O familie ideală înseamnă mama, tata și copii, un cămin în care adulții sunt ambii prezenți fizic și moral implicându-se în mod egal în viață celor mici. Din păcâte, există multe familii cu părinți divorțați sau separați, în care unul din părinți este departe de copii, și cel mai adesea este vorba de tată.
Copii care cresc în familii monoparentale pot însă beneficia și de sprijinul, iubirea și ajutorul tatălui, chiar de la distanță. O situație de separare de tată nu înseamnă neapărat lipsa totală a părintelui din viața copilului sau.
Iată câteva sfaturi utile despre cum poți păstra o prezența vie și benefică în viață copilului tău, cum traversezi separarea și cum îți mențîi implicarea și afecțiunea față de copil, în condițiile în care nu mai locuiești împreună.
Mulți tati au recunoscut că distanța fizică a generat sentimente negative din parte copiilor mai ales atunci când mama este cea care păstrează distanță față de fostul soț. Însă o custodie comună e soluția ideală, atunci când ambii adulți sunt pregătiți sufletește și material să împartă responsabilitatea creșterii copiilor.
Cum procedezi când ești divorțat
Atunci când cuplul se destramă, nu înseamnă neapărat că nu veți rămâne părinți. Nu mai sunteți parteneri de căsnicie, însă răspunderea și dragostea părintească față de copii trebuie păstrată pe tot restul vieții. Multe femei înlătura fostul soț din viață copiilor, păstrându-le doar rolul de furnizor al pensiei alimentare.
E bine să înțeleagă ambele părți că un divorț civilizat înseamnă continuitatea rolurilor părintești pentru mamă și pentru tată. Este în interesul copilului să depășiți divergențele dintre voi și să creați o atmosfera părintească responsabilă, în care implicarea tatălui are efecte pozitive asupra dezvoltării fizice, psihice și emoționale a copilului.
Ca tată divorțat, continuă să participi la viața copilului tău. Respectă programul de vizite stabillit, ține legătură cu el ori de câte ori e nevoie, participa la viață lui școlară, fii prezent fizic la evenimentele importante din viață lui. Profită de timpul pe care petreci cu el, oferă-i șansă să învețe de la ține, faceți activități împreună. Nu îl răsfață excesiv cu cadouri sau excursii, chiar dacă acum ești « părinte de duminică ». Un tată rămâne un sprijin moral și un prieten pe viață pentru copilul sau, deși nu locuiesc împreună. Nu face copilul să se simtă vinovat de separare.
Copilul tău nu trebuie alintat pentru a-i capta iubirea. Cande este suficient de mare pentru a înțelege, explică-i la nivelul lui de înțelegere că tu și mama sa sunteți părinții lui, doar că nu mai formați un cuplu.
Dacă te-ai mutat deja separat, asigura-te că îi rezervi copilului un spațiu personal, în care se va simți « acasă » în cadrul vizitelor la ține. Nu transmite informații negative și evită să îți critici fosta soție, încearcă să păstrezi tonul neutru și nu declanșa conflicte.
Comunicarea cu mama copilului trebuie mereu să existe, pentru a contribui amândoi la creșterea și educarea celui mic, iar modul de a aplică această educație trebuie să fie unul unitar, echilibrat. Nu este o misiune ușoară, însă un bărbat responsabil va ști cum să își crească copilul indiferent că este la distanță sau locuiește împreună cu el.