Programul The Alternate Day Diet, in traducere Dieta Alternativa, este cuprins in cartea cu acelesi nume al autorului doctor James B. Johnson, M.D. Baza acestei diete o constituie studiile efectuate de doctorul mentionat mai sus pe animale, care la un consum redus de calorii restrictionate pe zile diferite, au generat inceputurile unor gene ale slabirii. Aplicand aceste teorii la consumul uman, s-a constatat ca pe langa scaderea in greutate, sustinerea acestei diete aduce si beneficii sanatatii. Pentru obtinerea efectelor dorite, dieta se va tine un termen lung, se va respecta cu strictete si se va completa cu exercitii fizice doar la dorinta fiecaruia, acestea nefiind obligatorii.
Programul Dietei Alternative
Dupa cum o spune si denumirea, aceasta dieta se tine alternativ, reprezentand o zi cu dieta normala si o zi cu consum caloric redus. Este recomandat a nu se abuza de alimente in zilele fara restrictii, ci doar a se manca pentru obtinerea unei satietati normale, iar in zilele cu dieta, se recomanda doar un aport de 500 de calorii. Produsele alimentare recomandate sunt fructele, legumele, carnea de pui si curcan, pestele, painea integrala de grau, albusurile, pastele, ovazul, cereale integrale, leguminoasele si vinul rosu. Doctorul James B. Johnson considera ca usurinta urmarii acestei diete o constituie usurinta monitorizarii caloriilor consumate intr-o zi, sustinuta de gandul ca ziua urmatoare nu va mai fi nici o restrictie. Tocmai alternanta acestei diete o poate face mai bine de suportat, pentru ca ziua cu restrictia caloriilor poate fi destul de severa si impreuna cu celelalte zile, se creeaza un sistem de nutritie util scaderii in greutate. Primele doua saptamani din aceasta dieta sunt cele mai grele pentru ca in zilele de restrictie se va consuma pana la 35% din totalul caloric zilnic, urmand ca pe termen lung sa se consume in ziua cu restrictii calorice un procent de 60% din totalul zilnic necesar, aceasta fiind si o modalitate de mentinere a greutatii, dupa ce s-a ajuns la greutatea dorita. Ca exemplu de dieta intr-o zi cu restrictie calorica, avem la micul dejun omleta din albusuri cu o felie de paine integrala prajita, la pranz o salata de spanac si la cina o bucata de peste slab.
Beneficii pentru sanatate si dezavantaje
Doctorul James B. Johnson a constatat ca pe perioada mentinerii acestei diete, pe langa scaderea in greutate, s-a redus nivelul inflamatiilor din organism, s-a imbunatatit rezistenta la insulina, productia de energie celulara, a scazut tensiunea si nivelul radicalilor liberi daunatori din sange, s-a imbunatatit metabolismul si redus astmul. Beneficiile urmarii dietei alternative asa cum este descrisa in cartea sa Alternate Day Diet constau in faptul ca este o dieta usor de tinut, nu elimina definitv nici un aliment, este o dieta scrisa de un doctor, in cartea caruia sunt incluse 30 de meniuri pentru zilele cu restrictii si 50 de retete sanatoase. De asemenea, datorita stilului alternativ al dietei, nu se creeaza sentimentele de frustrare datorate restrictiilor calorice si poate fi tinuta pe un termen lung. Ca si dezavantaje ale acestei diete s-au constatat senzatii de oboseala si foame puternica in zilele cu restrictii calorice, motiv pentru care nu este recomandata persoanelor cu probleme de alimentatie sau medicale, fara un consult anterior al medicului. Persoanele care au un program zilnic aglomerat sau cu activitati fizice sau mentale intense, pot intampina probleme in mentinerea programului in zilele cu restrictii calorice, acestea putand avea un impact negativ pentru viata profesionala sau sociala. De asemenea, programul nu include si exercitii fizice, desi acestea reprezinta o parte importanta a unui stil de viata sanatos, chiar daca aceste exercitii nu s-ar putea efectua in zilele cu restrictii calorice, datorita lipsei de energie.