Alaptarea reprezinta in ziua de astazi aproape o institutie, atat de dezbatuta este pe toate fronturile, medicale sau de orice alt tip. De la fanaticii care sustin alaptarea cu orice pret pana la antipod, unde se situeaza mamele asa-zis moderne care nu-si strica silueta si formele sanilor prin a alapta natural, se tot vehiculeaza idei, conceptii si prejudecati care mai degraba bulverseaza gravidele si proaspetele mamici.
De folos si de luat in seama sunt insa campaniile derulate de Ministerul Sanatatii in cabinetele medicilor, spitale si maternitati, pe care trebuie sa le studiem cu atentie si sa ne implicam in acestea. A citi, a te informa si a sti sa pui in aplicare in mod corect o informatie reprezinta aproape o obligatie pe care o are viitoarea mama cu privire la alaptare. Mai ales ca mediul online reprezinta o uriasa sursa de informatii din care insa o parte sunt eronate. In orice caz insa, nu ezitati sa consultati medicul pentru a va confirma sau infirma o stire privitoare la acest subiect sensibil.
De exemplu, mitul potrivit caruia alaptarea duce la o lasare semnificativa a sanilor este total eronat. Desigur, pot aparea modificari in consistenta acestora, dar aceasta se datoreaza exclusiv sarcinii, nu alaptarii.
Alaptatul ingrasa. Nimic mai fals. Faptul ca mancati sanatos nu va duce la o greutate mai mare a organismului, dimpotriva, faptul ca alaptati nu poate fi decat benefic pentru dumneavoastra, iar corpul isi va recapata astfel mult mai curand formele de dinainte de sarcina.
Nu aveti voie sa consumati cafea. Ei bine, aici parerile sunt impartite. Unii medici recomanda chiar o cafeluta slaba, diluata cu lapte, dimineata, pe cand altii se declara clar impotriva acestei bauturi. Cu alcoolul insa parerea este unanima. Bauturile alcoolice si tutunul sunt strict interzise, le consumati pe riscul dumneavoastra.
Nu puteti consuma ceapa, usturoi, praz, fasole. Le puteti consuma in cantitati moderate si numai in asociere cu alte alimente, de data aceasta usoare. Este adevarat ca mirosul lor trece in lapte, dar nu este universal valabil ca nou-nascutul va respinge sanul. Depinde si de copil.
Berea stimuleaza secretia lactata. Medicii spun ca nici aici nu exista vreun sambure de adevar.
Sanii prea mici nu dau mult lapte. Inca o sintagma falsa. Si sanii cu o conformatie mai mica pot da foarte bine lapte de calitate buna si in cantitate suficienta.
Laptele subtire nu este nutritiv. Ba este, calitatea acestuia nu este data neaparat de culoarea sau consistenta aparenta a acestuia.
Bebelusul nu suporta laptele mamei. Neonatologii spun ca bebelusii au si ei momente cand nu se simt bine, au greturi si varsaturi, dar aceasta nu neaparat din cauza laptelui matern. Trebuie cautate cauzele mai profund.
Alaptarea reprezinta un mijloc de contraceptie. Da, reprezinta, dar nu in procentaj mare, asa ca mai bine va protejati suplimentar.