Până acum prioritatea numărul unu pentru a duce o viaţă sănătoasă, era să consumi fructe şi legume. Cea mai bună opţiune prin care poţi obţine cele mai multe beneficii de la natură, este să consumi mai multe legume verzi şi alimente raw. Dar ştiai că acel coş plin cu fructe poate conţine o mulţime de pesticide? Poţi să scazi riscul de a ingera acele pesticide cumpărând alimente bio. Însă asta poate duce la o creştere (considerabilă) a bugetului alocat hranei, plus că nu întotdeauna găseşti ce doreşti, sau nu ai timp să cauţi acele alimente prin toate magazinele. Pentru a avea o sănătate bună, ar fi bine să cunoşti câteva metode prin care să elimini chimicalele de pe fructe şi legume. Expunerea fructelor şi legumelor la aceste chimicale este din ce în ce mai crescută odată cu schimbările din mediul înconjurător şi al metodelor de producţie. Cu toate astea, fructele şi legumele trebuie să existe în orice dietă. Foloseşte oricare din metodele de mai jos pentru a înlătura acasă aceste chimicale din farfuria ta.
Cum să înlături chimicalele de pe fructe şi legume
1. Spălarea cu apă sărată
Pentru a scăpa de chimicalele din mâncare, amestecă nişte apă cu sare. Lasă alimentele să stea în acest amestec timp de 5-10 minute şi apoi clăteşte-le cu apă rece.
2. Spălarea cu apă şi oţet
Prepară un amestec de apă şi 10% oţet. Pune alimentele în această soluţie pentru 15 minute. Scoate-le din apa cu oţet şi clăteşte-le cu apă rece. Amestecul de apă şi oţet îşi va schimba culoarea după ce va absorbi substanţele toxice de pe suprafaţă produselor. Fructele sau legumele poroase nu ar trebui să fie introduse în acest amestec, deoarece vor absorbi gustul şi mirosul oţetului.
3. Spălarea cu apă şi lămâie
Apa cu lămâie se prepară la fel ca şi cea cu oţetul. Însă evident vei înlocui oţetul cu zeama de lămâie. Acest amestec poate fi folosit pentru fructele şi legumele poroase.
4. Scrub-ul cu bicarbonat sau praf de copt
Această metodă este recomandată în cazul fructelor şi legumelor mai tari, însă dacă ai grijă, o poţi folosi şi pentru cele mai moi. Freacă cu atenţie coaja acestora cu bicarbonat ori praf de copt şi apoi clăteşte-le cu apă rece.
5. Decojirea
Această metodă e cea mai uşoară şi mai sigură, însă de multe ori presupune aruncarea la gunoi a vitaminelor şi a unei părţi semnificative din respectiva legumă sau din fruct.
6. Blanşarea
Pentru această metodă va trebui să fierbi apă şi să pui legumele în ea pentru câteva minute. Este utilă în cazul legumelor, însă nu şi pentru fructe. Metoda poate fi utilă şi pentru prepararea legumelor în vederea unei păstrări mai îndelungate.
7. Spălarea cu apă rece
Spălarea minuţioasă a fructelor şi legumelor cu apă rece, înlătură cam 60-70% din chimicale. Aşa cum ai observat în cazul metodelor de mai sus, fiecare se încheia prin clătirea (obligatorie) cu apă rece.
Poţi folosi oricare dintre metode, însă ţine cont de textura şi duritatea fructelor sau legumelor pentru a obţine rezultate optime. Cei mici sunt mult mai sensibili la chimicalele din mâncare aşa că folosind aceste metode, îi poţi feri de ele cu doar puţin efort.