bicicleta, faceți jogging sau înotați și bucurați-vă din plin de beneficiile activităților fizice diverse. Țineți cont că este important să faceți mișcare cel puțin 3 zile pe săptămână pentru a vă menține inima într-o stare de sănătate perfectă.
2. Urmați dietă DASH
Această dietă este special realizată pentru a ajuta persoanele care suferă de hipertensiune. Dieta DASH va ajută să scădeți în mod considerabil presiunea din sânge. Dacă decideți să urmați această dietă este important să respectați cu precizie planul alimentar. Acesta include fructe și legume în stare proaspătă, cereale integrale, lactate degresate, carne macră, peste și nuci.
Sub nici o formă nu trebuie să consumați alimente bogate în grăsimi săturate cum ar fi mâncarea procesată, lapte, smântână și iaurt gras sau carne cu grăsimi. Nu aveți voie nici dulciuri sau băuturi carbogazoase. Aceste alimente vor ajuta la scăderea tensiunii și vă ajută să vă simțiți mult mai bine.
3. Înlăturați sarea din mâncare
Dacă aveți probleme cu tensiunea este bine să nu consumați sare aproape deloc. Un aport prea mare de sodiu în organism facilitează reținerea apei în corp și implicit se ridică valorile tensiunii arteriale.
Este recomandat să consumați doar 1,500 mg de sare pe zi iar dacă tensiunea este deja mărită înlăturați definitiv sarea din mâncare cel puțin pentru o perioadă. Folosiți în schimb ierburi aromate sau alte condimente care să dea savoare mâncării.
Mâncărurile procesate au de cele mai multe ori un aport mare de sare de aceea trebuie să le evitați cu desăvârșire. Alegeți mereu alternative cum ar fi alimente care au un conținut mic de sodiu dacă acest lucru este posibil.
4. Îndepărtați excesul de greutate, slăbind
Un organism supra ponderal este mult mai sensibil și mult mai predispus la hipertensiune decât unul care are o greutate ce se încadrează în limite normale. Încercați să slăbiți cel puțin 5 kilograme pentru a reuși să scădeți tensiunea arterială în mod natural.
Gândiți-vă că nu este bine deloc să vedeți că se depune grăsimea în jurul încheieturii pentru că aceasta se numește grăsime viscerală și poate duce la reale complicații.
În plus, grăsimea în exces poate ataca diferite organe din corp și poate duce la reale probleme de sănătate.
5. Lăsați-vă de fumat
Cu fiecare țigară pe care o fumați riscați ca tensiunea arterială să se ridice tot mai mult. Persoanele care suferă deja de hipertensiune au un mare risc ca această afecțiune să le atace inima și să apară accidente cerebrale vasculare.
Un fumat excesiv poate duce la reale probleme de sănătate ceea ce nu este deloc de dorit. Scăpați de acest viciu cât de repede și bucurați-va din plin de fiecare zi. În acest fel valorile tensiunii arteriale vor reveni rapid la normal.
6. Nu consumați alcool în exces
Dacă beți un pahar de vin roșu seara la cină acesta nu va face nici un rău. Mai mult decât atât, acesta este responsabil pentru sănătatea inimii dacă păstrați limita de un pahar, maxim două.
Însă dacă beți alcool în exces pot apărea nenumărate probleme de sănătate chiar dacă la prima vedere nu vi se pare un aspect prea important. Alcoolul poate ridică tensiunea arterială și poate afecta inima, dacă depășește limita normală.
Medicii specialiști recomandă un pahar de vin pe zi pentru femei și maxim două pentru bărbați.
7. Îndepărtați stresul
Dacă suferiți de stres cronic sunteți predispuși la hipertensiune. Este important să vă liniștiți pentru a intra într-o stare profundă de relaxare. Încercați să lăsați deoparte responsabilitățile zilnice pentru a scăpa de stres.
Iar dacă nu reușiți să faceți acest lucru riscați să mențineți tensiunea ridicată pentru o lungă perioada de timp și implicit să aveți o stare de disconfort.
Identificați elementele care va stresează și încercați să le eliminați. Aici poate fi vorba despre mai multe aspecte cum ar fi locul de muncă, relațiile familiale sau banii. De îndată ce știți care este motivul de stres veți putea să înlăturați aceste probleme.
Puteți face acest lucru într-un mod natural și sănătos. Trageți profund aer în piept, meditați atent sau faceți yoga pentru a ajunge la un rezultat concret.
Îndepărtând riscurile care pot duce la hipertensiune puteți să va păstrați sănătatea în limite normale. Dacă nu reușiți să o tratați la timp pot apărea reale complicații și chiar atacuri la inimă sau leziuni renale. Faceți vizite în mod regulat la doctor pentru a vă menține sub control tensiunea arterială. O valoare mai mare decât 130/80 mm Hg este considerată deja prea ridicată de aceea este necesar să faceți tot ce puteți pentru scăderea tensiunii.
Țineți cont de aceste sfaturi, schimbați-va modul de viață iar dacă este nevoie urmați și terapii pentru a îndepărta orice probleme cu tensiunea și a avea un mod de viață sănătos. Gândiți-va că un număr foarte mare de atacuri cerebrale apar din această cauză de aceea este necesar să acordați atenția binemeritată tuturor acestor aspecte.